Cara Menukar Bahasa di Google Play

Google Play adalah tempat pengguna Android mendapatkan semua aplikasi dan permainan mereka. Sekiranya anda pengguna Android dwibahasa, anda mungkin berguna untuk menukar bahasa Play Store jika sesuai dengan anda.

Cara Menukar Bahasa di Google Play

Malangnya, tidak ada ciri khas untuk beralih dari satu bahasa ke bahasa lain di Google Play. Tetapan bahasa lalai untuk Google Play adalah bahasa sistem pada peranti Android anda.

Oleh itu, kita hanya boleh menukar bahasa dengan menukar bahasa sistem terlebih dahulu. Namun, ketika menggunakan Google Play di web, prosesnya agak berbeza. Dalam artikel ini, kami menerangkan semuanya secara terperinci.

Bagaimana Menukar Bahasa di Google Play?

Seperti yang telah kami sebutkan, untuk mengubah bahasa pada aplikasi mudah alih Google Play pada telefon pintar atau tablet, pertama-tama anda harus mengakses tetapan peranti.

Oleh kerana OS Android tersedia di banyak jenama, prosesnya mungkin sedikit berbeza bergantung pada pengeluarnya, tetapi kebanyakan akan berjalan seperti berikut:

  1. Buka aplikasi "Tetapan" pada peranti anda.

  2. Pergi ke "Pengurusan Umum" dan kemudian pilih "Bahasa dan input."

  3. Pilih "Bahasa" dan kemudian pilih "Tambah bahasa."

  4. Dari senarai bahasa, pilih bahasa yang anda mahu lihat di Google Play Store.
  5. Ketik "Terapkan."

Penting untuk dinyatakan bahawa sering timbul masalah dalam proses ini. Lebih khusus lagi, bahasa tidak berubah. Sokongan Google mendorong pengguna untuk membersihkan cache dan data aplikasi dan bahkan menghidupkan semula peranti mereka. Ini biasanya menyelesaikan masalah.

Beri masa pada peranti anda beberapa saat untuk beralih dari tetapan bahasa lalai ke bahasa baru. Kemudian, buka aplikasi Google Play dan lihat dalam bahasa yang anda pilih.

Kaedah lain untuk menukar bahasa di Google Play

Sekiranya anda tidak mahu menukar bahasa peranti mudah alih Android anda hanya untuk melihat Google Play dalam bahasa lain, ada perkara lain yang boleh anda lakukan.

Oleh kerana Play Store adalah produk Google, anda boleh mengubah tetapan bahasa lalai di Google dan melihat Play Store menukar bahasa.

Peringatan di sini adalah anda hanya dapat melihat perubahan ini apabila anda membuka Google Play di penyemak imbas web dan bukan aplikasi mudah alih.

Soalan Lazim Tambahan

1. Bagaimana Anda Menukar Tetapan Bahasa?

Mengubah tetapan bahasa di perangkat Android Anda ada di aplikasi "Tetapan". Di sana, anda perlu mencari pilihan "Bahasa dan Input" dan beralih ke bahasa yang anda sukai. Namun, jika anda ingin menukar bahasa akaun Google anda, inilah yang perlu anda lakukan:

1. Pada perangkat Android Anda, pergi ke aplikasi "Tetapan".

2. Pilih "Google" dan kemudian "Urus Akaun Google anda."

3. Sekarang, pilih tab "Data & pemperibadian".

4. Pilih "Bahasa" di bawah "Pilihan umum untuk web."

5. Ketuk "Edit" dan pilih bahasa pilihan diikuti dengan "Pilih."

Semua produk dan aplikasi Google kini akan menggunakan bahasa yang anda pilih sebagai bahasa sistem.

2. Bagaimana Saya Menukar Bahasa Aplikasi Saya?

Kadang-kadang, anda tidak mahu menukar bahasa Google Play atau bahkan peranti anda, tetapi hanya pada satu atau dua aplikasi yang anda gunakan. Dengan aplikasi, proses menukar bahasa boleh berbeza bergantung pada aplikasinya.

Aplikasi utama seperti Instagram, WhatsApp, dan semua aplikasi dari kumpulan Facebook akan memaparkan bahasa yang digunakan oleh peranti anda. Anda kemudian boleh menukar bahasa dalam peranti secara manual. Aplikasi ini tersedia secara khusus dalam pelbagai bahasa.

Walau bagaimanapun, beberapa aplikasi tidak mempunyai pilihan ini. Biasanya, aplikasi ini hanya tersedia dalam bahasa yang digunakan oleh pembangun, yang selalunya terhad kepada bahasa Inggeris.

Mengubah bahasa dalam situasi ini bermaksud menggunakan alat pembangun khusus untuk "menggodam" aplikasi dan memasang bahasa baru. Ini bukan idea terbaik kecuali anda tahu apa yang anda lakukan.

3. Bagaimana Saya Menukar Bahasa di Google Apps?

Sekiranya anda ingin melihat bahasa yang berbeza di mana-mana Google Apps seperti Drive, Spreadsheet, Google Photos, dan lain-lain, anda harus menukar bahasa lalai akaun Google anda. Mari lihat bagaimana anda boleh melakukannya jika anda menetapkan ini untuk Google Drive di komputer anda:

1. Log masuk ke akaun Google anda.

2. Pilih tab "Data & pemperibadian".

3. Pilih tab "Pilihan umum untuk web" dan kemudian pilih "Bahasa."

4. Klik pada pilihan "Edit" dan cari bahasa yang ingin anda gunakan.

Pastikan anda menutup penyemak imbas anda dan kemudian membukanya semula. Ini akan memastikan anda dapat melihat pilihan baru dengan segera. Jangan risau sekiranya memerlukan beberapa minit untuk melihat perubahannya.

Perkara ini sering berlaku semasa membuat perubahan pada akaun Google anda. Kemudian pergi ke Google Drive dan periksa apakah semua pilihan dipaparkan dalam bahasa baru yang anda pilih.

Sekiranya anda masih tidak melihat perubahannya, anda mungkin perlu membersihkan kuki dan data di penyemak imbas anda dan menghidupkan semula penyemak imbas juga.

4. Bagaimana Mengubah Bahasa untuk Produk Google yang berbeza?

Berita baiknya ialah anda tidak perlu menukar bahasa untuk setiap produk Google secara berasingan. Setelah anda menukar tetapan bahasa di akaun Google anda, setiap produk Google akan menggunakan bahasa yang sama.

Perkara ini mungkin menyulitkan jika anda berhasrat untuk menggunakan hanya satu produk Google dalam bahasa yang berbeza dan menyimpan produk yang lain dalam bahasa lalai mereka.

Malangnya, anda tidak dapat memilih dan memilih dalam keadaan ini. Pilihan terbaik anda adalah menukar sementara tetapan bahasa dan kembali ke yang pernah anda gunakan sebelumnya.

5. Bagaimana Saya Menukar Bahasa Permainan Saya ke Bahasa Inggeris?

Sekiranya anda menggunakan Play Games, perkhidmatan permainan dalam talian yang dibuat oleh Google, maka anda harus tahu bahawa anda juga boleh mengubah bahasa aplikasi ini. Ini termasuk menukar dari mana-mana bahasa ke bahasa Inggeris.

Yang harus anda lakukan hanyalah mengubah bahasa peranti Android anda, dan aplikasi Play Games akan mengikuti. Untuk mengulangi, berikut adalah cara anda boleh melakukannya:

1. Pergi ke aplikasi "Tetapan" peranti anda dan cari pilihan "Bahasa dan input".

2. Pilih bahasa yang ingin anda gunakan untuk aplikasi Play Games anda.

3. Sahkan pilihan anda dan berikan masa kepada peranti anda untuk beralih ke pilihan bahasa yang baru.

Secara semula jadi, anda akan mengikuti langkah-langkah ini dalam bahasa semasa pada peranti anda. Sekiranya anda tidak pasti mengenai terjemahannya, anda boleh menggunakan terjemahan Google di komputer anda.

Juga, ingat bahawa ini hanya akan berfungsi untuk aplikasi Play Games pada peranti Android. Sekiranya anda menggunakan permainan Android pihak ketiga, anda harus bergantung pada tetapan bahasa yang disediakan oleh pembangun.

Beberapa permainan mempunyai banyak tetapan bahasa yang tersedia untuk penggunanya. Yang lain hanya menggunakan satu bahasa, iaitu bahasa Inggeris.

6. Bagaimana Saya Menukar Bahasa Carian Google Saya?

Sekiranya anda mahu menukar bahasa untuk hasil carian, Google menjadikannya mungkin. Anda boleh mengubah bahasa Carian Google melalui penyemak imbas web dan peranti Android anda.

Pelayar web:

1. Navigasi ke halaman "Tetapan carian".

2. Di sebelah kiri panel, pilih "Bahasa."

3. Dari senarai bahasa yang tersedia, pilih bahasa yang anda mahu gunakan.

4. Pilih "Simpan" di bahagian bawah.

Peranti Android:

1. Lancarkan aplikasi Google anda.

2. Di sudut kanan bawah, ketuk "Lagi" dan kemudian "Tetapan."

3. Ketuk "Bahasa & wilayah" diikuti dengan "Cari bahasa."

Pilih bahasa yang anda mahu gunakan.

7. Bagaimana Mengubah Pilihan Bahasa?

Pengguna Android mempunyai beberapa cara untuk mengubah pilihan bahasa. Mengubah bahasa sistem akan menyebabkan perubahan bahasa di banyak aplikasi, seperti Facebook, Instagram, Play Games, dan bahkan Microsoft Apps seperti One Drive.

Untuk beberapa aplikasi Google, seperti Google Play Store dan Google Docs, Sheets, dan lain-lain, anda harus mengubah tetapan bahasa akaun Google anda.

Akhirnya, beberapa aplikasi akan membolehkan anda mengubah tetapan bahasa dalam aplikasi tanpa mengira bahasa sistem atau bahasa akaun Google yang anda gunakan.

Gunakan Bahasa yang Anda Mahukan di Android

Sayangnya, kami masih tidak mempunyai pilihan untuk menukar bahasa Google Play pada peranti Android anda melainkan anda juga mengubah bahasa sistem.

Perkara yang sama berlaku untuk aplikasi Play Games dan aplikasi Google lain seperti Google Podcasts. Sekiranya anda ingin mengubah bahasa carian Google, anda harus mengubah tetapan wilayah pada peranti mudah alih anda dan tetapan carian di komputer anda.

Semua ini hanya memerlukan beberapa klik, jadi menukar dari satu bahasa ke bahasa lain tidak memerlukan masa yang lama, tetapi boleh membosankan.

Bahasa mana yang anda sukai di aplikasi Google anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.