Cara Mengubah Input pada TV Insignia

Insignia TV adalah jenama peranti TV mesra bajet. Mereka hadir dalam pelbagai saiz dan pakej untuk memenuhi keperluan semua orang. Untuk harganya, ia memberikan nilai hebat kepada mana-mana pelanggan, dengan pilihan penyambungan yang hebat dan senarai tambahan seperti Fire TV, Alexa, Roku, dan banyak lagi.

Cara Mengubah Input pada TV Insignia

Dalam artikel ini, anda akan menemui semua yang perlu anda ketahui mengenai menukar input pada set TV Insignia. Selain itu, kami akan memberitahu anda lebih banyak mengenai pilihan dan prestasi sambungan mereka.

Cara Mengubah Input di Insignia TV

Sekiranya anda ingin menukar input pada TV Insignia anda, tanpa menggunakan alat kawalan jauh, berikut adalah cara anda boleh melakukannya:

 1. Pastikan TV anda terpasang.
 2. Tekan butang input di bahagian bawah TV.
 3. Anda akan melihat semua pilihan dan jika anda ingin memilihnya, tekan butang beberapa kali sehingga anda sampai ke pilihan yang diinginkan dan biarkan.
 4. Anda boleh memilih sama ada anda ingin menggunakan kabel atau port HDMI.

Sekiranya anda mempunyai alat kawalan jauh, anda dapat menekan "Input" atau "Source", dan anda akan melihat semua cara anda dapat menghubungkan TV anda ke sumber isyarat. Anda boleh memilih pilihan HDMI 1, HDMI 2, atau "Kotak Kabel" jika diperlukan.

Tukar Input pada Insignia TV

Bagaimana Menyiapkan TV Insignia Anda dengan Kotak Kabel Anda?

Menyiapkan TV Insignia baru jauh lebih mudah daripada yang anda fikirkan. Terdapat beberapa langkah mudah:

 1. Sambungkan kabel coax anda ke sambungan kabel di dinding dan kotak kabel.
 2. Sambungkan kotak kabel anda dengan TV Insignia menggunakan kabel HDMI di sisi TV anda.
 3. Pasang kabel kuasa anda ke soket kuasa dan hidupkan.
 4. Hidupkan TV anda.
 5. Pilih "Kotak Kabel" sebagai sumber input.
 6. Pilih Bahasa anda.

Sekarang, anda sudah siap untuk mula menonton program kegemaran anda di Insignia TV.

Cara Menghubungkan TV Insignia ke Roku Streaming Stick

Apabila anda membeli TV baru, anda ingin melihatnya beraksi secepat mungkin. Dengan tongkat streaming Roku, anda dapat menonton pelbagai saluran dengan mudah, dan ia berfungsi dengan baik dengan mana-mana peranti TV Insignia.

Inilah cara memasang Roku di Insignia TV:

 1. Pasang tongkat Roku di port HDMI 2 di sisi TV anda.
 2. Sekiranya TV menyala, anda akan mendapat pemberitahuan dan anda perlu menekan "Enter".
 3. Tunggu sehingga menu penstriman anda muncul.

Dan ini adalah cara mengakses Roku secara langsung:

 1. Pilih mod input dan pilih HDMI 2 atau "Roku."
 2. Tekan "Menu" dan kemudian pilih "Streaming."

Cara Menghubungkan TV Insignia dengan Komputer

Ramai orang sering menggunakan TV pintar mereka sebagai skrin komputer. Dengan cara ini, mereka dapat menonton filem, menggunakannya untuk menikmati video YouTube, atau bermain permainan dalam talian di layar lebar. Sangat berguna untuk menggunakan TV anda sebagai skrin kedua jika anda tinggal di sebuah pangsapuri kecil dan tidak mempunyai ruang untuk mempunyai meja kerja besar dan TV.

Input pada TV Insignia

Sekiranya anda mempunyai TV Insignia dan anda ingin menyambungkannya ke komputer riba atau komputer meja anda, ikuti langkah mudah berikut:

 1. Sambungkan TV dan komputer anda dengan kabel HDMI.
 2. Hidupkan TV anda dan tekan "Input" untuk membuka "Input Source List."
 3. Gunakan anak panah untuk memilih HDMI 1 atau HDMI 2.
 4. Tekan "Enter" dan sesuaikan sifat paparan komputer anda untuk prestasi yang dioptimumkan pada layar besar.

Persembahan TV Insignia

Harapan peranti bajet tidak pernah terlalu tinggi, terutamanya dalam reka bentuk dan kualiti gambar. Walau bagaimanapun, TV Insignia cuba menunjukkan bagaimana peranti yang berpatutan dapat dibandingkan dengan pilihan lain yang lebih mahal.

Reka bentuk

TV Insignia dilengkapi dengan bezel hitam minimalis dan sederhana dan logo kecil. Di sisi, ia mempunyai semua port sambungan, sementara semua model mempunyai kaki tipis yang membuat layar stabil.

Skrin

TV Insignia dengan paparan yang lebih kecil tidak menyokong HDR, yang dapat dilihat, terutama ketika menonton filem atau dokumentari yang kaya dengan warna. Ia akan berfungsi dengan baik jika anda ingin menonton permainan atau berita, tetapi lebih bijak untuk melabur dalam peranti siri Insignia TCL yang lebih mahal jika anda seorang cinephile.

Input Kelewatan

Skrin Insignia tidak dapat membual tentang waktu atau kelajuan input mereka, dengan hanya beberapa mod menonton yang tersedia. Mod filem dan mod Permainan menawarkan prestasi yang sedikit lebih baik, tetapi masih tidak dapat dibandingkan dengan TV dari LG dan Samsung.

Kesimpulannya

Dengan pelbagai ciri, TV Insignia adalah untuk mereka yang mengutamakan anggaran mereka. Sekiranya anda memerlukan TV kedua di dapur atau ruang bawah tanah, Insignia akan berfungsi dengan baik kerana boleh dipercayai dan mudah digunakan. Sebaliknya, jika anda mempunyai standard yang tinggi ketika menonton TV, anda harus memilih sesuatu yang lebih mahal. Jenama seperti Samsung, Sony, atau LG menawarkan kualiti gambar 4K yang lebih baik, nisbah kontras yang lebih baik, dan pelbagai pilihan sambungan.

Sekarang setelah anda mengetahui semua langkah untuk menukar input pada TV Insignia dan menyambungkannya ke komputer anda, anda dapat memutuskan apakah anda memerlukan TV Insignia baru di rumah anda.

Adakah anda mempertimbangkan untuk membeli TV Insignia? Adakah anda akan menggunakan Raku atau stik penstriman lain?

Beritahu kami di bahagian komen di bawah.