Cara Mengubah Lokasi atau Wilayah di TikTok

TikTok, rangkaian sosial berasaskan video yang membolehkan pengguna membuat dan menyiarkan klip video pendek, telah mendapat pengikut antarabangsa.

Cara Mengubah Lokasi atau Wilayah di TikTok

Pengguna dari seluruh dunia berkongsi berjuta-juta video pendek ini setiap hari untuk menghiburkan rakan dan pengikut mereka.

Sudah tentu, jika anda ingin melihat bagaimana pelbagai wilayah lain menggunakan TikTok, anda perlu mengubah lokasi anda. Mari kita lihat cara mengubah wilayah anda di TikTok.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Tukar Lokasi atau Wilayah di TikTok

Walaupun global, TikTok menyaring apa yang anda lihat dan siapa yang melihat anda mengikut wilayah. Tidak masalah jika wilayah anda mempunyai banyak pengguna, tetapi jika tidak ada banyak pencipta berbakat dalam suapan anda, anda mungkin ingin mengubah lokasi anda.

Berikut adalah beberapa kaedah yang boleh anda gunakan untuk mengubah wilayah anda di TikTok.

Penyelesaian 1: Gunakan VPN

Salah satu pilihan yang lebih umum untuk menukar lokasi anda di TikTok adalah menggunakan VPN. Rangkaian Peribadi Maya membolehkan anda mengubah lokasi peranti anda. Kami menggunakan Express VPN paling kerap tetapi ada pilihan lain juga.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Menggunakan VPN untuk mengubah lokasi anda boleh dilanda atau ketinggalan, tetapi ini adalah teknik hebat yang berfungsi sepanjang masa. Anda boleh mendaftar untuk perkhidmatan menggunakan pautan ini. Anda juga perlu memuat turun aplikasi ke telefon pintar anda. Untuk menukar lokasi TikTok pada telefon pintar anda, ikuti langkah berikut:

Gunakan ExpressVPN pada Android

 1. Muat turun aplikasi ExpressVPN menggunakan pautan ini. Kemudian, log masuk ke akaun yang anda buat menggunakan pautan di atas.
 2. Ketik ‘Lokasi Terpilih’.

 3. Ketik Negara atau Bandar pilihan anda.

 4. Seterusnya, ketik ikon kuasa di bahagian atas untuk mengaktifkan VPN anda.

 5. Buka TikTok dan lihat kandungan lokasi baru anda.

Gunakan ExpressVPN pada iPhone

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

 1. Muat turun aplikasi ExpressVPN pada iPhone anda dengan menggunakan pautan ini. Buka aplikasi dan log masuk ke akaun ExpressVPN anda.

 2. Ketuk 'Benarkan' ketika ExpressVPN meminta izin untuk Menambah Konfigurasi VPN.

 3. Ketik ‘Lokasi Pintar’.

 4. Pilih lokasi yang anda inginkan dari senarai.

 5. Pastikan ExpressVPN disambungkan. Sekiranya tidak, ketik ikon kuasa. Ia akan menjadi hijau apabila aktif.
 6. Sekarang, buka TikTok dan lihat kandungan di wilayah yang telah anda pilih.

Itu sahaja yang ada! Anda dapat melihat bahawa kaedah ini berfungsi dengan pergi ke halaman Discover TikTok. Salah satu petunjuk utama adalah bahasa di halaman.

Penyelesaian 2: Tukar Bahasa Anda

Seperti yang dinyatakan di atas, TikTok tidak akan mengesyorkan kandungan bahasa yang tidak asli di kawasan anda. Nasib baik, anda boleh menukar bahasa anda dengan mudah dalam aplikasi.

 1. Lancarkan TikTok dan pilih ‘Saya’ di sudut kanan bawah.

 2. Ketik tiga titik di sudut kanan atas.

 3. Pilih ‘Keutamaan Kandungan’ di bawah bahagian Akaun.

 4. Tambahkan bahasa ibunda di wilayah yang anda cari.

Ini mungkin tidak betul membetulkan teka-teki wilayah TikTok anda, jadi anda mungkin harus menggunakan kaedah berikut untuk mendapatkan TikTok menunjukkan kandungan yang ingin anda lihat.

Penyelesaian 3: Ikuti Pencipta Berbeza

Berdasarkan apa yang telah kami lihat, TikTok akan mengesyorkan kandungan berdasarkan siapa yang anda ikuti dan jenis video yang paling sering anda berinteraksi. Sudah tiba masanya untuk pergi ke aplikasi dan mula mengikuti orang di wilayah yang anda minati.

Pilihan ‘Cari’ tidak tersedia dari laman web TikTok tetapi mudah didapati dalam versi aplikasi dengan mengklik pada kaca pembesar berlabel ‘Discover’ di sebelah kiri bawah aplikasi. Ketik pengguna paling popular di wilayah yang ingin anda lihat di bar carian.

Ketik butang ‘Ikut’ berwarna merah. Seterusnya, ketik ‘Pengikut’, di tangkapan skrin di atas, anda akan melihat bahawa pencipta ini mempunyai 43.3 juta pengikut, ketuk itu. Tinjau senarai yang disediakan dan ikuti akaun di sana juga.

Lawati pencipta TikTok teratas untuk melihat senarai orang yang anda ikuti jika anda tidak pasti siapa yang paling popular dan dari mana mereka berasal.

Penyelesaian 4: Tukar Kad Sim Anda

Biasanya, apabila seseorang ingin muncul dari negara lain, kami mencadangkan menggunakan VPN. Itu nampaknya tidak berfungsi dengan TikTok.

Sebaliknya, aplikasinya nampaknya menggunakan kod wilayah SIM anda untuk menentukan apa yang anda lihat. Salah satu kaedah yang boleh anda cuba ialah membeli SIM dari kawasan lain dan menggunakannya di telefon anda.

Cukup beli kad SIM dari wilayah yang ingin anda tarik dan gunakan di telefon anda semasa anda mahu menggunakan TikTok. Tidak perlu melainkan anda mempunyai telefon bimbit dua SIM, tetapi boleh dicapai jika anda benar-benar mahu menggunakannya.

Mengakhiri

TikTok adalah platform yang bagus untuk membuat dan berkongsi kandungan dengan orang di seluruh dunia, tetapi jika anda ingin mula melihat lebih banyak kandungan dari kawasan tertentu, anda harus mengambil beberapa langkah untuk memanipulasi makanan anda.

Adakah anda mempunyai petua TikTok berguna lain? Kongsi mereka dalam komen di bawah!