Cara Mengubah Lokasi Anda pada Mac

Dalam dunia masa kini yang penuh dengan pelbagai jenis teknologi canggih, privasi adalah sesuatu yang semakin sukar dan sukar untuk dijaga. Semasa menggunakan internet, orang yang berlainan dari seluruh dunia mempunyai alat yang boleh mereka gunakan untuk melihat lokasi fizikal kita dan mengesan aktiviti dalam talian kita.

Cara Mengubah Lokasi Anda pada Mac

Sama ada untuk privasi atau sebab lain, anda boleh memutuskan untuk mengubah penampilan lokasi anda. Dengan cara itu, anda akan merahsiakan lokasi sebenar anda dan dapat mengakses semua laman web dan perkhidmatan yang tidak dapat diakses.

Terus baca panduan ini dan kami akan memberitahu anda semua yang perlu anda ketahui tentang cara mengubah penampilan lokasi anda di Mac dengan menggunakan ExpressVPN, salah satu aplikasi paling popular untuk itu.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Cara Mengubah Lokasi Anda di Mac Melalui Router

 1. Sekiranya anda belum memasang aplikasi ExpressVPN pada peranti Mac anda, pastikan anda memuat turunnya di www.expressvpn.com/order.

 2. Sebaik sahaja anda membuka aplikasi, anda akan melihat bahawa ia secara automatik memilih lokasi pintar untuk anda.

 3. Klik butang tiga titik untuk memilih lokasi yang anda mahukan. Ini akan membuka menu dengan dua pilihan: Disyorkan dan Semua Lokasi.

 4. Untuk memilih wilayah tertentu, klik "Semua Lokasi." Dengan cara ini, anda boleh memilih bandar atau wilayah tertentu.

 5. Pilih lokasi yang ingin anda gunakan.

Selesai! Dengan hanya beberapa langkah mudah, anda boleh mengubah penampilan lokasi peranti anda. Anda juga dapat menyimpan lokasi kegemaran anda di dalam aplikasi atau meninjau lokasi terbaru. Setelah anda terputus dari lokasi yang ingin anda gunakan, anda dapat dengan mudah kembali ke lokasi pintar yang disyorkan yang ditetapkan secara lalai untuk peranti Mac anda.

Bagaimana Mengubah Lokasi Anda di Chrome pada Mac Dengan Sambungan?

Anda boleh mengubah lokasi anda pada penyemak imbas yang berbeza dengan menggunakan sambungan ExpressVPN. Mari lihat bagaimana ia dapat dilakukan di Google Chrome pada Mac.

 1. Pastikan anda sudah memasang aplikasi desktop ExpressVPN dan penyemak imbas Google Chrome pada peranti Mac anda.
 2. Pergi ke www.expressvpn.com/setup
 3. Pilih "Google Chrome."

 4. Klik "Dapatkan Sambungan." Ini akan membawa anda ke kedai Chrome.

 5. Klik "Tambahkan ke Chrome" di sudut kanan atas.

 6. Setelah mesej yang menanyakan apakah anda ingin menambahkan pelanjutan muncul, klik "Tambah Sambungan."

 7. Untuk menggunakan pelanjutan ini, klik pada ikon ExpressVPN, yang akan anda temukan tepat di sebelah bar alamat di Penyemak Imbas Chrome anda.

 8. Apabila anda membukanya, anda akan melihat bahawa anda secara automatik disambungkan ke lokasi pintar. Ini adalah lokasi yang dipilih oleh ExpressVPN secara lalai, berdasarkan pelbagai faktor.

 9. Klik butang "Hidup" untuk menyambung ke VPN di dalam penyemak imbas anda. Sekiranya anda ingin memutuskan sambungan, klik butang "Hidup" sekali lagi.

 10. Untuk menukar lokasi anda, klik butang tiga titik, iaitu pemilih lokasi.

 11. Anda akan melihat dua butang berbeza: "Disyorkan" dan "Semua Lokasi." Sekiranya anda ingin mencari kota atau wilayah tertentu, klik "Semua Lokasi", dan bar carian akan muncul.

Semasa menggunakan peluasan ExpressVPN, penting untuk mengetahui bahawa VPN akan melindungi semua lalu lintas Internet anda, bukan hanya dari penyemak imbas Chrome anda.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Bagaimana Mengubah Lokasi Anda di Firefox pada Mac Dengan Sambungan?

ExpressVPN juga menawarkan pelanjutan untuk penyemak imbas Firefox. Ikuti langkah di bawah untuk mengetahui cara mengubah lokasi anda pada Mac di dalam Firefox.

 1. Anda perlu memasang aplikasi desktop ExpressVPN dan penyemak imbas Firefox pada peranti Mac anda.
 2. Pergi ke www.expressvpn.com/setup
 3. Pilih "Mozilla Firefox."

 4. Klik "Dapatkan Sambungan." Ini akan membawa anda ke "Firefox Add-ons."

 5. Klik "Tambah ke Firefox."

 6. Mesej akan muncul yang bertanya kepada anda jika anda ingin menambahkan pelanjutan. Klik "Tambah".

 7. Klik "Baiklah, faham" pada mesej seterusnya yang muncul.

 8. Untuk menggunakan pelanjutan, klik pada ikon ExpressVPN, yang akan anda temukan tepat di sebelah bar alamat di Penyemak Imbas Firefox anda.

 9. Skrin alu-aluan akan muncul. Klik "Teruskan", "Teruskan", dan "Mulakan."

 10. Anda akan menyedari bahawa anda disambungkan secara automatik ke lokasi pintar. Ini adalah lokasi yang dipilih oleh ExpressVPN secara lalai.

 11. Klik butang "Hidup" untuk menyambung ke VPN di dalam penyemak imbas anda. Sekiranya anda ingin memutuskan sambungan, klik butang "Hidup" sekali lagi.

 12. Untuk menukar lokasi anda, klik butang tiga titik, iaitu pemilih lokasi.

 13. Anda akan melihat dua butang berbeza: "Disyorkan" dan "Semua Lokasi." Sekiranya anda ingin mencari kota atau wilayah tertentu, klik "Semua Lokasi", dan bar carian akan muncul.

Seperti penyemak imbas Chrome, ketika menggunakan ekstensi ExpressVPN di Firefox, VPN akan melindungi semua lalu lintas anda, bukan hanya yang melalui penyemak imbas Firefox anda.

Mengapa anda harus menggunakan pelanjutan penyemak imbas ExpressVPN? Kerana mereka menawarkan tetapan privasi dan keselamatan yang berbeza yang akan membolehkan anda selamat 100% semasa melayari internet dari penyemak imbas anda. Penting untuk diingat bahawa penyemak imbas dapat berkongsi lokasi sebenar anda dengan laman web yang berbeza. Ini bermaksud bahawa walaupun anda menggunakan pelayan VPN untuk melayari internet, lokasi sebenar anda masih dapat didedahkan.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Sambungan ExpressVPN menawarkan pelbagai pilihan yang dapat mengelakkan perkara ini berlaku. Sebagai contoh, jika anda ingin mengunjungi laman web tertentu yang tidak tersedia di wilayah anda, dengan menggunakan peluasan penyemak imbas ExpressVPN dan pilihan untuk menipu lokasi anda. Dengan cara ini, anda akan dapat memadankan geolokasi peranti anda ke lokasi VPN, dan anda tidak akan menghadapi masalah untuk mengakses laman web dan perkhidmatan yang sebaliknya tidak dapat diakses kerana lokasi anda yang sebenarnya.

Soalan Lazim Tambahan

Sekiranya anda memerlukan maklumat tambahan, atau anda mempunyai beberapa soalan yang belum dijawab, lihat bahagian di bawah.

Bagaimana Aplikasi Mac dan Aplikasi Bersekutu Mengesan Lokasi Saya?

Mac menggunakan data yang dikumpulkan melalui GPS, Bluetooth, hotspot Wi-Fi, dan lokasi menara sel untuk mengesan lokasi peranti anda. Sekiranya Perkhidmatan Lokasi anda aktif, ini bermaksud bahawa aplikasi pihak ketiga dapat mengumpulkan data berdasarkan lokasi peranti Mac anda.

Apakah maksud ini? Contohnya, jika anda ingin mencari restoran berhampiran lokasi anda, aplikasi pihak ketiga akan menggunakan lokasi semasa peranti anda untuk membantu anda mencari restoran terdekat. Selain mengaktifkan Perkhidmatan Lokasi, Anda juga harus mengizinkan setiap aplikasi untuk mengumpulkan maklumat mengenai lokasi peranti anda.

Aplikasi ini dapat memiliki akses ke lokasi Anda bahkan ketika Anda tidak menggunakannya, atau mereka hanya dapat mengakses lokasi Anda ketika Anda menggunakan aplikasi tersebut.

Sudah tentu, anda boleh mematikan Perkhidmatan Lokasi pada bila-bila masa yang anda mahukan jika anda mengikuti langkah-langkah di bawah:

1. Pergi ke "Tetapan."

2. Klik "Privasi."

3. Klik pada "Perkhidmatan Lokasi."

4. Di sini, anda mempunyai dua pilihan: anda boleh mematikan perkhidmatan lokasi secara manual untuk aplikasi yang berlainan, atau anda boleh mematikannya untuk setiap aplikasi pada peranti anda.

Adakah Menukar Lokasi Saya Akan Menukar Alamat IP Saya?

Sekiranya anda menukar lokasi melalui ExpressVPN, pada dasarnya anda akan menyembunyikan alamat IP anda dan melayari internet dengan alamat yang lain. Bagaimana ianya berfungsi? Alamat IP adalah nombor khusus untuk setiap peranti yang disambungkan ke internet. Alamat ini penting untuk komunikasi antara peranti di web, dan alamatnya terdiri daripada nombor yang berbeza dan unik. Alamat IP boleh digunakan untuk mengesan lokasi peranti dan aktiviti anda di internet.

Dengan menyambung ke internet melalui perkhidmatan VPN seperti ExpressVPN, anda dapat menyembunyikan alamat IP sebenar dan melayari internet dengan alamat yang berbeza dari lokasi pilihan anda. Sekiranya anda mengubah lokasi anda dengan cara ini, semua orang dapat melihat alamat IP pelayan VPN, tetapi bukan yang asal.

Apa yang akan berlaku setelah anda mematikan VPN? Pada masa itu, anda akan mula menggunakan alamat IP asal anda sekali lagi.

Sebab Mengubah Lokasi Anda Melalui ExpressVPN

1. Privasi: Dengan mengubah lokasi rangkaian anda, anda dapat merahsiakan identiti dan aktiviti internet anda. Tidak ada aplikasi pihak ketiga yang dapat melacak lokasi sebenar anda kerana anda melayari internet dengan alamat IP yang berbeza.

2. Keselamatan: Orang yang sering tersambung ke rangkaian Wi-Fi terbuka yang berbeza sering menggunakan VPN untuk melindungi peranti dan datanya dari kemungkinan ancaman. Dengan menggunakan pelayan VPN, anda dapat melindungi diri anda dari kemungkinan pelanggaran keselamatan.

3. Akses: Beberapa laman web dan perkhidmatan sering tidak dapat diakses dari beberapa bahagian dunia. Atau, mereka menawarkan kandungan yang berbeza bergantung pada negara tempat anda tinggal (misalnya, perkhidmatan streaming seperti Netflix). Dengan penggunaan pelayan VPN, anda dapat mengakses laman web dan perkhidmatan tersebut dari mana-mana bahagian dunia, yang bermaksud anda akan dapat melihat semua kandungan yang tersedia tanpa sekatan.

4. Menjimatkan wang: percaya atau tidak, anda boleh menjimatkan wang dengan menukar lokasi anda melalui ExpressVPN. Beberapa laman web menawarkan harga yang berbeza kepada orang-orang dari berbagai belahan dunia. Dengan menggunakan pelayan VPN, anda akan mendapat harga dan tawaran terbaik untuk semua yang anda ingin beli dalam talian.

Adakah Anda Ingin Hidup di Setiap Bahagian di Dunia? Kemungkinan, sekurang-kurangnya, di Internet!

Sekarang anda telah belajar cara mengubah lokasi anda pada Mac. Terdapat beberapa cara di mana anda boleh melakukan ini. Oleh itu, jika anda ingin memastikan identiti dan aktiviti internet anda dijaga, privasi anda dilindungi, dan anda mempunyai akses tanpa had ke setiap laman web dan perkhidmatan dalam talian, ikuti panduan ringkas ini.

Adakah anda pernah mencuba menukar lokasi anda menggunakan pelayan VPN? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.