Cara Menambah Peranti di Google Play

Artikel Dikemas kini pada 16 Ogos 2021, untuk menggambarkan perincian terkini mengenai penambahan peranti ke Google Play.

Menambah peranti ke Google Play adalah mudah, dan anda boleh melakukannya di banyak peranti. Malah peranti iOS boleh menggunakan Google Play. Namun, mereka tidak dapat menggunakan Permainan Google Play, yang eksklusif untuk perangkat Android dan Chrome OS.

Baca terus untuk mendapatkan panduan terperinci mengenai penambahan peranti ke Google Play. Kami juga akan merangkumi beberapa petua penting lain.

Cara Menambah Peranti

Setiap kali anda membuka aplikasi Play Store, aplikasi akan tersambung ke Akaun Google yang sedang digunakan. Anda boleh menukar antara akaun dengan mudah di dalam aplikasi, tetapi mereka mesti didaftarkan di peranti agar dapat dipilih. Melakukannya membolehkan anda melampirkan akaun Google ke telefon pintar, Chromebook, atau tablet yang sedang digunakan. Senario ini bermaksud bahawa anda boleh mendaftarkan akaun Google di mana-mana peranti dan ia akan dihubungkan ke peranti tersebut di Play Store, oleh itu menambahkan peranti baru.

Sekarang, jika anda mengakses Play Store di penyemak imbas web, aplikasi yang anda pilih untuk memasang akan mempunyai pilihan untuk memilih perangkat (yang ada di dalam Akaun Google anda).

Oleh itu, jika anda mendapat telefon kedua, tambahkan akaun Google anda, dan sambungkan ke aplikasi Play Store, telefon itu kini menjadi peranti baru di akaun Play Store anda.

Tanpa sebarang basa-basi, berikut adalah cara menambahkan peranti ke akaun Google Play anda:

 1. Lancarkan aplikasi Tetapan pada perangkat Android, Chromebook, atau iOS anda.

 2. Seterusnya, anda perlu memilih Akaun (Pengguna dan Akaun pada beberapa peranti).

 3. Seterusnya, pilih Tambah.

  Tambah akaun

 4. Ketuk Perkhidmatan Google dan masukkan kaedah pengesahan anda jika diminta.
 5. Masukkan kelayakan Google anda (yang anda gunakan untuk Gmail), tekan Next, dan ikuti arahan di skrin.

 6. Anda kini mempunyai akaun Google baru yang melekat pada peranti, yang bermaksud anda berjaya menambahkan peranti baru ke Google Play Store.

Tambahkan Kaedah Pembayaran

Perhatikan bahawa anda perlu menyediakan kaedah pembayaran jika anda ingin membeli aplikasi, buku, filem, atau rancangan TV dalam akaun anda dan pada peranti yang anda pilih. Tanpa kaedah pembayaran, anda hanya boleh memuat turun aplikasi dan permainan percuma di mana-mana peranti.

Ikuti arahan untuk menambahkan kaedah pembayaran pilihan anda ke akaun Google Play Anda:

 1. Lawati laman web kaedah pembayaran Google Play rasmi di mana-mana penyemak imbas.

 2. Ketuk Tambah Kad Kredit atau Debit, di bawah tab Tambah Kaedah Pembayaran di laman web ini.

 3. Masukkan nombor kad, tarikh luput dan CVC anda. Kemudian, tambahkan nama dan alamat pengebilan anda.

 4. Tekan Simpan, dan kaedah pembayaran anda akan disimpan.

Pertukaran antara akaun Google Play adalah mudah. Apabila anda ingin menukar peranti, prosesnya sedikit lebih membosankan, kerana protokol keselamatan. Google akan menghantar e-mel atau teks yang memberi amaran kepada anda mengenai seseorang yang mengakses akaun Google Play anda dari peranti lain.

Sahkan bahawa anda yang mengakses akaun, dan anda seharusnya dapat menggunakan akaun Google Play anda pada peranti lain dalam masa yang singkat.