Cara Mengubah Bahasa Anda di Netflix di TV Anda

Platform streaming kini merupakan salah satu kaedah paling popular untuk menonton filem dan rancangan TV. Sebagai salah satu platform terbaik di luar sana, Netflix menyediakan hiburan selama ribuan jam. Selain itu, Netflix juga membawa kandungan asli mereka sendiri, yang setanding dengan produksi filem dan TV standard.

Cara Mengubah Bahasa Anda di Netflix di TV Anda

Dengan hampir 200 juta pelanggan, Netflix adalah fenomena seluruh dunia. Oleh itu, ia menyediakan pelbagai pilihan bahasa untuk antaramuka, serta banyak lagi bahasa audio dan sari kata untuk kandungan yang anda tonton. Sekiranya anda ingin mengubah salah satu pilihan bahasa, sila baca bahagian di bawah.

Menetapkan Bahasa Lalai

Dengan lebih daripada dua puluh bahasa untuk dipilih, kaedah terbaik untuk menukar bahasa lalai untuk Netflix adalah dengan menggunakan komputer anda.

 1. Buka penyemak imbas Internet di komputer anda dan log masuk ke Netflix.
 2. Pada layar pemilihan profil, klik butang "Urus Profil".
 3. Sekarang pilih profil Netflix yang mana anda ingin menukar bahasa lalai.
 4. Di bahagian "Bahasa", klik menu lungsur turun.
 5. Pilih bahasa pilihan anda dari senarai dengan mengkliknya.
 6. Klik butang "Simpan".
 7. Ini akan mengembalikan anda ke skrin "Kelola Profil", di mana anda harus mengklik "Selesai".

Sekarang apabila anda memilih profil yang mana anda telah menukar bahasa, skrin utama Netflix akan terbuka, dan antara muka akan muncul dalam bahasa pilihan anda. Ini juga akan membolehkan Netflix menunjukkan kepada anda pilihan bahasa yang berkaitan untuk audio dan sari kata.

Tukar Bahasa di Netflix di TV

Menetapkan Bahasa Audio Pilihan

Dengan begitu banyak pengeluar TV Pintar di luar sana, terdapat sedikit perbezaan bagaimana anda dapat mengubah bahasa audio untuk kandungan yang anda tonton. Ini bergantung kepada sama ada TV Pintar anda lebih awal atau generasi baru. Oleh kerana tidak ada penjelasan yang jelas mengenai bagaimana Netflix berfungsi bergantung pada usia TV, anda dapat mengetahui di bawah kedua-dua variasi proses ini.

Sebilangan besar TV Pintar, termasuk pemain Blu-ray dan kotak set-top pada usia yang serupa:

 1. Lancarkan Netflix di TV anda.
 2. Pilih filem atau rancangan TV.
 3. Dalam menu gambaran keseluruhan untuk filem atau rancangan TV, pergi ke "Pilihan".
 4. Di sini pilih "Audio & Sarikata".
 5. Di bahagian "Audio", pilih bahasa yang anda sukai.
 6. Kembali ke panel pilihan dengan menekan "Kembali" pada alat kawalan jauh TV anda.
 7. Pilih "Main" dari menu gambaran keseluruhan.

Dan untuk TV Pintar, pemain Blu-ray, dan kotak set-top yang lebih baru:

 1. Lancarkan Netflix pada peranti anda.
 2. Pilih filem atau rancangan TV.
 3. Semasa anda memainkan filem atau episod tayangan, tekan anak panah "Atas" pada alat kawalan jauh anda untuk memunculkan ikon kawalan.
 4. Pilih ikon "Dialog" yang kelihatan seperti gelembung ucapan. Sekiranya anda tidak dapat melihat ikon "Dialog", tunggu sehingga kawalan hilang dari layar, dan kemudian tekan anak panah "Bawah" pada alat kawalan jauh anda. Ini akan segera membuka skrin audio dan sari kata.
 5. Sekarang pilih bahasa audio yang anda suka dan tekan "Kembali" pada alat kawalan jauh anda.

Dengan itu, kandungan akan dimainkan dengan audio dalam bahasa pilihan anda. Sekiranya anda belum berjaya mengikuti langkah-langkah seperti yang dijelaskan di atas, ada kemungkinan peranti anda tidak menyokong menukar bahasa audio untuk Netflix.

Tukar Bahasa di Netflix di TV

Menetapkan Bahasa Sarikata Pilihan

Sama seperti menukar bahasa audio yang dijelaskan di bahagian sebelumnya, anda juga boleh mengubah bahasa sari kata. Seperti audio, langkah untuk menukar sari kata bergantung pada usia TV anda.

Untuk kebanyakan TV, anda boleh menukar bahasa sari kata dari skrin gambaran keseluruhan untuk filem atau rancangan TV yang ingin anda tonton. Pergi ke menu pilihan, dan di bahagian "Subtitle" pilih bahasa yang anda sukai. Kembali ke skrin gambaran keseluruhan tajuk dan mainkan. Sari kata sekarang harus muncul dalam bahasa yang anda pilih.

Sekiranya anda mempunyai salah satu TV yang baru dikeluarkan, anda akan dapat menukar bahasa sari kata dari skrin main secara langsung. Semasa anda memainkan filem atau rancangan TV, tekan "Naik" di alat kawalan jauh anda dan pilih ikon "Dialog" (gelembung ucapan). Pilih bahasa pilihan anda dari bahagian "Subtitle" dan tekan "Kembali" pada alat kawalan jauh anda untuk terus menonton kandungannya. Jika TV anda menyokong jalan pintas ke menu "Dialog", aktifkan dengan menekan "Down" pada alat kawalan jauh anda, langsung dari layar main.

Mungkin anda tidak dapat melihat salah satu bahasa pilihan anda disenaraikan di bahagian "Subtitle" pada menu "Dialog". Ini mungkin kerana dua sebab. Sama ada tidak ada sari kata yang tersedia untuk bahasa itu, atau bahasa Netflix lalai anda ditetapkan ke bahasa yang berbeza dari bahasa yang anda cari.

Walaupun tidak ada yang dapat anda lakukan mengenai bahasa yang masih tidak disokong oleh Netflix, anda boleh mengikuti arahan di bahagian pertama artikel ini untuk menukar bahasa Netflix lalai anda. Dengan cara ini, algoritma aplikasi akan mencadangkan hingga tujuh bahasa yang sesuai dengan anda. Ini berdasarkan bahasa lalai anda, dan juga lokasi anda.

Cara Menukar Bahasa di Netflix di TV

Menikmati Netflix di Ruang Tamu Anda

Dengan begitu banyak filem dan rancangan TV yang tersedia di Netflix, ada baiknya anda menukar bahasa untuk aplikasi itu sendiri dan kandungan yang anda tonton. Tidak kira sama ada anda menonton Netflix di TV pintar, pemain Blue-ray, atau di atas set-top box, sangat berguna anda dapat menyesuaikan pengalaman menonton anda.

Adakah anda berjaya menukar bahasa di Netflix? Adakah anda mendapati prosesnya cukup selesa? Sila kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.