Cara Menukar Foto Google ke Akaun Lain

Terdapat banyak kelebihan untuk mempunyai banyak akaun Google. Anda boleh menggunakannya untuk memisahkan kehidupan peribadi dan peribadi anda. Anda juga boleh menggunakan akaun yang berbeza untuk hobi dan minat yang berbeza.

Cara Menukar Foto Google ke Akaun Lain

Namun, jika anda menggunakan Foto Google di setiap akaun ini, ada kemungkinan anda kadang-kadang perlu beralih di antara akaun tersebut. Atau mungkin juga memindahkan gambar dari satu akaun ke akaun yang lain.

Hanya perlu beberapa ketukan atau klik untuk beralih antara akaun Foto Google. Dengan catatan yang sedikit berbeza, pemindahan foto boleh menjadi lebih rumit. Artikel ini akan merangkumi kedua-duanya.

Beralih Antara Beberapa Akaun Foto Google

Sekiranya anda hanya mahu log keluar dari satu akaun Foto Google dan log masuk ke akaun yang lain, prosesnya agak mudah. Ikut langkah-langkah ini:

 1. Lancarkan aplikasi ‘Foto’.

 2. Ketik ikon profil anda di sudut kanan atas.

 3. Ketik nama akaun anda, kemudian pilih ‘Tambahkan akaun lain’.

 4. Masukkan kelayakan anda dan log masuk ke akaun tersebut.

Foto Google akan mengingat akaun anda dan ia akan ditambahkan ke senarai akaun di bar sisi. Sekiranya anda mahu menukar antara akaun sekali lagi, anda boleh mengikuti dua langkah pertama dan ketik sahaja akaun yang ingin anda beralih. Sudah tentu, anda mesti memasukkan kata laluan anda setiap kali anda melakukannya.

Sebaliknya, setiap akaun akan disambungkan ke Google Drive yang lain, jadi pastikan anda mengetahui gambar yang ada di akaun mana, kerana ia boleh membingungkan dengan mudah.

Kaedah untuk Memindahkan Gambar Antara Akaun

Sekiranya anda mempunyai banyak akaun, tetapi anda ingin memindahkan gambar antara setiap akaun, anda mesti mengikuti kaedah yang berbeza. Malangnya, Foto Google masih tidak mempunyai ciri yang membolehkan pemindahan gambar antara akaun dengan mudah.

Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan beberapa kaedah jika anda ingin memindahkan gambar tertentu dari satu akaun ke akaun yang lain.

Kaedah Pertama: Muat turun ke Hard Drive dan Muat Naik ke Akaun

Kaedah memindahkan gambar anda antara akaun yang paling jelas adalah kaedah muat turun muat turun. Sekiranya gambar yang anda mahukan hanya terdapat pada satu akaun Foto Google, anda perlu memuat turunnya terlebih dahulu.

Terdapat banyak cara untuk memuat turun gambar dari Foto Google. Inilah yang paling mudah:

 1. Buka pustaka Foto Google.

 2. Pilih gambar yang ingin anda muat turun.

 3. Klik ikon ‘lagi’ di kanan atas (tiga titik menegak).

 4. Pilih ‘Muat turun’.

Sebagai alternatif, anda boleh memilih gambar dan tekan 'Shift' + 'D' dan bukan Langkah 3 dan 4. Selain itu, anda boleh menyeret dan melepaskan gambar terus dari penyemak imbas ke salah satu folder penjelajah fail anda.

Sebaik sahaja anda memuat turun gambar, tukar akaun menggunakan arahan dari bahagian di atas, dan muat naik gambar yang sama ke akaun lain. Dengan cara ini, anda akan mempunyai gambar anda di kedua-dua akaun atau anda boleh menghapusnya dari akaun asal.

Kaedah Kedua: Kongsi Seluruh Album dari Satu Akaun ke Yang Lain

Sekiranya anda ingin memindahkan banyak gambar, anda boleh melangkau bahagian muat turun dan menambahkannya ke akaun lain menggunakan pautan yang boleh dikongsi. Ikut arahan ini:

 1. Buka skrin utama Foto Google anda.
 2. Klik tab ‘Album’ di bar sisi di sebelah kiri.

 3. Pilih album atau buat yang baru (klik ‘Buat album’ di bahagian bawah skrin)

 4. Klik butang 'Kongsi' di bahagian kanan atas skrin.

 5. Pilih pilihan 'Buat pautan'.

 6. Salin pautan.

 7. Tukar ke akaun Google yang lain (anda boleh menggunakan kaedah dari bahagian pertama).
 8. Buka pautan yang disalin menggunakan akaun lain.

 9. Pilih semua gambar dari album.

 10. Klik ikon ‘+’ kemudian pilih ‘Album’ di kanan atas skrin.

 11. Pilih album yang dikehendaki atau buat album dan tunggu gambar ditambahkan.

Kaedah Ketiga: Kongsi Seluruh Perpustakaan

Anda boleh menyediakan dan berkongsi keseluruhan perpustakaan antara akaun.

 1. Klik tab ‘Sharing’ di bar sisi kiri.

 2. Tekan 'Tambah akaun rakan kongsi' dari pop timbul di bahagian bawah. Anda juga dapat mengakses pilihan ini dari menu Tetapan (ikon roda gigi) dan pilih Perkongsian Rakan Kongsi.

 3. Pilih ‘Mulakan’ dari tetingkap baru.

 4. Taipkan e-mel akaun anda yang lain (rakan kongsi).

 5. Tekan 'Seterusnya.'

 6. Pilih Tetapan anda kemudian ‘Kirim jemputan’.

 7. Tukar ke akaun kedua.

 8. Terima jemputan dan aktifkan 'Tambah ke Perpustakaan.'

Semua gambar dari akaun pertama akan disalin ke akaun kedua. Sekiranya anda memadam gambar dari akaun pertama, gambar tersebut akan kekal di kedua dan sebaliknya. Juga, semua keterangan dan keterangan juga akan dipindahkan ke akaun lain.

Pastikan anda mempunyai cukup ruang di kedua-dua akaun tersebut, jika tidak, sebahagian daripada fail tidak dapat dipindahkan. Kecuali anda membayar lebih banyak ruang simpanan, semua akaun Google percuma hanya mempunyai ruang 15GB.

Perhatikan bahawa gambar dalam album tidak akan dikongsi, dan anda harus menggunakan kaedah kedua untuk memindahkannya selepas itu.

Sentiasa Sandarkan Fail Anda

Sekarang anda tahu cara menukar akaun dan menukar foto di antara mereka, tetapi anda masih harus berhati-hati sebelum meneruskan. Terutama sejak beberapa kali mereka melaporkan penurunan kualiti foto.

Cara terbaik untuk mendekati pemindahan adalah dengan menggunakan kaedah pertama dan memuat turun pustaka dan / atau album ke cakera keras anda sebelum meneruskan kaedah pemindahan lain. Sudah tentu, ini memerlukan lebih banyak masa dan kesabaran.

Adakah anda mengetahui kaedah lain untuk memindahkan fail Foto Google anda ke akaun lain? Mengapa tidak membaginya di bahagian komen di bawah?