Cara Menukar Jenis NAT pada Xbox One Anda

Sekiranya anda bermain Xbox One anda sendirian, anda akan kehilangan salah satu ciri menariknya: Rangkaian peer-to-peer (atau P2P). Mengapa bermain dengan komputer ketika anda mungkin berlumba dengan rakan anda dalam talian? Lagipun, mereka lebih senang dikalahkan.

Cara Menukar Jenis NAT pada Xbox One anda

Tetapi untuk mewujudkannya, anda mungkin perlu membuat penyesuaian mudah pada jenis NAT Xbox One anda. Sebelum kita melalui langkah-langkahnya, mari kita jelaskan secara ringkas apa ini dan mengapa ia penting.

Apakah Jenis NAT?

NAT adalah kependekan dari Terjemahan Alamat Rangkaian, dan ini merujuk kepada proses yang digunakan oleh peranti anda untuk dikenali di internet. Di kebanyakan rumah, semua peranti anda - PC, komputer riba, telefon pintar anda (dan hari ini mungkin juga pembakar roti anda) semuanya akan disambungkan ke internet melalui penghala.

Penghala ini akan mempunyai satu alamat IP, dan semua peranti anda akan mempunyai IP yang sama untuk semua yang lain di internet. Oleh itu, jika Xbox One anda ingin bertukar maklumat secara langsung dengan Xbox One yang lain, perlu memastikan ia tidak akan bercampur dengan peranti anda yang lain.

Untuk mempermudah proses ini, Xbox One anda kadang-kadang akan menggunakan apa yang disebut UPnP, yang merupakan teknologi "plug-n-play" yang digunakan oleh beberapa router. Sekiranya penghala anda mempunyai kemampuan ini, Xbox One anda harus mengesannya, dan anda mungkin bersedia untuk rangkaian di luar kotak.

Walau bagaimanapun, UPnP tidak selalu boleh dipercayai, dan dikritik hebat kerana mempunyai kekurangan keselamatan. Oleh itu, jika anda ingin melepaskan seluar dari jiran anda di Forza Motorsport, anda mungkin lebih baik menukar jenis NAT anda ke Open.

Setelah ditetapkan ke Buka, Anda dapat mengirim teks, berbual suara, bergabung dengan permainan, dan berpadanan dengan pemain lain dengan cepat, mudah, dan aman. Ini memerlukan konfigurasi tetapan di Xbox One dan juga penghala anda.

Cara Menukar Jenis NAT Anda

Untuk menukar Jenis NAT anda, ikuti arahan berikut:

Buka Tetapan IP anda di Xbox anda

Pertama, pergi ke Tetapan pada Xbox One anda dan buka Tetapan rangkaian, kemudian klik Tetapan lanjutan pilihan, dan akhirnya, Tetapan IP.

gambar00

Tuliskan alamat IP dan alamat MAC.

Taipkan Alamat IP anda ke bar alamat penyemak imbas

Seterusnya, menggunakan penyemak imbas web di PC anda, pergi ke halaman log masuk penghala anda. Cara mengakses halaman ini akan berbeza dari router ke router, jadi yang terbaik adalah merujuk pada panduan pengguna anda.

Tetapkan Xbox anda ke ‘IP Statik’

Sebaik sahaja anda berada dalam tetapan penghala, anda ingin menetapkan alamat IP untuk Xbox anda sebagai IP statik, atau IP manual, menggunakan nombor yang anda ambil dari tetapan Xbox. Sekali lagi, cara melakukan ini bergantung pada jenis penghala yang anda miliki.

Laraskan Port Forwarding penghala

Anda kemudian perlu menyesuaikan penghala anda Penghantaran Pelabuhan pilihan. Isi port khusus ini - 3074, 88, 80, 53 - ke dalam Mulakan Pelabuhan dan TamatPelabuhan medan, untuk setiap baris. Simpan perubahan anda dan tutup.

gambar01

Uji rangkaian anda, tertera 'Buka'

Sekarang kembali ke Xbox One anda Tetapan rangkaian, dan pilih jubin "Uji sambungan rangkaian". Sekiranya rangkaian aktif, pilih "Uji Jenis Nat Nat." Sekarang harus ditetapkan ke Buka.

gambar03

Walaupun ini kelihatan rumit - tidak. Ikuti langkah-langkahnya dengan teliti dan semuanya akan baik-baik saja!

Cara Mengakses Tetapan Penghala Anda

Sesuatu yang sering kita anggap sebagai pengalaman bertahun-tahun yang kita lalui dengan teknologi. Bagi anda yang tidak biasa mengakses tetapan penghala anda, kami telah menyenaraikan langkah-langkah yang lebih terperinci di bawah.

Setiap penghala berbeza, kadangkala penyedia internet anda memberi anda penghala, dan kadang-kadang anda harus membeli sendiri. Apa pun keadaannya, berikut adalah cara anda dapat mengakses hampir semua penghala.

Cari Alamat IP Anda

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mencari alamat IP anda. Ini adalah rangkaian nombor dengan titik di antara sehingga ia akan kelihatan seperti ini: 192.111.2.3 (bit terakhir berbeza tetapi anda mendapat idea).

Walaupun kami menyinggungnya lebih awal, ada tiga cara tambahan untuk mendapatkan Alamat IP anda:

  • Periksa penghala anda - Setiap penghala mempunyai pelekat pengeluar di dalamnya dengan maklumat. Cari pelekat yang bertuliskan 'Alamat IP'.
  • Pada Mac - Klik ikon Apple untuk mengakses Keutamaan Sistem. Buka Tetapan Rangkaian dan klik ‘Lanjutan.’ Klik butang ‘TCP / IP’ di bahagian atas. Alamat IP anda dipaparkan di sini.
  • Pada PC - Pilih ikon wifi di bahagian kiri bawah skrin utama Windows anda. Klik ‘Properties’ dan cari alamat IPv4.

Selagi komputer anda disambungkan ke rangkaian wifi yang dimaksud, anda seharusnya dapat melihat alamat IP anda menggunakan kaedah yang disenaraikan di atas.

Akses tetapan sistem anda

Sekarang anda mempunyai Alamat IP anda, pergi ke penyemak imbas kegemaran anda. Taipkan Alamat IP anda (dan tidak ada yang lain, hanya angka dan tanda baca). Log masuk menggunakan kelayakan yang anda tetapkan atau log masuk lalai sistem (yang juga harus terletak pada pelekat pada penghala).

Anda kini harus mempunyai akses ke tetapan sistem anda.

Soalan Lazim

Apakah jenis NAT yang berbeza untuk Xbox One?

Sony dan Microsoft telah memilih nama mereka untuk Jenis NAT yang sesuai dengan konsol unik mereka. Sebagai contoh, PS4 mempunyai "Jenis 1", "Jenis 2," dan "Jenis 3" Jenis NAT yang sederhana. Nasib baik, Microsoft lebih sederhana menamakan mereka "Terbuka", "Sederhana", dan "Ketat." Mari kita jelaskan apa yang dilakukan oleh setiap Jenis NAT tersebut:

  • Buka - Jenis NAT Terbuka membolehkan anda berbual dan bermain permainan dengan sesiapa sahaja di internet tanpa mengira Jenis NATnya.
  • Sederhana - Anda boleh berbual dan bermain dengan kebanyakan orang tetapi tidak semua orang.
  • Ketat - Anda hanya boleh bermain dan berkomunikasi dengan mereka yang mempunyai NAT Terbuka. Anda juga tidak boleh mengadakan pertandingan pada permainan mana yang anda mainkan.

Xbox saya mengatakan "UPnP Tidak Berjaya." Apakah maksud ini?

Seperti disebutkan sebelumnya, UPnP membolehkan pemain bermain dan berbual dengan orang lain. Sekiranya anda melihat mesej ini, ada beberapa perkara yang boleh anda cuba untuk menjadikannya berjaya:

  • Mulakan semula Xbox anda - Nampaknya bodoh, tetapi ini mungkin dapat memperbaiki ralat dengan cepat.
  • Pastikan UPnP diaktifkan pada penghala anda - ikuti arahan di atas untuk mengaktifkan fungsi ini. Melumpuhkannya dan mengaktifkannya semula sangat sesuai jika sudah dihidupkan. Mulakan semula Xbox anda dan ralat harus hilang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found