Cara Menukar Bahasa Papan Kekunci pada Chromebook

Bahasa papan kekunci ditetapkan sebaik sahaja anda masuk ke Chromebook untuk pertama kalinya. Dengan andaian anda berada di Amerika, bahasa papan kekunci lalai adalah Bahasa Inggeris (AS). Tetapi bagaimana jika anda perlu menggunakan tetapan bahasa yang berbeza?

Cara Menukar Bahasa Papan Kekunci pada Chromebook

Jawapan cepat adalah, tidak ada masalah untuk menyiapkannya dan anda bahkan boleh memilih pemeriksaan ejaan untuk bahasa yang berbeza. Artikel ini membawa anda melalui proses dan memberikan petua tentang cara menukar bahasa dengan cepat.

Menukar Bahasa Papan Kekunci

Langkah 1

Arahkan ke ikon akun di kanan bawah layar, kemudian klik ikon roda gigi untuk mengakses menu Tetapan. Sekarang, anda perlu memilih Lanjutan untuk mengakses lebih banyak tetapan.

Cara Menukar Bahasa Papan Kekunci di Chromebook

Langkah 2

Sekiranya anda ingin menambah papan kekunci yang lain, pilih Bahasa dalam menu dan klik "Tambah bahasa". Kemudian, pilih bahasa yang ingin anda gunakan dan klik "Tambah" untuk memasukkannya.

Cara Menukar Bahasa Papan Kekunci pada Chromebook

Langkah 3

Sudah tentu, lanjutkan ke "Bahasa dan input" dan pilih "Kaedah input". Kemudian, klik "Urus kaedah input" dan tandakan kotak untuk bahasa papan kekunci yang ingin anda gunakan.

Cara Menukar Bahasa Papan Kekunci di Chromebook

Setelah selesai, klik pada anak panah yang menunjuk ke kiri untuk kembali.

Langkah 4

Pilih bahasa papan kekunci pilihan anda dan label Diaktifkan hijau akan muncul tepat di bawah bahasa tersebut.

Anda juga dapat melihat semua bahasa papan kekunci yang tersedia di desktop Chromebook. Untuk ini, anda perlu mengaktifkan "Tunjukkan pilihan input di rak".

Cara Menghidupkan Pemeriksaan Ejaan untuk Berbagai Bahasa

Menu Pemeriksaan Ejaan muncul di bahagian bawah "Menu bahasa dan input". Untuk menavigasi ke fitur ini, pilih Lanjutan di bawah Tetapan (ikon roda gigi), kemudian tatal ke bawah ke menu yang diberikan.

Apabila anda mengklik Pemeriksaan Ejaan, pilih saja bahasa dan anda boleh pergi.

Catatan: Terdapat sejumlah bahasa yang menyokong Pemeriksaan Ejaan, tetapi fitur ini berfungsi dengan bahasa yang paling popular.

Beralih Antara Bahasa Yang Berbeza

Setelah anda menambah bahasa yang berbeza, cara cepat untuk menukarnya adalah dengan menggunakan hotkeys. Tekan butang Control + Shift + Space serentak dan ulangi sehingga anda melihat bahasa papan kekunci yang diingini. Untuk kembali, anda hanya menekan Control + Space.

Sekiranya anda tidak suka menggunakan hotkeys, pergi ke bahagian bawah skrin, klik pada penunjuk bahasa, dan pilih input papan kekunci yang ingin anda gunakan.

Cara Menghapus Bahasa

Sekiranya anda memutuskan bahawa anda tidak lagi memerlukan bahasa tertentu, sangat mudah untuk melakukannya. Sekali lagi, anda mengklik ikon gear untuk mengakses Tetapan dan memilih lanjutan. Tatal ke bawah ke "Bahasa dan input" dan pilih Bahasa.

Di sana, anda akan menemui tiga titik menegak di sebelah kanan, klik padanya dan pilih "Alih Keluar".

Petua Bonus

Titik menegak yang disebutkan di atas menawarkan lebih daripada sekadar mengeluarkan bahasa. Ini sebenarnya adalah menu More yang membolehkan anda memilih pilihan bahasa yang berbeza. Terdapat dua pilihan yang berbeza.

Pilihan 1

Pilih "Tunjukkan menu dalam bahasa ini", kemudian klik "Tunjukkan teks sistem dalam bahasa ini". Selepas itu, anda mengklik Mulakan semula dan apabila anda masuk semula, menu muncul dalam bahasa pilihan.

Pilihan 2

Pilih "Tunjukkan laman web dalam bahasa ini" dan pilih "Pindah ke atas". Tindakan ini mengutamakan bahasa yang diberikan. Dan semasa anda menggunakannya, anda boleh memilih "Tawaran untuk menterjemahkan halaman dalam bahasa ini".

Dengan pilihan ini dihidupkan, Google Chrome akan menerjemahkan laman web ke bahasa yang anda pilih secara automatik.

Nota PENTING: Menu Chromebook tidak berfungsi dengan setiap bahasa. Selain itu, terjemahan halaman web untuk bahasa tertentu mungkin kelihatan funky, tetapi mudah untuk mengganti fitur ini.

Beberapa Petua Penyelesaian Masalah

Sebahagian besarnya, menambahkan bahasa baru dan pertukaran bahasa berfungsi tanpa gangguan, tetapi ada satu perkara yang harus anda ketahui. Menu Lanjutan mungkin menolak untuk membolehkan anda menghidupkan Pemeriksaan Ejaan.

Sebagai contoh, anda tidak boleh mengklik butang di sebelah Pemeriksaan Ejaan walaupun input bahasa lalai ditetapkan ke Bahasa Inggeris. Caranya adalah bahawa Google mengenali bahasa Inggeris umum tanpa perbezaan wilayah, begitu juga bahasa Inggeris AS dan UK.

Untuk memastikan butang Pemeriksaan Ejaan dapat diklik, anda perlu memilih varian AS atau UK. Kemudian, anda boleh kembali dan menghidupkan butang yang membantu anda mengelakkan beberapa kesalahan ejaan yang memalukan.

Terus Menaip Seperti Tidak Ada Esok

Pada ketika ini, anda mengetahui semua perkara tentang menambah dan menukar bahasa papan kekunci. Dan Google juga menyertakan sekumpulan watak khas yang dapat anda akses dengan pantas melalui papan kekunci. Selain itu, jangan lupa tentang hotkey yang menjadikan tugas anda lebih mudah.

Bahasa papan kekunci apa yang ingin anda tambahkan pada Chromebook anda? Adakah anda mendapati Pemeriksaan Ejaan Google berguna? Beri kami dua sen anda di ruangan komen di bawah.