Cara Mengubah Tarikh Pengubahsuaian Folder

Sebaik sahaja anda membuat perubahan pada folder, sistem akan mencatatnya dan memberikan tanda masa yang tepat. Pada pandangan pertama, nampaknya mustahil untuk membuat perubahan pada maklumat ini. Walau bagaimanapun, dengan bantuan aplikasi pihak ketiga atau perintah Terminal sederhana (untuk pengguna Mac), anda boleh mengubah tarikh yang diubah menjadi apa sahaja yang anda mahukan.

Cara Mengubah Tarikh Pengubahsuaian Folder

Tetapi mengapa anda mahu membuat perubahan?

Ini membolehkan organisasi fail dan folder lebih baik, terutama jika anda perlu menghubungkannya ke acara tertentu. Sebaliknya, anda mungkin tidak mahu pelanggan anda mengetahui kapan pengubahsuaian terakhir berlaku. Walau apa pun, bahagian berikut akan memberi anda panduan langkah demi langkah yang komprehensif mengenai cara melakukannya.

Pengguna Windows

Langkah 1

Pengguna Windows perlu memuat turun dan memasang BulkFileChanger. Ini adalah perisian utiliti percuma yang membolehkan anda membuat senarai folder dan fail di komputer anda dan membuat perubahan yang diinginkan pada atribut, masa ia dibuat dan diubah suai, dan banyak lagi.

Tepatnya, program ini dapat mengubah atribut file / folder menjadi System, Read Only, atau Hidden. Dan anda juga boleh mengeksport dalam format CSV atau TXT atau menyalin fail ke papan keratan anda.

Langkah 2

Lancarkan BulkFileChanger, pilih Fail dari bar menu, dan pilih Tambah Fail. Sekarang, anda boleh memilih folder atau fail yang ingin anda gunakan. Anda harus melihatnya dalam senarai di dalam tetingkap utama aplikasi.

Untuk memulakan perubahan, klik Tindakan di bar menu dan pilih "Ubah Waktu / Atribut." Jalan pintas papan kekunci adalah F6.

Langkah 3

Tetingkap berikut mempunyai bahagian Tarikh / Masa dan Atribut Fail. Di bawah Tarikh / Masa Fail, anda boleh menggunakan kotak lungsur untuk mengubah masa yang dibuat, diubah, dan diakses. Atau anda boleh menggunakan pilihan di sebelah kanan untuk menambah jam, minit, dan hari pada cap waktu.

Secara lalai, waktu yang ditentukan adalah dalam GMT dan ada juga fitur untuk menyalin cap waktu dengan cepat dari satu fail atau folder ke folder lain. Tandai kotak di atas "Salin Waktu Dari" dan pilih Diubah, Dibuat, atau Diakses dari kotak di sebelahnya. Kemudian tandakan kotak di hadapan waktu item tujuan.

Langkah 4

Sebaik sahaja anda mendail pada cap waktu yang dikehendaki, klik pada butang "Lakukan". Folder atau fail akan menunjukkan perubahan.

Pengguna macOS

Anda tidak memerlukan aplikasi khas untuk mengubah tarikh folder Mac diubah suai. Satu-satunya syarat adalah perintah Terminal sederhana dan jalan tujuan folder. Berikut adalah langkah-langkah yang diperlukan.

Langkah 1

Tekan cmd + Space pada papan kekunci anda dan ketik "Terminal", kemudian tekan Enter untuk melancarkan aplikasi. Jika tidak, anda boleh mengakses Launchpad, pergi ke Utilities, dan klik Terminal di sana.

Cara Mengubah Tarikh Folder yang Diubahsuai

Langkah 2

Pada ketika ini, anda perlu menentukan jalan folder yang anda minati. Cara termudah untuk melakukannya adalah dengan menyeret dan melepaskan folder ke tetingkap Terminal.

Tukar Tarikh Pengubahsuaian Folder

Langkah 3

Masukkan arahan yang diperlukan dan formatnya adalah seperti berikut.

sentuh -mt YYYYMMDDhhmm.ss (laluan fail)

Perintah tersebut mempengaruhi utiliti sentuh yang bertanggungjawab untuk mengatur dan mengubah masa dan tarikh folder / fail. Penting untuk diperhatikan YYYYMMDDhhmm.ss bahagian merujuk kepada tahun, bulan, hari, minit, dan saat.

Apabila anda mula menambahkan nombor sebagai ganti huruf, jangan lupa tanda titik di hadapan ss. Sebagai contoh, jika anda ingin menetapkan tarikhnya pada 9 Oktober 1997, jam 09:03 pagi, anda harus memasukkan 199710090903.27 misalnya.

Catatan: Selepas anda menyeret dan melepaskan folder, gerakkan kursor di hadapannya dan salin dan tampal perintah tersebut dan taipkan nombor yang betul. Gunakan kekunci anak panah untuk menggerakkan kursor, kerana tetikus / pad sentuh anda tidak berfungsi di Terminal. Laluan fail tidak memerlukan tanda kurung. Mereka berada di sana untuk tujuan tatabahasa.

Langkah 4

Tekan Enter setelah anda menaip semuanya dan tarikh diubah dan dibuat akan berubah dalam sekelip mata. Anda juga harus tahu bahawa kaedah dan perintah yang sama berlaku untuk fail juga. Seret dan lepas fail untuk mendapatkan jalan, kemudian ulangi langkah di atas.

Tukar Folder Tarikh Diubahsuai

Bilakah Hari Lahir Anda?

Anda kini dilengkapi dengan semua alat dan trik untuk mengubah tarikh folder yang diubah. Mengapa tidak kreatif dan gunakan hari lahir anda atau titik waktu tertentu ketika bintang-bintang sejajar dengan betul? Baiklah, kita membesar-besarkan sedikit dan ini boleh menyebabkan kekeliruan yang tidak perlu.

Bagaimanapun, mengapa anda perlu mengubah tarikh yang diubah? Adakah untuk organisasi / pengurusan fail perniagaan atau peribadi? Jangan ragu untuk berkongsi dengan seluruh komuniti di bahagian komen di bawah.