Cara Mengubah Alamat MAC pada Peranti Android anda

Alamat Mac mengenal pasti peranti anda di rangkaian sehingga pelayan, aplikasi, dan internet tahu di mana harus mengirim paket data, dan ada juga yang menggunakannya untuk melacak aktiviti peranti anda. Mengubah alamat Mac peranti anda sering kali diinginkan untuk tujuan tidak kelihatan (bersembunyi dari pengguna lain dan peranti lain), memperoleh kelebihan peranti lain, mencegah penggodaman langsung, dan banyak lagi. Tutorial ini menunjukkan kepada anda cara mengubah alamat MAC pada perangkat Android anda sehingga anda mendapat lebih banyak kelajuan lebar jalur, lebih sedikit sekatan aplikasi, tindakan penjejakan yang dikurangkan, dan bahkan kemampuan untuk menghentikan penggodaman langsung. Terdapat juga beberapa Soalan Lazim di bahagian akhir untuk menjelaskan apa alamat MAC, tujuannya, dan mengapa anda mahu mengubahnya.

Sebab Teratas untuk Menukar Alamat MAC Anda

Kadang-kadang, anda mungkin mahu peranti anda memintas senarai kawalan akses pada penghala atau pelayan untuk menyembunyikannya dari peranti dan pengguna rangkaian lain. Pada masa lain, anda mungkin mahu peranti anda muncul seperti yang lain walaupun tidak. Istilah lain untuk peralihan ini adalah spoofing Mac, yang dilakukan untuk tujuan yang sah dan haram.

Sekiranya ISP atau domain tempatan anda menyekat lebar jalur peranti, penggunaan aplikasi, atau keutamaan berdasarkan alamat Mac yang dikenal pasti, mengubahnya ke alamat Mac peranti lain memperbodohkan ISP. Proses ini membolehkan peranti palsu anda mendapat faedah dari peranti lain. Sudah tentu, anda hanya perlu menggunakan satu daripada dua peranti yang menggunakan alamat MAC yang sama.

Tambahan pula, penggodam di rangkaian yang sama dengan peranti anda ada, bergantung pada keadaan. Bahaya berlaku di sekolah, Wi-Fi awam, dan tempat kerja. Memalsukan alamat Mac anda menghalang peretasan langsung kerana penyamar tidak dapat mengakses peranti anda secara langsung tanpa alamat sebenarnya. Anggap saja keadaan ini sebagai menggunakan nombor keselamatan sosial seseorang. Angka itu memberikan pelaku akses langsung ke aplikasi kredit dan banyak lagi dengan memiliki SSN sebenar anda. Dengan kata lain, penggodam menyamar sebagai anda !! Sama seperti SSN mengenal pasti anda secara global, alamat Mac mengenal pasti peranti anda dalam rangkaian.

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa orang tidak dapat menjejaki aktiviti dalam talian anda dengan akses MAC anda. Sekiranya penggodam mempunyai alamat MAC anda, dia boleh menyamar sebagai anda dan melakukan pelbagai kejahatan menggunakan alamat MAC anda atau mencuri dari anda. Anda tidak akan mahukan semua itu, bukan?

Di kebanyakan rangkaian, sekatan akses didasarkan pada alamat IP peranti, tetapi apabila seseorang mempunyai alamat MAC anda, dia dapat dengan mudah menyelesaikan sekatan keselamatan alamat IP tersebut.

Anda boleh mengubah alamat MAC penyesuai rangkaian anda dan membuat sekatan berdasarkan alamat MAC yang menghubungkannya jika anda mahu melakukannya.

Menukar Alamat MAC menggunakan Akses Root pada Peranti Anda

Menukar alamat Mac anda hanya dapat dilakukan pada perangkat Android di mana Anda memiliki akses root. Pertama, periksa ketersediaan root pada peranti Android anda. Muat turun aplikasi Root Checker percuma dari Google Play.

Jangan risau, aplikasinya mudah, dan pada dasarnya anda melancarkan selepas memuat turun dan kemudian ketik butang "Sahkan root". Proses ini menunjukkan status root pada peranti anda, dan anda akan melihat apakah akses root diaktifkan pada masa ini.

Sekiranya aplikasi Root Checker mengesahkan bahawa peranti anda mempunyai akses root, maka baca terus. Jika tidak, lompat ke bahagian seterusnya, di mana kami menunjukkan kepada anda cara mengubah alamat MAC pada peranti Android anda tanpa mempunyai akses root.

 1. Pasang BusyBox dari Google Play.
 2. Pasang Terminal Emulator untuk Android dari Google Play.
 3. Jalankan aplikasi dan taip terminal emulator "Su" (yang merupakan singkatan dari pengguna "super"), kemudian tekan "Enter."

 4. Sekiranya peranti meminta anda membenarkan aplikasi mengakses root, ketuk "Benarkan."
 5. Jenis "Pertunjukan pautan IP" dan kemudian memukul "Masuk" sekali lagi supaya anda dapat menuliskan nama antara muka rangkaian semasa anda. Untuk tujuan demonstrasi di sini, kami akan merujuk nama antara muka rangkaian anda sebagai HAL9000.
 6. Taip “pautan ip busybox HAL9000 ” (ganti HAL9000 dengan nama sebenar rangkaian anda yang anda tulis sebelumnya).
 7. Alamat MAC semasa anda akan dipaparkan.
 8. Untuk menukar alamat, taipkan "Config busybox HAL9000 hw ether XX: XX: XX: YY: YY: YY" di terminal, menggantikan "XX: XX: XX: YY: YY: YY" dengan alamat MAC baru anda, kemudian tekan "Masuk."

Anda kini mempunyai alamat Mac baru yang ditetapkan pada peranti anda. Perhatikan bahawa perubahan itu kekal, walaupun selepas anda menghidupkan semula telefon Android anda.

Menukar Alamat MAC tanpa Akses Root pada Peranti

 1. Pergi ke "Tetapan."
 2. Ketik "Mengenai Telefon."
 3. Pilih "Status."

 4. Anda akan melihat alamat MAC semasa anda, dan kami mencadangkan agar anda menuliskannya, kerana anda akan memerlukannya kemudian apabila anda ingin mengubahnya.
 5. Muat turun aplikasi percuma dari Google Play yang disebut Terminal Emulator untuk Android.
 6. Jalankan aplikasi dan ketik perintah "Pertunjukan pautan IP" dan tekan "Masuk." Selepas itu, anda akan melihat nama antara muka rangkaian anda. Sekali lagi untuk tujuan demonstrasi, kami akan memanggil nama antara muka rangkaian anda "HAL9000", tetapi anda harus memasukkan nama sebenar antara muka rangkaian anda.
 7. Jenis "Ip link set HAL9000 XX: XX: XX: YY: YY: YY" dan ganti "XX: XX: XX: YY: YY: YY" dengan alamat MAC baru anda.

Anda kini mempunyai alamat Mac baru untuk peranti anda, kecuali prosedur ini (tanpa root) hanya berlangsung sehingga anda menghidupkan semula telefon anda.

Sebagai penutup, tidak sukar untuk menukar alamat Mac anda. Ia hanya memerlukan beberapa aplikasi dan beberapa arahan. Namun, jangan lupa bahawa pilihan "tanpa akar" hanya sementara sehingga anda menghidupkan semula telefon anda. Walaupun anda mempunyai akses root, mungkin ada kalanya penggunaan kaedah tanpa root sangat berguna, seperti ketika anda menggunakan Wi-Fi awam selama beberapa jam atau menginginkan kelajuan internet dan ketersediaan port yang lebih tinggi pada Wi-Fi rakan anda rangkaian. Menggunakan pilihan tanpa akar membolehkan peranti anda kembali ke status sebelumnya secara automatik kemudian tanpa memerlukan perubahan manual.

Apa Itu Alamat MAC?

Alamat MAC (Media Access Control) adalah pengecam unik yang dilampirkan pada setiap pengawal antara muka rangkaian (NIC), sama ada ethernet NIC atau NIC tanpa wayar. Sekiranya alamat protokol internet (IP) berubah untuk memberikan NIC, alamat MAC masih ada, yang mengenal pasti peranti di rangkaian. Jadi, ini bermaksud bahawa penyesuai rangkaian anda mempunyai satu, serta telefon pintar, phablet atau tablet Android anda. Alamat MAC membolehkan setiap peranti yang menyambung ke Internet atau rangkaian tempatan dapat dikenal pasti dengan kod 12 wataknya yang unik.

Untuk apa alamat MAC digunakan?

Peranti NIC mengandungi alamat MAC yang unik. Paket IP yang dihantar di internet dihantar dari alamat MAC, dan paket tersebut dihantar ke alamat MAC yang lain. Peranti NIC penerima memeriksa sama ada paket yang ditentukan sesuai dengan alamatnya. Sekiranya alamatnya tidak sama, paket akan dibuang. Proses ini memastikan bahawa semua peranti di rangkaian mendapat paket IP yang betul.

Selain proses penghantaran data internet dan rangkaian, alamat MAC digunakan oleh penyedia perkhidmatan internet (ISP) seperti syarikat kabel dan penyedia mudah alih untuk mengawal lebar jalur dan ciri lain pada peranti tertentu. Alamat MAC juga digunakan untuk mengesan peranti yang dicuri, dan banyak aplikasi mengharuskan mereka berinteraksi dengan peranti tersebut, seperti perisian awan. Tambahan pula, perkhidmatan lokasi menggunakan alamat MAC peranti anda, seperti Peta Google. Intinya adalah bahawa alamat MAC sangat penting untuk memastikan peranti yang betul mendapat data yang betul, dan peranti atau aplikasi yang berkomunikasi berinteraksi dengan yang betul.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found