Cara Menambah Dialog ke Video TikTok

Menonjol dari orang ramai di TikTok bukanlah perkara yang mudah dilakukan. Anda perlu menggunakan semua teknik yang ada untuk membezakan diri anda dari yang lain. Menambah dialog, sama ada audio atau teks, sudah tentu merupakan langkah ke arah yang betul.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda dapat menambahkan dialog ke video TikTok.

Menambah Dialog Audio

Sekiranya anda bernasib baik, audio yang anda mahukan mungkin sudah ada di perpustakaan suara TikTok. Anda boleh mencarinya dengan mengetuk butang + di bahagian bawah skrin dan kemudian mengetuk Bunyi di bahagian atas. Masukkan tajuk audio yang anda cuba cari, kemudian ketuk kaca pembesar untuk mencari.

tiktok video

Sekiranya anda ingin menggunakan dialog asli, atau tidak dapat menjumpai dialog yang anda mahu gunakan, anda boleh menggunakan fungsi Voiceover untuk menambahkannya, atau mengedit klip dialog untuk ditambahkan ke video baru anda. Untuk melakukannya, ikuti langkah berikut:

Menggunakan Fungsi Voiceover

 1. Rakam video TikTok anda, kemudian ketuk tanda semak apabila anda selesai.

 2. Ketik Voiceover.

 3. Anda sekarang akan ditunjukkan skrin penyuntingan Voiceover. Mengetuk atau menekan lama pada butang rakam akan membolehkan anda merakam suar suara. Anda boleh menggerakkan slaid untuk mencari bahagian tertentu klip anda untuk merakam dialog.

 4. Ketuk Simpan untuk selesai mengedit suar suara anda, kemudian ketuk Seterusnya untuk meneruskan.

 5. Edit maklumat pengeposan anda, kemudian ketuk Kirim untuk memuat naiknya, atau pada Draf untuk mengeditnya lebih lanjut kemudian.

Menggunakan klip dialog audio yang diedit

 1. Rakam dialog audio dalam video atau cari klip dengan dialog yang ingin anda gunakan.

 2. Edit video menggunakan aplikasi pihak ketiga. TikTok hanya mempunyai alat penyuntingan terhad, dan untuk mengedit dialog audio dengan betul, anda harus menggunakan aplikasi lain atau bahkan PC jika anda mahu waktunya tepat. Setelah selesai, pindahkan klip yang diedit ke telefon bimbit anda jika belum ada.
 3. Buka aplikasi TikTok dan ketik +.

 4. Ketik Muat Naik. Ini adalah ikon di sebelah kanan Rekod.

 5. Muat naik klip dengan dialog audio yang ingin anda gunakan.

 6. Ketuk Seterusnya, kemudian ketuk Seterusnya sekali lagi. Anda boleh memilih untuk menjadikan video ini Peribadi jika anda mahu, ketuk Siapa yang boleh melihat video ini, lalu pilih Peribadi. Setelah selesai ketik pada Pos.

 7. Kembali ke profil anda, cari video yang anda muat naik kemudian ketik di atasnya.

 8. Ketuk ikon di sebelah kanan bawah, kemudian ketuk Tambah ke Kegemaran, kemudian ketuk OK.

 9. Rakam video baru anda di TikTok, kemudian klik tanda semak apabila anda selesai.

 10. Ketik pada Bunyi. Ia berada di kiri bawah skrin anda.

 11. Ketuk Kegemaran, kemudian cari dialog audio yang anda muat naik. Ketuk di atasnya, kemudian ketuk tanda semak.

 12. Anda akan mempunyai pilihan untuk mengedit video lebih lanjut di sini. Setelah selesai, ketuk Next, kemudian ketuk Posting.

Menambah Kapsyen atau Sarikata

Sekiranya, daripada menambahkan dialog audio yang anda mahu tambahkan Sarikata, anda juga boleh melakukannya dengan dua cara, sama ada menambahkannya secara manual di TikTok, atau menggunakan aplikasi pihak ketiga untuk menambahkan kapsyen, kemudian muat naik video itu ke TikTok. Inilah caranya:

Menggunakan aplikasi pihak ketiga

Laman web pihak ketiga seperti Veed mempunyai alat yang boleh anda gunakan untuk mengedit kapsyen video. Ini lebih mudah dan tidak memakan masa daripada melakukannya di TikTok itu sendiri. Terdapat aplikasi dan laman web lain di luar sana yang akan melakukan perkara yang sama dengan klip anda. Satu kelemahannya ialah kapsyen dikodkan ke dalam klip itu sendiri, jadi TikTok tidak akan dapat menggunakan maklumat untuk mencari kata kunci.

Input Manual

Ini adalah cara lama untuk memasukkan dialog teks, tetapi mempunyai kelebihan membiarkan TikTok menggunakan teks yang anda masukkan untuk mengindeks klip kata kunci. Ini bagus jika anda mahu klip itu dapat ditemui oleh orang yang mencari perkataan tertentu. Untuk melakukan input manual, ikuti langkah berikut:

 1. Rakam Video TikTok. Setelah selesai, ketik tanda semak.

 2. Ketuk Teks di bahagian bawah skrin.

 3. Taipkan sari kata anda. Lebih mudah untuk membuat frasa daripada satu perkataan jika hanya untuk mengurangkan kerja yang harus anda lakukan. Tetapi jika anda mahu menaip satu kata untuk penekanan, anda boleh melakukannya.

 4. Ketuk di luar papan kekunci untuk meletakkan teks di skrin. Seret kapsyen ke tempat yang anda inginkan.

 5. Ketuk teks itu sendiri untuk membuka pilihan. Ketik Tetapkan tempoh.

 6. Gunakan gelangsar di sebelah kiri dan kanan untuk menetapkan waktu kapsyen muncul dan hilang. Setelah selesai, ketik tanda semak.

 7. Ulangi proses untuk keseluruhan klip dengan mengetuk teks sekali lagi, kemudian mengeditnya sesuai dengan keperluan anda.

 8. Setelah selesai, ketuk Next, kemudian teruskan ke Post.

 9. Klip sari kata anda kini boleh didapati di TikTok.

Alat untuk Kreativiti

Menambah dialog ke klip TikTok hanyalah alat lain untuk menunjukkan kreativiti anda semasa membuat video. Tidak mudah memerhatikan berjuta-juta pengguna di platform, tetapi semua pilihan ini tersedia adalah perkara yang baik. Semakin banyak anda menggunakan imaginasi anda, semakin baik anda dapat melakukannya.

Adakah anda mempunyai petua dan trik bagaimana menambahkan dialog ke video TikTok? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.