Cara Mengubah Bahasa pada Amazon Fire Tablet

Sekiranya anda membuka kotak untuk Tablet Api Amazon baru anda, anda mungkin teruja untuk mendapatkan penyediaan peranti sehingga anda dapat mula menonton filem, bermain permainan dan melayari web. Malangnya, jika anda meneruskan proses penyediaan, anda mungkin secara tidak sengaja menetapkan bahasa yang salah pada Tablet Kebakaran anda. Mungkin anda ingin menukar bahasa untuk membantu anda mempelajari kemahiran baru dengan membenamkan diri, atau anda membeli tablet yang digunakan dalam talian dan ia menggunakan bahasa lain.

Tidak kira mengapa anda mesti menukar bahasa di Fire Tablet anda, berita baiknya adalah bahawa ia cukup mudah dicapai. Mari kita lihat cara menukar bahasa di Tablet Kebakaran anda.

Menyesuaikan Tetapan Bahasa pada tablet Amazon Fire

Mulakan dengan mengaktifkan peranti anda dan keluar dari semua aplikasi untuk sampai ke skrin utama. Dari bahagian atas paparan anda, geser ke bawah untuk membuka baki pemberitahuan. Di bahagian atas panel ini terdapat jalan pintas ke menu tetapan anda.

Menu ini terbahagi kepada tiga bahagian: Peranti, Peribadi, dan Sistem. Tatal ke bawah ke Tetapan Peribadi untuk mencari Papan Kekunci dan Bahasa pada peranti anda.

Dalam menu ini, kita dapat mengubah pilihan bahasa kita untuk membolehkan teks muncul dalam bahasa yang berbeza. Di bahagian atas paparan, pilih pilihan Bahasa. Ini akan membawa anda kembali ke skrin pemilihan bahasa yang sama seperti yang anda lihat semasa persediaan awal peranti anda.

Tablet Kebakaran anda membolehkan anda memilih antara bahasa Inggeris untuk Amerika Syarikat dan Inggeris, bersama dengan Jerman, Sepanyol, Perancis, Itali, Jepun, Portugis, dan Cina. Beberapa pilihan, termasuk Jerman, Inggeris Inggeris, Sepanyol, dan Perancis mempunyai pilihan untuk memilih format wilayah anda, seperti Australia Australia atau Kanada Kanada.

Pastikan anda memilih format wilayah yang betul untuk bahasa anda, atau anda mungkin tersesat ketika menggunakan beberapa sistem menu.

Anda boleh kembali ke skrin tetapan anda sebelumnya dengan pilihan bahasa baru anda yang tersimpan di peranti anda. Pilihan ini juga harus secara automatik mengubah papan kekunci lalai pada perangkat Anda agar sesuai dengan bahasa anda, tetapi jika anda lebih suka papan kekunci anda disetel ke pilihan lain, anda dapat melakukannya dengan memilih Papan Kekunci, kemudian Tetapan Papan Kekunci. Ini membawa anda ke paparan pilihan papan kekunci, yang memungkinkan anda memilih gaya input tersuai anda. Anda boleh beralih antara pilihan ini dalam papan kekunci anda kapan pun anda mahu, membolehkan anda menukar gaya atau bahasa papan kekunci anda bila perlu.

Muat turun Bahasa Tambahan ke Tablet Kebakaran anda

Beberapa generasi terakhir peranti Fire Tablet merangkumi pelbagai bahasa yang sudah dimuat turun di peranti, tetapi jika Fire Tablet anda tidak mempunyai bahasa yang anda mahu pasang, anda boleh memuat turunnya terus ke tablet anda dari pelayan Amazon. Ini memudahkan untuk memperibadikan peranti anda dengan keperluan apa pun yang mungkin anda ada. Ini hanya akan berlaku untuk tablet yang dipasarkan dengan jenama Kindle Fire.

Dengan bahasa yang dipilih, anda boleh kembali ke skrin tetapan anda sebelumnya dengan pilihan bahasa baru anda yang disimpan di peranti anda. Pilihan ini juga akan secara automatik mengubah papan kekunci lalai Anda pada perangkat Anda agar sesuai dengan bahasa anda, tetapi jika anda lebih suka papan kekunci anda disetel ke pilihan lain, anda dapat melakukannya dengan memilih Papan Kekunci, lalu Tetapan Papan Kekunci. Ini membawa anda ke paparan pilihan papan kekunci, yang memungkinkan anda memilih gaya input tersuai anda. Anda boleh beralih antara pilihan ini dalam papan kekunci anda bila-bila masa yang anda mahu, membolehkan anda menukar gaya papan kekunci anda bila perlu.

Untuk memuat turun paket bahasa tambahan ke tablet anda, leret ke bawah dari bahagian atas skrin utama. Pilih Tetapan dan Papan Kekunci & Bahasa dari menu, kemudian pilih sama ada Papan Kekunci Semasa dan Papan Kekunci Standard atau Asas, bergantung pada penggunaan anda. Pilih Muat turun Bahasa dan setuju dengan pilihannya. Bahasa akan memasang bahasa yang dipilih ke tablet anda dan akan memberi anda peluang untuk menetapkannya sebagai bahasa sistem anda. Pilih pilihan ini jika itu yang anda mahukan dan bahasa sistem harus berubah secara dinamik.

Menukar bahasa lalai Alexa

Alexa harus menggunakan apa sahaja tetapan bahasa yang telah anda konfigurasikan di akaun Amazon anda. Itu tidak harus sepadan dengan apa yang diset di tablet Fire anda tetapi ia berkaitan dengan apa yang ditetapkan pada akaun sebenar anda. Ini adalah persediaan yang pelik, tetapi memandangkan Alexa masih belum dapat dilepaskan di beberapa negara, memang masuk akal.

Sekiranya, atas sebab tertentu Alexa anda tidak sesuai dengan bahasa lalai atau yang diinginkan, agak mudah untuk mengubahnya. Log masuk ke //alexa.amazon.com dengan perincian akaun Amazon anda atau gunakan aplikasi Alexa pada telefon pintar anda. Pilih menu Tetapan dan pilih tablet Api anda dari senarai. Kemudian, pilih Bahasa dari menu dan pilih bahasa yang anda inginkan dari senarai.

Setelah perubahan anda disimpan, perubahan tersebut akan dapat dilihat pada kali anda menggunakan Alexa. Anda akan melihat bahawa belum banyak bahasa ditampilkan tetapi lebih banyak lagi yang akan datang. Amazon pada masa ini tidak mempunyai idea bila peluncuran lebih banyak bahasa untuk Alexa akan berlaku, maka kesabaran adalah kunci jika anda ingin melakukan tindakan yang diaktifkan suara ini.

Sekiranya anda masih mencari petua dan trik yang dapat anda gunakan dengan Tablet Kebakaran anda, lihat panduan kami untuk memasang Google Play Store pada tablet anda untuk mengakses Chrome, YouTube, Gmail, dan banyak aplikasi lain.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found