Cara Menambah Hari ke Tarikh di Smartsheet

Smartsheet adalah perisian pengurusan kerja yang popular. Ia menawarkan pelbagai pilihan untuk membantu anda merancang dan menguruskan projek, tugas, kalendar, dll. Melacak tarikh merupakan faktor penting dalam setiap perisian pengurusan. Sekiranya anda ingin mempelajari cara menambahkan hari ke tarikh di Smartsheet, pastikan anda terus membaca.

Cara Menambah Hari ke Tarikh di Smartsheet

Bagaimana Menambah Hari ke Tarikh?

Sekiranya anda ingin memastikan projek anda tetap teratur dan memilih tarikh akhir dalam Smartsheet, anda boleh melakukannya dengan menggunakan formula yang berbeza.

Sekiranya anda mempunyai tarikh mula untuk projek anda, katakanlah, 1 Jun 2012, dan anda mesti menyelesaikannya pada akhir bulan, apa yang boleh anda lakukan adalah menggunakan formula ini: = [Tarikh Mula] @row + 29 pada lajur tarikh akhir.

Anda boleh mengetiknya, tetapi anda juga boleh menggunakan pilihan ini:

 1. Jenis “=” di lajur tarikh akhir, tepat di sebelah tarikh mula.

 2. Pilih tarikh mula.
 3. Letakkan tanda tambah (+) di sebelah tarikh mula.

 4. Masukkan bilangan hari yang ingin anda tambah pada tarikh (dalam kes ini, 29).

 5. Tekan enter."

Itu sahaja! Anda berjaya menambahkan hari ke tarikh. Nombor yang anda masukkan dianggap sebagai hari secara lalai.

Menambah Bilangan Hari yang Sama pada Setiap Tarikh Mula

Apa yang berlaku apabila anda mempunyai tarikh mula yang berbeza untuk projek anda, tetapi anda mempunyai 30 hari untuk menyelesaikannya? Sekiranya anda ingin memasukkan tarikh akhir dengan satu formula mudah, ikuti langkah berikut:

 1. Jenis “=” di lajur tarikh akhir, tepat di sebelah tarikh mula.

 2. Pilih tarikh mula.
 3. Letakkan tanda tambah (+) bersebelahan dengan tarikh mula.

 4. Masukkan bilangan hari yang ingin anda tambah pada tarikh (dalam kes ini, 30).

 5. Tekan enter."

 6. Pilih sel itu.
 7. Anda akan melihat petak kecil di sudut kanan bawah sel. Tekan petak dan mula menggerakkannya ke bawah / ke atas.

 8. Sekarang, formula anda akan dipindahkan secara automatik ke semua sel yang anda pilih.

Menambah Bilangan Hari yang Berbeza pada Setiap Tarikh Mula

Selalunya projek yang berlainan perlu diselesaikan dalam jangka masa yang berbeza. Dalam kes ini, lebih baik menggunakan lajur "Durasi". Di sini, anda boleh menentukan jumlah hari yang diperlukan untuk setiap projek. Kemudian, anda boleh menggunakan formula mudah untuk mengira tarikh jatuh tempo:

 1. Jenis “=” di lajur tarikh akhir, tepat di sebelah tarikh mula.
 2. Pilih tarikh mula.
 3. Letakkan tanda tambah di sebelah tarikh mula.
 4. Pilih tempoh dari lajur tempoh.
 5. Tekan enter."
 6. Anda akan melihat tarikh akhir untuk projek itu. Sekiranya anda ingin menerapkan formula ini pada projek anda yang lain, gunakan kotak kecil di kanan bawah sel untuk memindahkannya ke bawah / ke atas.

Apa Yang Berlaku Apabila Anda Menukar Tarikh Mula?

Anda telah memutuskan untuk memulakan projek anda sedikit kemudian, tetapi anda tidak pasti apakah ini akan mempengaruhi formula anda. Jangan risau! Sebaik sahaja anda menukar tarikh mula anda, Smartsheet akan menyesuaikan tarikh akhir secara automatik. Sekiranya tempohnya masih sama, hanya akan menghitung hari bermula dari tarikh yang anda masukkan.

Apa Yang Berlaku Apabila Anda Mengubah Tempohnya?

Sekiranya projek anda perlu disiapkan dalam jangka masa yang lebih pendek, atau anda ingin memanjangkan tempoh sehingga selesai, anda boleh melakukannya dengan dua cara. Anda boleh menukar nombor di lajur durasi, atau mengubah nombor dalam formula, bergantung pada bagaimana anda mula-mula membuat formula.

Sekiranya anda menentukan bilangan hari dalam formula, anda boleh menghapusnya dan memasukkan nombor baru.

Sekiranya anda menggunakan lajur "Durasi", anda dapat mengubah nombor di sana, tekan "Enter", dan formula akan diperbaharui secara automatik, menunjukkan tarikh akhir baru anda.

Mengurangkan Hari Dari Tarikh

Sekiranya anda perlu mengurangkan hari dari tarikh tertentu, anda boleh menggunakan formula mudah:

 1. Jenis “=” di ruangan di mana anda ingin mendapatkan hasilnya.

 2. Pilih tarikh.
 3. Letakkan tanda tolak (-) sebelah tarikh.

 4. Masukkan bilangan hari yang ingin anda tolak.

 5. Tekan enter."

Mendayakan Pergantungan

Fungsi ini mewakili kaedah mengira tarikh secara automatik apabila nilai untuk jangka masa (berapa lama sesuatu akan bertahan) dan pendahulunya (apa yang perlu berlaku sebelum sesuatu yang lain berlaku) berubah. Sekiranya anda memutuskan untuk mengaktifkannya, berikut adalah beberapa ciri yang boleh anda gunakan:

 1. Sekiranya anda memasukkan tarikh mula dan tarikh akhir, lajur jangka akan dikira secara automatik.
 2. Anda boleh memasukkan bilangan hari bekerja seminggu, cuti, hari percutian, dan lain-lain. Ini akan membantu mengira tarikh akhir projek anda.
 3. Sekiranya anda mengubah tarikh mula dan / atau tarikh akhir, lajur yang sesuai akan disesuaikan secara automatik.

Inilah cara anda boleh mengaktifkan pergantungan:

 1. Pilih lajur yang anda mahukan dan ketuk "Edit Tetapan Projek."

 2. Pilih kotak pilihan "Dependencies Enabled".

 3. Anda akan melihat pilihan baru muncul.
 4. Pilih lajur yang harus digunakan sebagai "Lajur pendahulunya" dan "Lajur Duration". Sekiranya anda tidak mempunyai lajur ini, Smartsheet akan memasukkannya secara automatik.

Penting untuk diperhatikan bahawa anda tidak dapat meletakkan formula ke dalam lajur setelah anda mengaktifkan fungsi ini.

Bagaimana Mengubah Format Tarikh di Smartsheet?

Format tarikh yang ditunjukkan dalam Smartsheet adalah berdasarkan pilihan wilayah yang telah anda tentukan semasa membuat akaun anda. Contohnya, jika "Preferensi Wilayah" Anda ditetapkan ke "Bahasa Inggeris (Amerika Syarikat)", tarikh akan dipaparkan dalam format bulan / hari / tahun. Anda boleh mengubahnya dengan mengikuti langkah berikut:

 1. Buka Smartsheet.
 2. Pergi ke ikon "Akaun".

 3. Ketik "Tetapan Peribadi."

 4. Ketik "Tetapan."

 5. Pilih pilihan di bawah "Keutamaan Wilayah."

 6. Apabila anda memilih pilihan, anda akan melihat pratonton format tarikh dan nombor, sehingga anda dapat memilih yang anda inginkan sebelum menyimpan perubahan.
 7. Sebaik sahaja anda memilih pilihan, ketuk "Simpan."

 8. Tetapan baru akan digunakan pada helaian anda.

Pintasan Papan Kekunci Smartsheet

Smartsheet menawarkan pelbagai pintasan papan kekunci yang boleh anda gunakan untuk tarikh. Ini akan membolehkan anda bekerja lebih cepat dan menjimatkan masa semasa bekerja di cadar. Anda boleh mendapatkan beberapa jalan pintas di bawah:

 • t - Memasukkan tarikh hari ini.
 • + n - Memasukkan tarikh dalam beberapa hari dari hari ini. Sebagai contoh, jika hari ini adalah 06/09/2021, dengan menekan +3, anda akan memasukkan 06/12/2021.
 • -n - Memasukkan tarikh dalam beberapa hari sebelum hari ini. Sebagai contoh, jika hari ini adalah 06/09/2021, dengan menekan -5, anda akan memasukkan 06/04/2021.
 • sun, mon, tue, wed, thurs, fri, sat - Memasukkan tarikh yang sepadan dengan hari tertentu dalam minggu semasa. Sebagai contoh, jika tarikh hari ini adalah 06/09/2021, dengan menaip "matahari", anda akan memasukkan 06/06/2021.
 • ya - Tarikh semalam.
 • tom - Tarikh esok.
 • minggu lalu - Tarikh semasa -7 hari.
 • minggu depan - Tarikh semasa +7 hari.

Penting untuk diingat bahawa singkatan ini hanya berfungsi untuk bahasa Inggeris.

Lembaran Pintar: Dijelaskan!

Sekarang anda telah belajar bagaimana menambahkan hari ke tarikh di Smartsheet, dan mempunyai lebih banyak maklumat mengenai perisian itu sendiri. Ini adalah perisian yang boleh dipercayai, cekap dan menjimatkan masa yang akan membantu anda memastikan semua projek anda selesai tepat pada waktunya. Oleh itu, jika anda sudah menggunakan Smartsheet atau berfikir untuk menggunakannya, anda pasti akan mengetahui lebih lanjut mengenainya dengan membaca panduan ini.

Adakah anda pernah menggunakan Smartsheet? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found