Cara Mengubah Input pada Elemen TV

Pasaran TV pintar berkembang pesat, dengan banyak jenama kini bersaing untuk menawarkan peranti TV pintar yang berpatutan. Element TV memposisikan dirinya sebagai syarikat yang membuat semua jenis model TV, dari model mesra bajet asas hingga model Fire TV yang disokong 4K premium yang mengatasi pesaing pasaran besar.

Cara Mengubah Input pada Elemen TV

Dalam artikel ini, kami akan membimbing anda melalui proses mengubah input pada TV Elemen dan ciri-ciri yang paling menonjol, serta menunjukkan kepada anda cara mengemas kini dan menyesuaikan TV anda.

Cara Menukar Input TV

Sekiranya anda baru saja membeli TV Elemen baru dan anda ingin memutuskan sambungan dari TV kabel anda dan mula menggunakan salah satu perkhidmatan penstriman, ini adalah cara melakukannya:

 1. Tekan butang "Sumber" pada alat kawalan jauh, dan itu akan membuka menu.
 2. Gunakan anak panah untuk melalui setiap sumber input sehingga anda menjumpai sumber yang ingin anda gunakan. Sekiranya anda ingin mula menggunakan beberapa peranti penstriman, peranti tersebut mungkin akan disambungkan ke salah satu port HDMI anda. Jadi, bukannya "Kabel", anda akan menggunakan HDMI 1 atau HDMI 2.
 3. Tekan "OK" untuk mengesahkan dan mula mengalirkan kandungan kegemaran anda.

Tukar Input pada Elemen TV

Cara Menamakan Semula Port Input

Kadang kala, anda mungkin bingung sama ada anda menyambungkan komputer anda di HDMI 1 dan TV anda di HDMI 2 atau sebaliknya. Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, Element TV membolehkan pengguna menamakan semula input agar sesuai dengan sambungan, dan berikut cara melakukannya dengan dua cara:

 1. Pergi ke Skrin utama dan tekan "*" untuk membuka daftar pilihan, dan dari sana, pilih "Ganti Nama Input."
 2. Buka Skrin Utama, buka "Tetapan" dan "input TV." Ketika anda sampai ke layar input, pilih "Ganti Nama Input", dan ketik nama baru yang anda inginkan.

Elemen TV Sesuai dengan Amazon Prime dan Roku

Dengan andaian bahawa anda mencari TV untuk disambungkan dengan mudah ke Amazon Fire Stick atau Raku, model Element 4K Ultra adalah apa yang anda cari. Ia memberikan gambar definisi tinggi yang jelas dan dilengkapi dengan pelbagai port sambungan. Setiap peranti dalam siri ini mempunyai penyesuai Wi-Fi untuk mewujudkan hubungan yang baik dengan perkhidmatan seperti Netflix, Amazon Prime, dan Hulu.

Sesuaikan Penstriman di TV Elemen

Sekiranya anda ingin memilih aplikasi penstriman anda dari senarai atau beralih ke yang lain, ini adalah cara untuk melakukannya:

 1. Tekan "Menu", pilih "Streaming," dan tekan "OK."
 2. Gunakan anak panah untuk mencari aplikasi streaming pilihan anda dan tekan "OK."
 3. Anda juga boleh menggunakan hotkey untuk memasukkan APP yang diingini secara langsung.

Oleh kerana Element TV tidak memiliki gedung aplikasi, ia dilengkapi dengan aplikasi yang dimuatkan sebelumnya, termasuk Netflix, YouTube, Pandora, dan VUDU. Pengguna hanya dapat mengaktifkan dan menyahaktifkan aplikasi ini, dan yang lain tidak dapat dimuat turun atau dipasang terus ke TV.

Cara Mengubah Input pada Elemen TV

Cara Memasang Aplikasi Jauh Elemen

Setiap TV Elemen boleh digunakan dengan aplikasi yang dikembangkan khas untuk menjadikannya lebih fleksibel. Sekiranya anda menggunakannya dalam Wi-Fi rumah, anda boleh menyambungkan TV ke telefon atau tablet dengan mudah. Yang diperlukan hanyalah memuat turun aplikasi Jauh dan mula menggunakannya. Ini adalah langkah untuk melakukannya:

 1. Muat turun aplikasi dari Google Play atau Apple Store.
 2. Sambungkan telefon atau tablet anda ke Wi-Fi.
 3. Tekan "Menu" pada alat kawalan jauh anda.
 4. Gunakan anak panah untuk pergi ke "Tetapan TV" dan "Rangkaian".
 5. Sekiranya semua peranti anda berada di rangkaian yang sama, anda akan dapat menggunakan aplikasi Jauh.

Cara Mengemas kini Elemen Smart TV

Sekiranya anda ingin menggunakan TV Elemen Pintar dan semua ciri-cirinya, pastikan anda sentiasa memperbaruinya dan memasangkannya di rangkaian Wi-Fi anda. Berikut adalah langkah-langkah untuk melakukan ini:

 1. Hidupkan TV anda.
 2. Klik pada kekunci Menu pada alat kawalan jauh anda.
 3. Pergi ke skrin utama TV dan klik "Kemas kini Perisian."

Kadang-kadang, kemas kini mudah ini tidak akan mencukupi kerana aplikasi tidak dapat memuat turun semua data, dan dalam kes tersebut, anda harus mengulangi prosesnya. Sekiranya anda masih menghadapi masalah, anda boleh memuat naik TV secara manual:

 1. Pergi ke laman web Element TV dan cari pautan firmware.
 2. Mulakan memuat turun data dan simpan di komputer anda.
 3. Gunakan pemacu USB untuk memindahkan firmware ke dalamnya.
 4. Sambungkan USB dengan Element Smart TV.
 5. Pergi ke tab "Tetapan" dan pilih "Pilihan Umum".
 6. Klik "Kemas kini Perisian", tetapi pastikan anda memilih untuk mengemas kini melalui USB.
 7. Setelah komputer anda membaca fail, komputer akan mula dikemas kini secara automatik.

Kini, TV anda dikemas kini dan bersedia menyokong kemas kini aplikasinya dan berfungsi dengan lebih cekap.

TV Seterusnya

Element adalah syarikat yang menghasilkan beberapa TV termurah di pasaran sekarang, dengan harga kurang dari $ 200. Mereka menjual TV dari skrin 19 inci terkecil hingga 40 inci yang sesuai untuk pelajar yang tinggal di asrama atau sesiapa sahaja yang anggaran TVnya terhad.

Sekarang setelah anda mengetahui cara mengubah dan menamakan semula input anda, anda dapat mencari model yang paling sesuai dengan keperluan anda. Apakah saiz skrin yang anda sukai? Adakah anda akan mencuba TV Elemen? Atau adakah anda lebih suka jenama TV yang dikenali?

Beritahu kami di bahagian komen di bawah.