Cara Mengubah Lokasi Anda pada Peranti Roku

Anda dapat mengubah lokasi pada perangkat Roku dengan menggunakan perkhidmatan VPN. VPN, atau rangkaian peribadi maya, mengarahkan lalu lintas internet anda melalui terowong yang disulitkan. Alamat IP anda tersembunyi, yang memberi anda akses ke laman web dan perkhidmatan jika tidak tersedia di lokasi anda. Selain itu, VPN memastikan rangkaian anda selamat dan mencegah gangguan. Cadangan kami adalah menggunakan ExpressVPN.

Cara Mengubah Lokasi Anda pada Peranti Roku

Penting untuk diperhatikan bahawa peranti Roku tidak menyokong VPN secara lalai. Namun, tidak mustahil untuk menyiapkannya. Anda dapat menggunakan aplikasi ExpressVPN untuk penghala, penghala VPN maya, atau konfigurasi manual ExpressVPN.

 1. Sekiranya anda belum memilikinya, dapatkan langganan ExpressVPN. Anda boleh melakukannya dengan melayari halaman ini.
 2. Siapkan penghala VPN atau penghala VPN maya.
  • Sekiranya anda menggunakan aplikasi ExpressVPN untuk penghala, anda perlu mempunyai penghala Asus, Linksys, atau Netgear yang serasi. Anda boleh mendapatkan arahan terperinci untuk menyiapkan aplikasi di laman web ExpressVPN
  • Sekiranya anda ingin menggunakan konfigurasi manual, anda boleh melihat halaman ini untuk melihat senarai penghala yang serasi bersama dengan arahan selanjutnya.
  • Menggunakan penghala VPN maya memerlukan pengetahuan dan pengalaman, jadi kami tidak mengesyorkan menggunakan pilihan ini jika Anda baru dalam dunia VPN. Menyiapkan penghala ExpressVPN maya boleh dilakukan untuk Windows dan Mac
 3. Sediakan peranti dan akaun Roku anda. Oleh kerana anda ingin mengubah lokasi peranti anda dan memadankannya dengan lokasi VPN anda, anda perlu melakukan tetapan semula kilang di Roku dengan mengikuti langkah-langkah di bawah:
  1. Ketik "Tetapan."

  2. Ketik "Sistem."

  3. Ketik "Tetapan sistem lanjutan."

  4. Ketik "Tetapkan semula kilang."

  5. Setelah anda menetapkannya semula, ikuti arahan untuk menyediakan peranti Roku anda. Apabila anda melihat pilihan untuk menyambung ke rangkaian Wi-Fi, pilih penghala VPN yang telah anda siapkan sebelumnya.
  6. Tetapkan lokasi untuk Roku anda. Lokasi akaun anda harus sesuai dengan lokasi VPN anda. Sebagai contoh, jika lokasi VPN anda adalah AS, anda juga harus meletakkan AS sebagai lokasi Roku anda.
   • Sekiranya anda sudah mempunyai akaun Roku dan lokasi sesuai, log masuk ke akaun anda.
   • Sekiranya anda sudah mempunyai akaun Roku dan lokasi tidak sesuai, anda perlu membuat akaun baru.
   • Sekiranya anda tidak mempunyai akaun Roku, pilih lokasi yang sama dengan pelayan VPN anda semasa membuatnya.
  7. Selesaikan penyediaan akaun anda.

Kini anda berjaya menukar lokasi peranti Roku menggunakan ExpressVPN. Selain menikmati kandungan di Roku, anda dapat memastikan rangkaian anda selamat dan maklumat anda dilindungi.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Cara Mengubah Kawasan Akaun Anda pada Peranti Roku

Bergantung pada wilayah anda, Roku memberi anda akses ke saluran yang berlainan. Roku menetapkan wilayah anda dari saat anda menyambungkannya ke internet dengan mengingat alamat IP yang anda gunakan. Setelah anda menetapkan akaun anda, tidak ada cara untuk mengubah wilayah tersebut. Tetapi apa yang berlaku jika anda berpindah dan anda ingin menubuhkan wilayah yang berbeza? Sekiranya demikian, anda harus mengucapkan selamat tinggal kepada akaun lama anda dan membuat yang baru. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buat akaun baru dan tetapkan kawasan yang diingini.
 2. Lakukan tetapan semula kilang pada peranti Roku anda:
  • Ketik "Tetapan."

  • Ketik "Sistem."

  • Ketik "Tetapan sistem lanjutan."

  • Ketik "Tetapkan semula kilang."

 3. Pautkan akaun baru anda ke peranti Roku.

Anda juga boleh mengubah wilayah akaun anda walaupun anda belum berpindah dengan bantuan ExpressVPN. Sekiranya anda ingin mengubah wilayah anda menggunakannya, pertama anda perlu menyiapkan ExpressVPN pada penghala anda dan kemudian ulangi langkah-langkah yang disebutkan di atas.

Cara Mengubah Lokasi Netflix pada Peranti Roku

Bergantung pada wilayah yang telah anda pilih di Roku, anda akan mendapat akses ke semua saluran yang tersedia di wilayah tersebut. Sebagai contoh, jika anda mempunyai AS sebagai wilayah akaun, anda akan mendapat akses ke Netflix Amerika sebagai saluran.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Untuk menukar lokasi Netflix pada peranti Roku, anda perlu menyediakan ExpressVPN pada penghala anda atau membuat penghala maya. Dengan menggunakan VPN, lalu lintas jaringan Anda akan dialihkan, dan alamat IP Anda akan diubah. Alamat IP baru harus sesuai dengan kawasan yang anda pilih pada peranti Roku anda. Dengan bantuan ExpressVPN, anda menukar lokasi tanpa bergerak secara fizikal. Oleh itu, anda mendapat akses ke kandungan yang berbeza di Netflix dengan menyamar alamat IP anda melalui ExpressVPN.

Soalan Lazim Tambahan

Adakah menukar lokasi saya ke AS menggunakan Roku membolehkan saya menonton Netflix Amerika?

Ya, menukar lokasi anda ke AS menggunakan Roku akan membolehkan anda menikmati Netflix Amerika. Oleh kerana kandungan yang anda ada di Netflix bergantung pada wilayah anda, banyak yang memutuskan untuk menggunakan VPN untuk menukar alamat IP mereka. Dengan berbuat demikian, anda mendapat akses ke kandungan wilayah tertentu.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Pastikan anda selalu menggunakan pelayan VPN ketika cuba mengakses Netflix Amerika. Jika tidak, aplikasi akan mengenali alamat IP sebenar anda, dan anda hanya akan melihat kandungan yang terdapat di wilayah anda.

Nikmati Roku Tanpa Mengira Lokasi Anda

Dengan bantuan ExpressVPN, anda dapat menikmati semua kandungan di Roku, tidak kira di mana anda berada. Kami harap anda sekarang tahu cara menukar lokasi pada peranti Roku. Dengan menggunakan ExpressVPN, anda mengubah alamat IP peranti anda, yang membolehkan anda mengalirkan kandungan di Roku walaupun anda tidak berada di wilayah tertentu secara fizikal.

Jangan biarkan lokasi geografi anda menghalang anda menikmati Roku. Pasang ExpressVPN, dan anda dapat menonton kandungan dari seluruh dunia tanpa meninggalkan rumah anda.

Adakah anda pernah menggunakan VPN pada peranti Roku anda? Perkhidmatan VPN apa yang anda gunakan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found