Cara Mengubah Lokasi Sandaran iTunes di Windows 10

iTunes adalah pengurus media all-in-one Apple, etalase, dan aplikasi main balik untuk Mac dan Windows. Walaupun beberapa kawasan aplikasi dapat disesuaikan, Apple mempunyai rekod panjang hanya memutuskan bagaimana perkara-perkara tertentu akan berfungsi.

Satu kawasan di mana syarikat telah memutuskan untuk memerintah dengan penumbuk besi adalah menetapkan lokasi sandaran untuk iTunes di Windows 10. Lalai adalah C: Pengguna% USERNAME% AppDataRoamingApple ComputerMobileSyncBackup dan tidak ada pengaturan dalam iTunes untuk mengubahnya. Di situlah iTunes akan meletakkan penyegerakan dan sandaran mudah alih anda sama ada anda suka atau tidak.

Bagi sebilangan pengguna, ini bukan masalah besar. Walau bagaimanapun, banyak pengguna melakukan perkara seperti mempunyai partisi C: yang hanya merangkumi Windows dan sangat kecil, terletak pada pemacu keadaan pepejal (SSD) untuk prestasi optimum. Mereka tidak mahu pengumpulan sandaran telefon yang terus bertambah menyumbat yang mendorong dan menggunakan kitaran penulisannya.

Terlepas dari sebab mengapa anda mungkin ingin mengubah lokasi sandaran iTunes di Windows 10, berikut adalah cara melakukannya.

Tukar Lokasi Sandaran iTunes di Windows 10

Cara untuk mengatasi keputusan membuat iTunes mengenai lokasi sandaran iTunes anda adalah dengan menggunakan pautan simbolik.

Di Windows 10, pautan simbolik membuat hubungan antara dua folder. Anda membuat pautan di tingkat sistem operasi, dan dari mereka pada apa sahaja yang dihantar ke direktori pertama dalam pautan (dalam kes ini, lokasi sandaran lalai), sebaliknya akan dihantar ke direktori kedua (direktori yang anda siapkan.)

Ini melibatkan beberapa penyelesaian perintah cepat, tetapi saya akan memandu anda melalui prosesnya.

 1. Buat sandaran manual "% APPDATA% Apple ComputerMobileSyncBackupDirektori.
 2. Buat direktori di mana anda mahu sandaran anda bermula sekarang. Dalam contoh ini, saya membuat "c: sandaran itunes.”
 3. Menggunakan "cdPerintah untuk menjadikan direktori sandaran sebagai direktori aktif anda.
 4. Dalam Penjelajah Fail, arahkan ke “% APPDATA% Apple ComputerMobileSyncBackup"Dan buang direktori Sandaran dan kandungannya.
 5. Taipkan arahan: mklink / J “% APPDATA% Apple ComputerMobileSyncBackup” “c: sandaran itunes"Pastikan untuk memasukkan petikan.

Anda kini mempunyai hubungan antara dua direktori ini, dan sandaran anda akan pergi ke "c: itunesbackup", atau direktori apa sahaja yang anda pilih.

Tukar Lokasi Fail iTunes di Windows 10

Mengubah lokasi penyimpanan muzik lalai sedikit lebih mudah daripada menukar lokasi sandaran telefon anda.

Di sini, anda hanya boleh memberitahu iTunes di mana menyimpan muzik dan media anda dan membiarkan program itu terus berjalan.

 1. Buka iTunes pada PC anda.

 2. Pilih Edit dan Keutamaan.

 3. Pilih Mahir dan Ubah.

 4. Pilih pemacu atau lokasi di mana anda mahu iTunes menyimpan media anda.

Ini adalah perubahan folder mudah dan bukan pautan simbolik. Hasil akhirnya adalah sama. Setelah diubah, semua media yang anda tambahkan ke iTunes akan disimpan di lokasi baru ini. Itu termasuk apa sahaja yang anda beli dan apa sahaja yang anda import ke iTunes.

Import Perpustakaan Media iTunes anda ke Windows 10

Sekiranya anda melakukan peralihan dari Apple ke Windows, anda akan mahukan semua muzik anda tersedia di PC anda. Berikut adalah cara mengimport pustaka media iTunes anda ke Windows 10.

 1. Lancarkan iTunes pada PC anda.

 2. Pilih Fail dan Tambahkan Folder ke Perpustakaan.

 3. Pilih folder pustaka muzik atau media anda dan Pilih Folder.

Anda boleh mengulanginya sekerap yang anda perlukan untuk menyatukan semua media anda ke dalam iTunes. Anda tidak perlu mengaturnya sendiri terlebih dahulu, anda boleh mengatur semuanya di iTunes. Semua bergantung kepada anda.

Pemikiran Akhir

iTunes berfungsi dengan baik di Windows 10. Sekiranya anda mempunyai peranti Apple atau beralih dari Mac, ia memerlukan peralihan yang mudah. Sekiranya anda tidak mempunyai peranti Apple atau sejarah dengan iTunes, ada cara yang lebih baik untuk menguruskan media anda.

Adakah anda tahu cara lain selain pautan simbolik untuk menukar lokasi sandaran iTunes di Windows 10? Beritahu kami di bawah jika anda melakukannya!

Memerlukan lebih banyak sumber iTunes?

Inilah panduan kami untuk membatalkan langganan melalui iOS dan iTunes.

Kami akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan muzik ke iPod anda tanpa menggunakan iTunes.