Cara Mengubah Input pada TV Samsung

Pernah perhatikan bagaimana beberapa perkara tidak menjadi masalah besar, sehingga anda tidak dapat mencari penyelesaiannya dalam talian? Seperti menetapkan pemasa pada mesin basuh anda, atau memuat turun nombor degup jantung anda dari Fit-Bit anda. Contoh lain yang baik untuk masalah sederhana-sederhana tetapi sukar adalah dengan TV Samsung anda. Mengubah input harus cukup mudah, tetapi kadang-kadang tidak, dan terdapat sedikit artikel dalam talian yang merangkumi masalah ini. Atas sebab itu, inilah penyelesaian untuk anda semua yang menghadapi masalah.

Cara Mengubah Input pada TV Samsung

Mengapa Terdapat Sangat Sedikit Artikel Dalam Talian Mengenai Subjek ini?

Faktanya ialah masalah input / sumber TV Samsung bukanlah sesuatu yang ditulis orang. Dalam kebanyakan kes, orang mencari penyelesaian di mana sahaja mereka boleh, melaksanakan penyelesaian tersebut, dan kemudian mereka melupakannya.

Pernah bermain permainan seperti X-Com di mana terdapat masalah pemasangan besar-besaran, tetapi tidak ada orang dalam talian, bahkan penerbit yang menawarkan penyelesaian. Oleh itu, anda perlu menjelajah forum untuk mencari satu jiwa yang baik yang memuat naik penyelesaian?

Masalah Samsung TV sangat serupa. Terdapat beberapa penyelesaian di luar sana, dan pertaruhan terbaik anda ialah mencari forum dalam talian, mencuba satu penyelesaian, gagal, cuba yang lain, gagal, dan seterusnya sehingga anda berjaya melakukannya. Nasib baik untuk anda, artikel ini memaparkan semua penyelesaian yang diketahui untuk masalah tersebut, termasuk yang berkaitan dengan edisi pintar 4K baru-baru ini.

Sekiranya sekarang ada harapan yang panjang bahawa Samsung akan berpegang pada kaedah sumber / input terbaru dan berhenti mengubahnya, atau mereka akan menjadikan penyelesaian sumber / input sedikit lebih jelas dalam manual operasi TV masa depan mereka.

TV rosak

Cara Mengubah Sumber untuk TV Samsung Anda

Anda mempunyai pelbagai input untuk TV Samsung anda. Apabila anda menggunakan menu Samsung TV, ini juga dikenali sebagai sumber. Ada kemungkinan anda mempunyai lebih daripada satu input / sumber. Contohnya, banyak orang mempunyai input USB, dan banyak yang mempunyai port HDMI. Anda juga boleh memilih input video dan audio anda sebagai peranti yang berbeza.

Sebagai contoh, katakan bahawa anda telah memasang PlayStation ke HDMI anda dan cakera keras luaran yang disambungkan ke USB anda. Sebenarnya boleh memasukkan visual dari PlayStation anda, sementara audio disalurkan dari cakera keras luaran anda. Ini juga tidak biasa. Sebagai contoh, sebilangan orang bermain permainan konsol semasa podcast mereka bermain di TV mereka daripada memainkan audio permainan video.

Kaedah 1 - Butang Sumber

Beberapa TV Samsung mempunyai butang "Sumber" di bahagian atas alat kawalan jauh. Dalam beberapa kes, ini adalah satu-satunya cara TV Samsung mengubah sumbernya. Dalam keadaan lain, hanya mungkin mengakses menu sumber melalui butang sumber, atau dengan memasukkan sesuatu ke TV sehingga menu sumber muncul secara automatik.

Kaedah 2 - Pasang Sesuatu ke TV Anda Semasa Hidup

Kaedah ini cukup jelas. Semasa TV anda dihidupkan, anda pasangkan peranti anda ke salah satu port input. Dalam kebanyakan kes, ini akan menyebabkan menu input / sumber muncul sendiri. Dalam kes lain, apabila anda memasukkan sesuatu ke TV, ia akan beralih secara automatik ke sumber tersebut.

Contohnya, jika konsol permainan anda dihidupkan dan anda memasangnya ke TV anda, TV anda mungkin akan beralih ke kanan ke umpan konsol permainan tersebut. Selain itu, jika konsol permainan anda sudah terpasang ke TV, dan kemudian anda menghidupkan konsol anda, maka TV akan beralih ke suapan konsol secara automatik. Ada kalanya anda boleh menghidupkan konsol anda, kemudian menghidupkan TV anda dan TV telah menyiapkan dirinya pada suapan konsol anda.

Kaedah 3 - Sumber Dipilih melalui Menu

Dalam banyak keadaan, terutama dengan TV moden, anda dapat memilih sumbernya melalui menu biasa. Anda memulakan menu menggunakan alat kawalan jauh anda, atau kombinasi penekanan butang serentak di TV anda. Setelah menu habis, anda boleh menatal ke pilihan yang bertuliskan "Sumber". Pilih pilihan ini dan ia akan menunjukkan kepada anda semua sumber / input yang dimiliki oleh TV anda sekarang, dan bahkan mungkin menunjukkan kepada anda sambungan mana yang tidak ada.

Anda juga boleh melabelkan input anda jika anda mahu, yang merupakan cara lain untuk menamakannya. Ia hanya berguna jika anda mempunyai dua daripada sesuatu, seperti menggunakan dua konsol permainan yang sama untuk apa jua alasan. Dalam kebanyakan kes, ada menu untuk melabel / menamakan semula input anda. Sebagai contoh, dengan Samsung Q7, anda harus memilih input dan tekan ke atas.

Tukar Input pada TV Pintar Samsung Q7 Qled UHD 4k anda

Ambil alat kawalan jauh anda dan tekan kekunci "Rumah". Melakukan ini akan memunculkan bar menu yang biasanya terdapat di bahagian bawah skrin. Pada menu, tatal ke kiri hingga Anda sampai ke kata "Sumber".

Pilih "Sumber" dan membawa anda ke layar input. Dari sini, anda dapat memilih input anda. Anda juga boleh menamakan semula sumber ini, jika anda mahu. Cukup pilih ikon input dan tekan ke atas, dan ini akan memunculkan pilihan edit. Anda boleh mengedit sumber HDMI, tetapi anda tidak dapat menamakan semula aplikasi.

Sumber TV

Kesimpulannya

Adakah Samsung akhirnya akan membuat standard untuk isu input / sumber mereka? Dan ketika mereka membuat TV di masa depan, apakah mereka akan mencari cara baru untuk mengubah input, atau mereka akan terus mengubahnya? Keputusan akhirnya adalah keputusan mereka, tetapi agak tidak adil mereka terus mengubah keadaan dan menjadikan hidup lebih sukar bagi pelanggan mereka. Bukan strategi perniagaan yang baik. Walaupun begitu, adakah anda masih menghadapi masalah dengan TV Samsung anda? Adakah kaedah yang dicadangkan kami berjaya, atau adakah anda telah menemui kaedah anda sendiri untuk menukar input pada TV Samsung anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.