Cara Mengubah Alamat Mac pada Chromebook (2021)

//www.youtube.com/watch?v=P2by82aOh3k

Sekiranya anda ingin menukar alamat Mac anda di Windows dan Mac, kami sudah membahasnya. Tetapi, bagaimana jika anda ingin menukar alamat Mac anda di Chromebook: adakah mungkin? Walaupun anda tidak dapat mengubah alamat Mac fizikal kerana ditambatkan ke perkakasan rangkaian anda yang dipasang di peranti Chromebook anda, ada cara untuk mengubah alamat sambungan internet anda untuk meningkatkan tahap keselamatan anda.

Soalan kedua yang mungkin anda ada ialah di mana hendak mencari alamat Mac di Chromebook anda. Artikel ini akan menerangkan secara terperinci cara mencari alamat Mac anda di Chromebook anda dan juga memalsukan alamat IP anda untuk melindungi nama anda secara dalam talian.

Di manakah Alamat Mac di Chromebook Saya?

Untuk mencari alamat Mac di Chromebook anda, sangat mudah. Cukup arahkan ke bahagian kanan bawah skrin Chromebook anda, dan kemudian klik di mana gambar profil anda dipaparkan.

 • Seterusnya, klik pada ikon Gear, yang membawa anda ke tetapan Chromebook anda.
 • Dalam Tetapan di bawah Sambungan Internet, klik pada sambungan Wi-Fi yang anda gunakan, dan kemudian klik sekali lagi dalam senarai.Chromebook maklumat Wi-Fi
 • Kemudian, anda akan melihat kotak yang mempunyai semua maklumat rangkaian Wi-Fi anda. Alamat Mac untuk Chromebook anda adalah tempat yang disebut Alamat Perkakasan. Chromebook Alamat Mac

Kaedah lain yang boleh digunakan untuk mencari alamat Mac di Chromebook anda adalah:

 • Buka penyemak imbas Google Chrome anda.
 • Kemudian, di bar alamat, ketik "chrome: // system" dan tekan enter pada papan kekunci anda.
 • Di tetingkap penyemak imbas Chrome, Perincian Maklumat Sistem Chromebook anda muncul.
 • Tatal ke bawah ke tempat yang tertera "ifconfig." Kemudian, klik pada butang Kembangkan. Chromebook ifconfig
 • Apabila disambungkan ke internet melalui Wi-Fi, di mana tertera; wlan0 di sebelah kata eter alamat Mac muncul. Alamat Ether Mac

Akhirnya, inilah cara ketiga dan terakhir untuk mencari alamat Mac pada peranti Chromebook anda.

 • Klik pada gambar profil anda di sebelah kanan bawah.
 • Kemudian, klik pada sambungan internet anda, yang membuka kotak rangkaian yang menunjukkan Wi-Fi anda yang disambungkan dan orang lain di sekitar anda.Chromebook Sambungan Internet
 • Seterusnya, klik pada "i" di bulatan kelabu di sebelah ikon roda gigi di tetingkap Rangkaian yang sama. Ini menunjukkan kepada anda Alamat IP dan Wi-Fi anda, yang merupakan nombor alamat Mac anda. Butang maklumat Chromebook

Sekarang setelah anda menemui alamat Mac di Chromebook anda dengan kaedah mana pun yang paling menarik bagi anda, mari kita beralih kepada bagaimana anda boleh mengubah alamat Mac pada peranti Chromebook anda.

Menukar alamat Mac pada Chromebook Anda

Untuk menukar alamat Mac di Chromebook anda, anda mesti berada dalam mod pembangun. Ketahuilah bahawa ini juga menjadikan Chromebook anda kurang dilindungi ketika melakukannya, kerana ada lapisan keselamatan yang hilang ketika anda memasuki mod ini. Ini juga akan menghapuskan apa-apa di Chromebook anda, jadi pastikan anda telah mencadangkan semuanya terlebih dahulu.

Setelah log masuk ke peranti Chromebook anda dalam mod pembangun, anda perlu masuk ke pembangun Crosh atau Command Shell. Anda akan melakukannya dari penyemak imbas Chrome. Tahan kekunci Ctrl + Alt + T pada papan kekunci anda. Ini membuka baris arahan dalam penyemak imbas Chrome.

Sekarang anda boleh menukar alamat Mac anda pada peranti Chromebook secara ringkas dengan menaip arahan berikut untuk sambungan Wi-Fi;

 • "Sudo ifconfig wlan0 turun"
 • "Sudo ifconfig wlan0 hw ether 00: 11: 22: 33: 44: 55" (atau apa sahaja yang anda suka sebagai alamat Mac palsu anda)
 • “Sudo ifconfig wlan0 up”

Perintah-perintah ini mematikan sambungan internet anda untuk anda menukar alamat Mac anda dan kemudian mengembalikannya setelah selesai.

Perintah untuk peranti Chromebook yang disambungkan Ethernet adalah;

 • “Sudo ifconfig eth0 down”
 • "Sudo ifconfig eth0 hw ether 00: 11: 22: 33: 44: 55" (atau apa sahaja yang anda suka sebagai alamat Mac palsu anda)
 • “Sudo ifconfig eth0 up”

Baiklah, jadi sekarang anda seharusnya dapat menukar alamat Mac buat sementara waktu di Chromebook anda, berada dalam mod pembangun. Semasa anda menghidupkan semula peranti Chromebook, alamat Mac akan kembali ke alamat Mac yang asal kerana diberikan ke peranti rangkaian.

Bila-bila masa anda mahu menukar alamat Mac di Chromebook anda, anda perlu melalui langkah-langkah di atas setiap kali anda menghidupkan semula Chromebook anda dan perlu menipu alamat Mac sebenar anda.

Menggunakan VPN di Chromebook Anda

Anda juga dapat menggunakan sambungan VPN (rangkaian peribadi maya) untuk menipu (palsu) alamat IP (protokol internet) internet anda. Melakukannya kelihatan seperti sambungan anda ke web berasal dari lokasi yang berbeza, bukan di tempat anda sebenarnya bersambung.

 • Pergi ke Tetapan Sambungan Internet anda seperti yang kami lakukan dengan cara pertama untuk mencari alamat Mac anda.
 • Di bawah sambungan Internet, anda akan menambahkan sambungan. Oleh itu, klik pada butang tambah di mana tertera Tambah Sambungan. Kemudian, pilih OpenVPN / L2TP.

Anda memerlukan maklumat dari penyedia VPN (rangkaian peribadi maya) untuk memasukkannya pada langkah seterusnya. Sekiranya anda sudah memilikinya, cukup dapatkan maklumat yang diperlukan dan teruskan memasangnya di Chromebook anda. Jika tidak, terdapat beberapa penyedia VPN percuma atau banyak penyedia perkhidmatan VPN berbayar popular yang terdapat di internet. Mencari yang sesuai, membandingkan pelbagai perkhidmatan, dan menyelidiki bagaimana penyedia yang berbeza menangani privasi layaknya artikel itu sendiri, kerana ia melibatkan sedikit lebih banyak daripada yang dapat dikaji dalam sekejap, tetapi Akses Internet Peribadi adalah salah satu yang kami gunakan.

Tambah Rangkaian Peribadi

Yang ditunjukkan di sini adalah kotak yang muncul di skrin Chromebook anda dan maklumat yang anda perlukan untuk menyiapkan VPN.

Setelah memasukkan maklumat yang diperlukan, centang kotak yang bertuliskan Simpan Identiti dan Kata Laluan untuk mudah menyambung ke internet melalui VPN anda di masa depan. Kemudian, klik pada butang sambung. Sambungan ke VPN anda terjalin dan anda bersedia untuk menyemak imbas dan bergaul secara dalam talian tanpa nama.

Itu sahaja yang ada. Pilih tiga cara untuk mencari alamat Mac untuk Chromebook anda. Sama ada anda memerlukannya sebagai rujukan atau anda hanya ingin tahu, anda kini tahu cara melakukannya. Kemudian, buka shell arahan untuk menukar alamat Mac anda semasa berada dalam mod pembangun di Chromebook anda. Anda juga boleh membuat sambungan VPN dari Chromebook anda pada masa anda mahu lokasi sebenar anda tidak dikenali atau atas alasan privasi anda sendiri. Bagaimanapun, kadang-kadang terasa seperti privasi tidak benar-benar ada di bahagian internet yang besar, tetapi masih ada cara untuk anda memaksimumkan jumlah privasi yang ada pada pengguna akhir.