Cara Mengubah Lokasi Pasang Folder untuk Aplikasi Windows 10

Secara lalai, semua aplikasi - termasuk aplikasi Win32 tradisional, dan juga aplikasi yang anda dapat dari Kedai - akan berakhir pada cakera keras utama PC anda. Ini biasanya pemacu "C:". Mengubah lokasi aplikasi ini adalah mudah dan boleh berguna dalam beberapa kes.

Cara Mengubah Lokasi Pasang Folder untuk Aplikasi Windows 10

Sebab yang paling biasa untuk menukar pemacu pemasangan lalai adalah kerana anda kehabisan ruang storan, yang biasanya biasa berlaku pada komputer riba dengan pemacu SSD. Aplikasi yang luar biasa menuntut terbaik dipasang pada pemacu SSD, jadi anda mungkin ingin menetapkan pemacu terpantas sebagai lalai untuk aplikasi. Semua ini sangat mudah dilakukan pada Windows 10.

Aplikasi Gedung Windows

Aplikasi Windows Store dibina sama sekali berbeza daripada aplikasi Win32. Pertama sekali, cara pemasangan dan muat turun lebih serupa dengan menggunakan kedai telefon pintar. Microsoft hadir dengan ini untuk menekankan reka bentuk tablet dan telefon bimbit mereka yang responsif. Sama ada ini adalah langkah pintar atau tidak boleh diperdebatkan, tetapi memastikan bahawa semua aplikasi Windows Store dipasang di satu tempat dapat membantu anda memanfaatkan penyimpanan anda dengan lebih baik.

Memasang pada Pemacu Berasingan

Sekiranya Windows 10 menjadikan satu perkara lebih mudah, ia mengubah ciri barunya. Walaupun mereka tidak mahu terlalu banyak mengubah cara program dan aplikasi tradisional berfungsi, ciri baru yang mereka perkenalkan lebih mudah untuk diubah. Menukar lokasi pemasangan lalai aplikasi ini adalah contoh yang sangat baik.

 1. Klik di bar carian dan taipkan "Tetapan."

 2. Dari hasil carian, pilih Tetapan

 3. Pilih Sistem dari menu.

 4. Di menu di sebelah kiri, pilih Penyimpanan.

 5. Sekarang, di bawah Lebih banyak tetapan storan, klik Tukar tempat kandungan baru disimpan.

 6. Pilih lokasi lalai baru anda.

Setiap aplikasi yang anda muat turun dari Windows Store kini akan dipasang secara automatik di lokasi lalai baru anda. Perlu diingat bahawa anda juga dapat menggunakan menu ini untuk mengubah lokasi penyimpanan jenis fail lain, seperti dokumen, muzik, foto dan video, filem dan program TV, dll.

Bergerak ke Pemacu Lain

Walaupun anda telah membuat lokasi pemasangan lalai baru anda, aplikasi Windows yang anda pasang sebelumnya masih akan berada di pemacu utama anda. Anda tidak perlu menyahpasangnya dan memasangnya semula untuk memindahkannya ke pemacu lain. Sebagai gantinya, anda boleh memindahkan aplikasinya satu persatu, meninggalkan beberapa pada pemacu utama jika anda mahu.

 1. Buka Tetapan.

 2. Pilih Aplikasi.

 3. Cari Apl & ciri.

 4. Dari senarai aplikasi, pilih yang anda mahu pindahkan ke lokasi baru.

 5. Klik aplikasi dan pilih Bergerak.

 6. Pilih pemacu yang anda mahu aplikasi dipindahkan

Perlu diingat bahawa Apl & ciri senarai memaparkan aplikasi Windows Store dan Win32. Anda hanya boleh memindahkan aplikasi Windows Store dengan cara ini. Sekiranya anda cuba memindahkan aplikasi Win32, yang Bergerak butang akan digantikan oleh Ubah suai.

Aplikasi Win32

Aplikasi yang lebih tradisional, biasa bagi pengguna Windows selama satu dekad, juga boleh dipasang dalam pemacu yang berasingan. Sebenarnya, ketika Windows menjalankan aplikasi Win32, ia meminta anda memilih folder pemasangan.

Dengan aplikasi Windows Store, anda hanya dapat memilih pemacu yang ingin anda pasangkan aplikasi, sementara Win32 Install Wizard menawarkan anda untuk memilih lokasi fail yang tepat. Ini bermaksud bahawa anda boleh membuat folder baru untuk aplikasi baru anda dan memasangnya di sana.

Tetapi tidak seperti aplikasi Windows Store, aplikasi Win32 tidak dapat dipindahkan ke pemacu lain. Satu-satunya cara untuk melakukannya adalah dengan menyahpasang dan kemudian memilih folder tujuan yang berbeza semasa memasang semula. Ini kerana cara aplikasi ini dipasang sama sekali berbeza.

Menukar Lokasi Lalai

Daripada menukar pemacu dan lokasi setiap kali anda cuba memasang aplikasi Win32, anda boleh mengubah lokasi lalai. Walaupun ini membolehkan anda memilih folder pemasangan lalai yang tepat, tidak seperti aplikasi Windows Store, proses ini agak kurang mesra pengguna. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Tekan Menang + R untuk memunculkan Lari

 2. Buka Regedit dengan menaip perkataan di Buka:

 3. Arahkan ke senarai berikut di sebelah kiri: “HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersion”

 4. Di panel kanan, buka nilainya ProgramFilesDir/ProgramFilesDir (x86), bergantung pada sama ada Windows anda 32-bit atau 64-bit.

 5. Setelah anda mengklik dua kali, nilai akan membuka kotak edit.

 6. Di bawah Data nilai: taipkan lokasi lalai baru yang anda mahukan.

Sekiranya Anda Memasang Aplikasi Anda di Drive Berasingan?

Seperti yang anda ketahui, pengguna Windows yang mahir teknologi cenderung mengesyorkan agar anda menambahkan sekurang-kurangnya satu pemacu pada PC anda. Ini berguna untuk dua sebab utama: lebih banyak kemungkinan penyimpanan dan sandaran. Maksudnya, dengan menambahkan pemacu, anda secara automatik meningkatkan ruang pada PC anda dan memastikan bahawa terdapat cakera keras untuk menyandarkan sesuatu.

Walaupun begitu, anda harus selalu ingat bahawa memasang aplikasi pada pemacu yang berbeza akan menambah jumlah titik kegagalan pada komputer anda. Semakin banyak pemboleh ubah yang berbeza pada PC, semakin besar kemungkinan terdapat komplikasi atau kesalahan yang berlaku. Sebaiknya gunakan salah satu pemacu anda untuk aplikasi (Windows Store dan Win32) sambil menggunakan yang lain untuk menyimpan barang seperti filem, muzik, dokumen, fail - pada dasarnya, gunakan pemacu kedua anda untuk semua yang tidak memerlukan pemasangan .

Menguruskan Storan Anda

Sangat penting anda belajar bagaimana menguruskan simpanan anda dengan betul, terutamanya jika anda tidak mempunyai banyak simpanan. Buat rancangan sebelum memutuskan di mana anda mahu aplikasi anda dipasang, dan pastikan anda mengetahui di mana semuanya berlaku sekiranya anda perlu mula menggunakan storan luaran.

Adakah anda lebih suka menggunakan aplikasi Windows Store atau Win32? Bagaimana anda menguruskan simpanan anda? Adakah anda menggunakan cakera keras luaran untuk sandaran? Beritahu kami dalam komen.