Cara Mengubah Lokasi Anda di Instacart

Instacart adalah permata teknologi moden yang luar biasa dan baru. Ini adalah perkhidmatan penghantaran atas permintaan yang membawa bahan makanan ke rumah anda, dengan harga perkhidmatan yang berpatutan. Sekiranya anda pelanggan, anda hanya perlu membuat senarai barang yang anda perlukan dari kedai, dan pembeli akan mengambilnya dan menghantarnya terus ke depan pintu anda.

Cara Mengubah Lokasi Anda di Instacart

Anda bahkan boleh mengubah lokasi anda di Instacart, sekiranya anda berencana untuk berpindah, atau jika anda mengunjungi bandar lain di AS atau Kanada. Teruskan membaca untuk mengetahui cara menukar lokasi Instacart dan banyak lagi.

Bagaimana Instacart Berfungsi

Instacart mempunyai banyak lokasi di Amerika Syarikat dan Kanada. Perkhidmatan ini berdasarkan penghantaran barang runcit di rumah pada hari yang sama yang disenaraikan oleh pelanggan dalam aplikasi. Ia dikaitkan dengan banyak kedai di AS dan Kanada.

Anda boleh melihat senarai lokasi di laman web Instacart rasmi. Cukup masukkan poskod anda, pilih Kanada atau AS, dan lihat sama ada ia dihantar di kawasan anda. Anda boleh memesan makanan, bahan makanan, dan juga ubat OTC dari farmasi.

Apabila anda menaip lokasi anda di bar carian, anda juga akan melihat senarai kedai gabungan untuk kawasan tersebut. Semua item yang anda senaraikan akan dipilih sendiri oleh pembeli Instacart dan dihantar ke depan pintu anda. Waktu penghantaran adalah dalam satu jam atau dalam kebanyakan kes, tetapi selalu dalam 24 jam.

Terdapat banyak jenama yang boleh anda pilih, dan anda sering dapat kupon dan tawaran hebat semasa membeli-belah dari rumah.

tukar lokasi

Menukar Lokasi Anda di Instacart

Menukar lokasi membeli-belah di Instacart sebenarnya tidak begitu sukar. Yang perlu anda buat hanyalah mengemukakan permintaan ke laman web rasmi. Anda boleh melakukannya di pautan berikut. Anda perlu memasukkan alasan permintaan. Hantar Borang Permintaan adalah yang anda perlukan sekiranya anda ingin menukar lokasi membeli-belah.

Anda perlu memasukkan alamat e-mel dan nama penuh anda yang sah. Anda juga perlu menghantar nombor telefon yang anda gunakan untuk mendaftar di aplikasi atau laman web, sehingga mereka dapat mencari akaun anda tanpa perlu.

Kemudian, anda harus memasukkan subjek permintaan anda, seiring dengan "Perubahan lokasi". Berikan penerangan lengkap mengenai pertanyaan anda, dan nyatakan bandar dan poskod tempat dari mana anda ingin membeli barang.

Setelah Instacart mengkaji permintaan anda, seorang wakil akan menghubungi anda dengan arahan dan, semoga, penyelesaian untuk masalah anda.

Mengubah Maklumat Peribadi atau Peranan Anda

Anda juga boleh mengubah maklumat peribadi anda menggunakan borang permintaan yang sama seperti yang disebutkan sebelumnya. Sekali lagi, anda perlu mengisi nama penuh, alamat e-mel dan nombor telefon anda. Kemudian anda boleh menentukan maklumat yang anda mahu ubah.

Perkara yang sama berlaku untuk menukar peranan di Instacart. Kirim permintaan dan anda boleh memilih salah satu daripada dua peranan pembeli di Instacart - Pembeli Dalam Kedai dan Pembeli Perkhidmatan Lengkap. Kami akan membahas perbezaan antara keduanya secara terperinci di bahagian berikut dari artikel ini.

Instacart tidak menjamin bahawa akan ada posisi yang tersedia untuk peranan yang anda pilih. Semasa anda mendaftar, anda akan melihat senarai peranan di lokasi anda sekarang. Juga, apabila anda mengemukakan permintaan pertukaran peranan, proses pendaftaran anda akan diset semula.

Pembeli Perkhidmatan Penuh Instacart

Instacart adalah pertunjukan sampingan yang sangat baik apabila anda ingin mendapatkan wang tambahan. Anda tidak perlu melakukan kerja fizikal dan jika anda suka membeli-belah, pekerjaan ini mungkin sesuai untuk anda. Terdapat dua peranan asas pembeli di Instacart.

Anda boleh menjadi Pembeli Perkhidmatan Penuh atau Pembeli di Kedai. Pembeli perkhidmatan penuh adalah orang yang melakukan semuanya. Mereka memilih bahan makanan di kedai dan kemudian menyerahkannya kepada pelanggan Instacart. Walau bagaimanapun, sebilangan pembeli dengan perkhidmatan penuh hanya menghantar barang runcit.

Pembeli perkhidmatan penuh bukan pekerja sambilan. Mereka mempunyai kontrak dengan Instacart, tetapi mereka membuat jadual dan waktu kerja mereka sendiri. Pekerjaan ini sangat sesuai untuk orang yang tidak keberatan memandu dan memiliki kenderaan peribadi.

Pembeli Dalam Kedai Instacart

Pembeli di kedai bekerja secara sambilan, hanya sehingga 29 jam seminggu, dan bahkan 29 jam itu tidak dijamin. Yang perlu dilakukan pembeli di kedai adalah mengumpulkan, membeli, dan menyimpan barang runcit dari senarai pelanggan. Kemudian mereka memberikan barang runcit kepada pembeli perkhidmatan penuh yang menghantar barang ke alamat pelanggan.

Juga, pembeli ini tidak perlu berjalan dari satu kedai ke kedai yang lain. Setiap daripada mereka diberi kedai runcit tempatan di mana mereka mempunyai pergeseran dan hanya berbelanja di kedai terpilih, untuk berapa lama masa yang mereka mahukan.

tukar lokasi di instacart

Soalan Lazim

Selalu ada sesuatu yang baru untuk dipelajari dengan Instacart. Sekiranya anda mempunyai lebih banyak soalan, teruskan membaca!

Saya mahu menjadi pembeli dalam poskod yang berbeza dari tempat saya tinggal. Apa yang boleh saya lakukan?

Semasa pertama kali mendaftar dengan Instacart untuk menjadi pembeli, anda mungkin ingin memasukkan kod pos di mana anda ingin bekerja. Tetapi jika tidak, ikuti arahan di atas untuk mengemukakan permintaan. Pasukan sokongan Instacart seharusnya dapat membantu anda.

Nasihat Terakhir

Instacart adalah aplikasi luar biasa untuk pelanggan dan pembeli kerana sangat senang untuk kedua-dua belah pihak. Pekerjaan itu tidak sukar dan merupakan pilihan sambilan yang baik sekiranya perkhidmatan ini tersedia di kawasan anda.

Semasa anda menggunakan Instacart baik sebagai pembeli dan pelanggan, pastikan bahawa perkhidmatan lokasi peranti anda dihidupkan. Ini membolehkan aplikasi mengumpulkan pesanan bersama-sama sehingga anda dapat melakukan belanja untuk beberapa pelanggan sekaligus.