Cara Menukar Nama Hotspot Anda

Nama hotspot anda biasanya sama dengan nama telefon pintar anda. Anda mungkin meninggalkan nama itu dan tidak mengubahnya, tetapi menamakannya secara berbeza dapat menjadikan telefon anda lebih diperibadikan. Hotspot anda mungkin lebih senang dijumpai. Atau lebih sukar, bergantung pada nama baru yang diberikan.

Cara Menukar Nama Hotspot Anda

Proses menukar nama hotspot anda sama sekali tidak rumit dan serupa untuk iPhone dan Android.

Sekiranya anda mahu hotspot anda mempunyai nama yang berbeza, artikel ini akan membantu anda mengubahnya.

Bagaimana Hotspot Berfungsi?

Sekiranya anda tidak pasti bagaimana penambatan Wi-Fi berfungsi, berikut adalah penjelasan ringkas.

Sebilangan besar telefon pintar mempunyai kuasa besar yang luar biasa ini: sekiranya berlaku kecemasan, mereka boleh menjadi tempat liputan Wi-Fi mudah alih. Ini mungkin sangat berguna apabila anda perlu menggunakan internet di komputer riba, komputer atau tablet anda dan tidak ada isyarat Wi-Fi yang tersedia.

Mengapa tidak menggunakan telefon pintar anda dengan mudah untuk menghantar e-mel atau melakukan apa sahaja yang anda perlukan sambungannya? Nah, kadang-kadang anda hanya perlu bekerja dari peranti bersaiz penuh, atau anda perlu menghantar fail tetapi anda tidak mempunyai cara untuk memindahkannya ke telefon anda.

Hotspot mudah digunakan dan tidak memerlukan peralatan tambahan. Cukup aktifkan ciri pada telefon anda dan anda sudah bersedia untuk bekerja. Ia seperti sambungan Wi-Fi lain.

Jangan lupa untuk mengaktifkan rangkaian data mudah alih, kerana itulah yang digunakan oleh telefon anda untuk bertindak sebagai titik perpindahan dan membuat isyarat Wi-Fi. Juga, pastikan anda mempunyai cukup GB dalam rancangan anda.

Jenis sambungan ini juga lebih disarankan daripada rangkaian Wi-Fi awam. Secara amnya lebih selamat, dengan faedah tambahan menjadi lebih cepat daripada kebanyakan Wi-Fi awam, walaupun itu mungkin bergantung pada pembekal telefon bimbit anda

Selain itu, orang lain dapat menyambung ke hotspot anda sehingga sangat berguna ketika anda bekerja dengan rakan sekerja di tempat yang tidak ada sambungan Internet. Hati-hati - sediakan kata laluan untuk mengelakkan orang yang tidak dikenali menggunakan sambungan anda juga. Mematikan hotspot anda setelah selesai juga membantu.

Cara Menukar Nama Hotspot Anda di iPhone

Sekiranya anda seorang pemilik iPhone dan anda ingin menukar nama hotspot anda, berikut adalah petunjuk yang harus diikuti. Perhatikan bahawa langkahnya serupa pada semua versi iOS kerana pada dasarnya anda hanya menukar nama iPhone anda.

 1. Buka Tetapan dari skrin utama anda.
 2. Tatal ke bawah untuk mencari tab Umum dan ketik untuk membukanya.
 3. Pilihan pertama dalam senarai adalah Tentang. Ketik untuk membuka.
 4. Buka tab Nama.
 5. Padamkan nama semasa dan taipkan yang baru.
 6. Ketik Selesai pada papan kekunci anda.

Seperti disebutkan, menukar nama iPhone anda juga akan mengubah nama hotspot anda. Nama baru akan kelihatan pada anda dan senarai rangkaian wayarles yang tersedia orang lain dan bukannya yang lama. Orang masih memerlukan kata laluan untuk mengakses hotspot anda, yang boleh anda ubah dengan pergi ke Tetapan> Hotspot Peribadi> Kata Laluan Wi-Fi.

usOli

Cara Mengubah Nama Hotspot Anda di Android

Langkah-langkah yang perlu anda lakukan untuk menukar nama hotspot anda di Android juga sangat mudah. Mungkin ada sedikit perbezaan bergantung pada model. Lakukan perkara berikut:

 1. Buka aplikasi Tetapan dari menu anda.
 2. Buka pilihan Wayarles & Rangkaian / Kesambungan.
 3. Cari pilihan Penambatan & Hotspot dan ketik.

  Tempat panas

 4. Buka hotspot Wi-Fi Terbuka (Portable).
 5. Di antara tetapan hotspot lain, anda akan melihat nama Hotspot. Ketik untuk membuka.

  hotspot wifi

 6. Padamkan nama semasa dan tambahkan yang baru.
 7. Ketik Simpan di bahagian bawah skrin.

Sekarang anda sudah bersedia menggunakan hotspot anda dengan nama baru. Apabila dihidupkan, alat ini akan dapat dilihat oleh peranti lain ketika mereka sedang mencari sambungan Wi-Fi.

Tetapan Hotspot Lain Yang Mungkin Anda Cari Berguna

Anda mungkin tertanya-tanya apa lagi yang boleh anda lakukan dengan hotspot anda. Untuk meningkatkan pengalaman dan menjadikannya lebih selamat, anda boleh:

 1. Tukar kata laluan anda. Pastikan ia tidak sama dengan kata laluan yang anda gunakan untuk e-mel atau media sosial anda kerana anda mungkin perlu membaginya dengan orang lain.
 2. Tetapkan pemasa mati hotspot. Beberapa telefon pintar menawarkan pilihan pemasa untuk hotspot anda - jika anda tidak menggunakannya lebih dari lima atau sepuluh minit, ia akan mati secara automatik.
 3. Hadkan bilangan sambungan. Anda boleh menetapkan jumlah maksimum peranti yang dibenarkan menggunakan hotspot anda. Pada beberapa telefon Android, ia dapat menerima sebanyak 8 sambungan.
 4. Tetapkan had data. Apabila anda mencapai had data, titik panas akan mati secara automatik. Dengan cara ini anda dapat memastikan anda tidak akan menghabiskan lebih banyak GB daripada yang dirancang.

Mana-mana Tempat Adalah Tempat Baik (Panas)

Lain kali anda mula panik kerana Internet kedai kopi tidak berfungsi (lagi!), Ingat bahawa anda sudah mempunyai semua yang anda perlukan. Hidupkan hotspot anda, sambungkan komputer riba anda dan nikmati!

Berapa kerap anda menggunakan hotspot telefon anda? Apa yang ada pada anda? Beritahu kami dalam komen di bawah!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found