Cara Menukar Nama Anda di Facebook

Menukar nama anda di Facebook lebih mudah dan sukar daripada yang anda sangka. Facebook telah lama meminta orang menggunakan nama sah mereka. Sama ada anda akan berkahwin, mengemas kini nama anda untuk mencerminkan status semasa hidup anda, atau atas alasan apa pun yang mungkin anda miliki, gergasi Media Sosial memberikan anda beberapa pilihan pertukaran nama tetapi dengan sekatan.

Hari ini, Facebook masih memerlukan pengguna untuk menggunakan nama sebenarnya, dengan pengecualian kecil. Mereka telah lama menyatakan bahawa orang lebih bertanggungjawab terhadap kata-kata dan tindakan mereka apabila terpaksa bertindak di bawah identiti sebenar mereka.

Facebook menghendaki mereka melakukannya dalam usaha memupuk persekitaran dalam talian di mana pengguna merasa aman. Hanya ada satu masalah. Walaupun langkah untuk menukar nama anda agak lurus, anda mungkin mendapati diri anda disekat oleh dasar nama Facebook. Panduan ini akan menunjukkan kepada anda cara menukar nama profil dan memandu anda mengikuti peraturan penamaan yang diharapkan anda ikuti.

Mengapa Mengubah Nama Anda Sama sekali?

Sekiranya Facebook hanya mahukan nama sah anda, apa gunanya membiarkan orang mengubahnya sama sekali? Sebenarnya, ada beberapa contoh di mana pengguna mungkin mahu atau perlu membuat perubahan. Sebagai contoh:

 • Nama sah anda berubah kerana perkahwinan atau perceraian.
 • Nama sah anda berubah sebagai sebahagian daripada penugasan semula jantina.
 • Anda mahu menggunakan bentuk nama sah anda yang boleh diterima (iaitu dua inisial pertama dan nama belakang anda).
 • Anda tidak menggunakan nama sebenarnya sebelum ini dan entah bagaimana berjaya terbang di bawah radar Facebook.

Walau apa pun alasan anda, langkah-langkah untuk menyelesaikan pekerjaan itu cukup mudah.

Cara Menukar Nama Profil Facebook Anda

Sekiranya anda perlu menukar atau mengemas kini nama anda di Facebook, ikuti langkah-langkah berikut untuk menyelesaikan prosesnya:

 1. Untuk memulakan, buka Facebook di penyemak imbas web anda dan log masuk.

 2. Klik menu lungsur yang terletak di kanan atas skrin (betul-betul kanan ikon Bantuan).

 3. Pilih Tetapan dan Privasi kemudian Tetapan.

 4. Di lajur Umum di sebelah kiri, klik Edit di sebelah nama anda.

 5. Edit nama anda di ruangan yang disediakan. klik Tukar Ubah apabila selesai. Anda akan diminta memasukkan kata laluan akaun anda untuk keselamatan. Setelah berjaya, anda boleh mengklik pilihan Simpan Perubahan untuk mengemukakan permintaan pertukaran nama anda.

Langkah-langkah ini mungkin sedikit berbeza bergantung pada sama ada anda menggunakan Facebook Baru atau versi lama.

Penukaran nama anda mesti disetujui oleh Facebook sebelum mendaftar di akaun anda. Proses kelulusan boleh memakan masa hingga 24 jam tetapi dengan anggapan bahawa perubahan anda berada dalam garis panduan Facebook, anda pasti baik-baik saja. Juga, ingat bahawa memerlukan 60 hari untuk menukar nama anda lagi, jadi fikirkanlah sebelum menyimpan perubahan.

Mengapa Perubahan Nama Saya Ditolak?

Facebook mungkin tidak menyetujui perubahan itu kerana pelbagai alasan. Katakan kami melakukan penyelidikan dan mengetahui bahawa nama anda termasuk dalam garis panduan mereka. Mengapa mereka mungkin menghentikan perubahan itu?

 • Anda mungkin terlalu kerap menukar nama anda. Facebook memerlukan sekurang-kurangnya 60 hari untuk melewati pertukaran nama, tanpa mengira kesahihan nama tersebut.
 • Anda sebelum ini diminta untuk mengesahkan nama anda di Facebook dengan ID anda. Sekiranya Facebook mencurigai akaun anda sebelumnya, mereka mungkin mencari bukti sebelum menyetujui perubahan tersebut.
 • Sekiranya mereka meminta pengenalan diri anda, ID yang diberikan mungkin tidak sesuai dengan senarai pengenalan mereka yang boleh diterima.

Apa pun alasannya, jangan berpeluh. Facebook tidak keluar untuk mendapatkan anda. Mereka mahu profil anda selamat dan tepat untuk anda dan rakan anda. Kemungkinan anda dapat menyelesaikan perubahan nama dengan masa.

Garis Panduan dan Peraturan Nama Facebook

Jadi, nama apa yang dibenarkan di Facebook? Soalan yang lebih tepat ialah nama apa yang tidak dibenarkan. Facebook mempunyai senarai item terperinci yang tidak boleh dimiliki atau dimiliki oleh nama. Pastikan nama baru anda tidak mempunyai yang berikut:

 • Watak khas (seperti, $, #, atau @).
 • Tanda baca, jarak, atau huruf besar yang tidak biasa. Apa maksud yang tidak biasa boleh dibahaskan. Anda perlu mencungkilnya dengan Facebook.
 • Watak dari lebih daripada satu bahasa.
 • Tajuk (seperti Dr, Prof, atau Tuan). Walaupun tajuknya sah, Facebook tidak menginginkannya.
 • Perkataan atau frasa yang jelas bukan nama. Ini diserahkan kepada budi bicara orang yang mengkaji permintaan perubahan anda.
 • Kata-kata yang menyinggung perasaan.
 • Kata sendi. Ini tidak merujuk kepada kata hubung. Ini pada dasarnya bermaksud bahawa dua orang tidak dapat berkongsi profil.
 • Nama dengan semua vokal dibuang.
 • Mengulang watak. Kami menganggap ini bermaksud surat berulang kali berulang kali (seperti Aneglaaaaaaa).

Sudah tentu, beberapa nama mempunyai huruf besar atau tanda baca yang ganjil. Beberapa nama bahkan mungkin mengandungi watak khas. Adakah itu bermaksud Facebook tidak menyukai nama anda? Terdapat peluang yang baik untuk Facebook membuat pengecualian untuk anda jika anda memberikan ID yang dapat diterima yang membuktikan bahawa nama anda betul-betul seperti yang anda telah mengejanya. Sementara itu, mereka mempunyai beberapa panduan lain untuk membantu pengguna memilih nama yang tepat untuk akaun mereka.

 • Pilih nama yang dipanggil oleh rakan anda. Sungguh, ini bermaksud bahawa anda harus memilih nama yang anda kenali. Sekiranya nama anda Susan dan rakan anda memanggil anda Bacon, anda mungkin tidak akan mendapat persetujuan itu.
 • Nama panggilan tidak apa-apa, tetapi hanya variasi pada nama sebenar anda. Dengan kata lain, Bacon keluar, tetapi Susie masuk.
 • Jangan pernah berpura-pura menjadi orang yang bukan anda. Elakkan akaun selebriti palsu. Elakkan membuat akaun untuk haiwan kesayangan anda.
 • Sentiasa gunakan nama belakang penuh anda. Facebook tidak akan menerima nama keluarga palsu atau singkatan. Walau bagaimanapun, jika anda mahu, katakan, hanya mempunyai inisial di depan nama keluarga anda, itu tidak mengapa.

Nama Kedua dan Akaun Profesional

Katakan bahawa nama anda adalah Jeffrey Miller, tetapi nama DJ setiap malam anda adalah Dr. Spinz-a-lot. Sekiranya anda terpaksa menggunakan Jeffrey Miller sebagai nama profil akaun anda, bagaimana peminat anda akan mengetahui siapa anda? Anda boleh mendapatkan nama DJ anda di luar sana dengan satu daripada dua cara.

Sama ada anda mengaitkan nama DJ anda dengan akaun peribadi anda dengan menambahkan nama kedua ke akaun (ini boleh menjadi nama gadis, nama profesional, dll) atau anda membuat halaman Facebook profesional untuk DJ anda mengubah ego dan meninggalkan akaun peribadi anda. Menambah nama kedua ke akaun anda semudah menambahkan nama pertama, dan peraturan penamaan jauh lebih santai.

 1. Log masuk ke akaun Facebook anda dan pergi ke halaman profil anda.

 2. Klik Perihal di bawah foto sepanduk anda.

 3. Klik Butiran Mengenai Anda di sebelah kiri kemudian masukkan bahagian berlabel Nama Lain. Klik pada pautan biru yang berbunyi, Tambah nama panggilan, nama kelahiran.

 4. Pilih Jenis Nama dari menu lungsur turun. Taipkan nama anda dan klik Simpan Perubahan.

 5. Taipkan nama. Tandai kotak jika anda mahu nama tersebut dipaparkan di sebelah nama penuh anda di profil anda. kemudian klik Simpan Perubahan.

Sekarang semua orang akan tahu bahawa Jeffrey Miller dan DJ Spinz-a-lot adalah satu dan sama.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menukar nama pada akaun Perniagaan saya?

Ya, walaupun garis panduan serupa juga berlaku di sini. Kunjungi halaman Perniagaan anda dan klik pada pilihan Tetapan untuk mengemas kini nama yang tertera di akaun anda.

Hanya pentadbir atau pemilik halaman yang boleh menukar nama halaman Facebook dan terdapat garis panduan yang berasingan juga. Sebagai contoh, anda tidak boleh menggunakan kata Rasmi dalam nama halaman anda (terdapat lencana pengesahan untuk itu) dan anda tidak boleh memasukkan baris tag anda (bahagian Tentang adalah untuk itu.

Untuk senarai panduan lengkap, lawati pusat bantuan Facebook.

Bolehkah anda mempunyai akaun Facebook bersama?

Secara teknikal tidak, menurut Facebook ia bertentangan dengan garis panduan tetapi orang masih melakukannya. Sama ada anda memasukkan nama depan anda dan kemudian nama belakang anda, atau anda meletakkan satu sebagai nama pertama dan yang lain sebagai nama tengah, ada kemungkinan dua orang mempunyai akaun yang sama.

Bolehkah saya membuat halaman Facebook baru dengan nama baru?

Awak boleh. Tetapi, ini akan menghapus semua data, rakan, gambar dan catatan anda. Sebab lain ini bukan cara terbaik untuk memaparkan nama yang anda mahukan ialah Facebook kini memerlukan nombor telefon. Sekiranya anda cuba menggunakan nombor telefon dan e-mel yang sama dengan akaun lama anda, Facebook akan membawa anda ke halaman pengaktifan semula akaun.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found