Cara Mengubah Bahasa pada Peranti Roku

Roku adalah antara alat termudah yang boleh anda gunakan untuk menstrimkan kandungan di televisyen anda. Peranti Roku juga menawarkan banyak pilihan yang dapat Anda sesuaikan, dengan beberapa daripadanya adalah bahasa, ukuran, dan gaya sari kata. Pilihan ini mudah disusun dan diperibadikan dan sangat berguna, bergantung pada jenis program yang anda tonton.

Cara Mengubah Bahasa pada Peranti Roku

Inilah cara menukar tetapan bahasa pada peranti Roku.

Bahasa yang Disokong pada Peranti Roku

Pertama sekali, peranti Roku mempunyai sebilangan besar pilihan bahasa yang tersedia. Selain itu, sejumlah skrip yang berbeza juga disertakan, yang merupakan sentuhan yang bagus. Anda boleh mendapatkan senarai bahasa yang disokong di sini. Seperti yang anda lihat, bahasa ini sangat luas dan bahasa baru terus ditambahkan ke platform.

Menukar Bahasa Subtitle pada Peranti Roku

Seperti disebutkan, ada banyak bahasa yang tersedia seperti pada perangkat Roku, ini juga berlaku untuk sari kata.

 1. Daripada Menu utama pada halaman utama peranti Roku anda pilih TetapanMenu Halaman Utama Roku.
 2. Sekarang, pergi ke Sistem. Menu tetapan Roku 2
 3. Setelah memilih Sistem, cari Bahasa pilihan dalam senarai. Menu Sistem Roku
 4. Ini akan membuka senarai bahasa sari kata yang disokong pada peranti anda. Tatal sehingga anda menemui bahasa yang anda inginkan dan pilih okey. Menu bahasa

Kaedah Alternatif untuk Menukar Bahasa pada Peranti Roku

Secara lalai, kebanyakan peranti Roku ditetapkan ke bahasa Inggeris. Walau bagaimanapun, jika tongkat Roku anda tidak dalam bahasa Inggeris dan anda mahu, anda boleh melakukan tetapan semula kilang untuk membetulkannya. Pegang butang di sisi tongkat anda selama 20-30 saat dan lepaskan. Sudah tentu, ini hanya berfungsi jika tongkat anda di-boot dan dipasang. Ini pasti cara paling cepat untuk menetapkannya semula ke tetapan kilang.

 1. Sebagai alternatif, tekan Rumah butang dan kemudian anak panah ke atas butang.
 2. Ini akan mempunyai Tetapan skrin muncul, tanpa mengira bahasa mana yang ditetapkan pada Roku anda. Pukul okey untuk memilihnya.
 3. Kemudian, tekan anak panah ke atas sekali lagi anda akan pergi ke Sistem pilihan. Pukul okey lagi. Tekan anak panah ke bawah dua kali dan klik okey. Ini harus membuka Bahasa skrin pilihan. Bahasa teratas dalam senarai mestilah bahasa Inggeris. Pilihnya dan sahkan dengan okey butang.

Mengubah Saiz dan Gaya Subtitle

Secara lalai, gaya dan saiz sari kata seragam. Walau bagaimanapun, anda mungkin mahu mengubah penampilan mereka dengan alasan apa pun; mungkin untuk bersenang-senang, mungkin kerana program tertentu yang anda tonton menjadikan sari kata lalai tidak kelihatan, atau mungkin kerana nenek anda telah datang berkunjung dan anda ingin menambah saiz sarikata untuknya.

 1. Untuk mengubah saiz dan gaya sari kata anda, pergi ke Menu utama di laman utama peranti anda dan arahkan ke Tetapan halaman. Menu Halaman Utama Roku
 2. Sekarang, pergi ke Kebolehcapaian. Menu tetapan Roku
 3. Sekarang, pilih Gaya kapsyen submenu. Di sini, anda akan menemui pilihan sari kata yang merangkumi warna teks, gaya, saiz, kesan tepi, kelegapan, dan lain-lain. Jangan ragu untuk bermain-main dengan tetapan sehingga anda menemui gaya yang sesuai untuk anda. Menu kapsyen Roku

Kapsyen Tertutup

Pada intinya, ya, kapsyen tertutup adalah sari kata - teks yang dipaparkan sebagai sebahagian daripada program televisyen. Walau bagaimanapun, tidak seperti sari kata biasa yang hanya memaparkan dialog, kapsyen (CC) memaparkan segala-galanya dari elemen yang diucapkan hingga kesan bunyi dan suara latar.

Kapsyen tertutup digunakan oleh mereka yang kurang pendengaran atau pekak, tetapi juga oleh orang-orang yang harus membisukan atau mematikan kelantangan TV dengan sebab tertentu. Secara semula jadi, kapsyen tertutup tersedia pada peranti Roku.

Mengaktifkan Kapsyen Tertutup

Secara lalai, kapsyen tertutup tidak aktif. Lebih-lebih lagi, ketika datang ke beberapa penyedia, kapsyen tertutup diaktifkan melalui saluran itu sendiri, yang bermaksud bahawa tetapan kapsyen tertutup di Roku tidak akan memberi kesan kepada mereka.

cara menukar bahasa

 1. Untuk mengaktifkan kapsyen tertutup, tekan Rumah butang pada alat kawalan jauh Roku dan kemudian tatal ke bawah sehingga anda menekan Tetapan pilihan. Menu Halaman Utama Roku
 2. Setelah memilihnya, arahkan ke Kebolehcapaian. Menu tetapan Roku
 3. Sekiranya anda tidak dapat menjumpainya, cari Kapsyen dalam senarai. Sekiranya ada pilihan Kebolehcapaian, pilih dan pergi ke Mod kapsyen. Menu kapsyen Roku 2
 4. Dari tetingkap yang muncul, pilih antara Mati , Selalu, atau Pada ulangan pilihan. Menu kapsyen Roku 3
 • Pilihan pertama mematikan kapsyen.
 • Dinamakan dengan tepat Selalu pilihan mengekalkan kapsyen.
 • The Pada ulangan mod akan mempunyai kapsyen muncul apabila anda menekan Main semula butang pada alat kawalan jauh.

Menyesuaikan Kapsyen Tertutup

Seperti halnya dengan subtitle, kapsyen juga dapat disesuaikan.

 1. Untuk melakukan ini, ikuti petunjuk yang diberikan di bahagian Mengubah Gaya dan Ukuran Subtitle untuk menuju ke Gaya kapsyen menu. Menu kapsyen Roku
 2. Dari sini, anda boleh menyesuaikan tetapan kapsyen tertutup anda.

Tetapan Bahasa Roku

roku

Seperti yang anda lihat, menukar bahasa pada peranti Roku cukup mudah. Anda juga boleh menyesuaikan tetapan sari kata dan sari kata. Anda boleh menyesuaikan warna, ukuran teks, gaya (font), kesan tepi, dan kelegapan. Anda juga boleh mengubah latar belakang dan warna tetingkap dan kelegapan.

Adakah anda menjumpai bahasa pilihan anda dalam senarai Roku? Apa yang akan anda tambahkan pada pilihan bahasa? Kongsi pendapat anda dalam komen di bawah.