Cara Menambah DuckDuckGo ke Chrome

Adakah anda bosan dengan mesin pencari yang selalu mengesan anda dalam talian? Adakah anda merasa menjengkelkan ketika mereka cuba memperibadikan kandungan yang anda lihat? Anda mungkin tidak mempercayainya, tetapi ada mesin pencari yang menghargai privasi pengguna mereka dan mempercayai carian yang tertumpu secara peribadi. Kita bercakap mengenai DuckDuckGo.

DuckDuckGo adalah enjin carian tanpa tambahan yang tidak menyimpan hasil sejarah anda dan memaksa laman web menggunakan sambungan HTTPS untuk melindungi data anda. Selain itu, ia membolehkan anda memeriksa Gred Privasi setiap laman web yang anda lawati. Sekiranya anda mencari kaedah untuk menambahkan DuckDuckGo ke Chrome, anda sudah sampai di tempat yang tepat.

Menambah DuckDuckGo ke Chrome

Menambah enjin carian hebat ini untuk pengguna yang mementingkan privasi cukup mudah. Anda boleh memilih untuk menggunakannya di komputer anda, atau memuat turun aplikasi mudah alih. Tambahan lagi, ia tersedia untuk pengguna Mac dan Windows. Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah pergi ke laman web DuckDuckGo. Apabila anda mengklik 'Privasi untuk Chrome', anda akan dibawa ke tab baru. Bergantung pada cara anda ingin menggunakan DuckDuckGo, anda boleh memilih untuk menambahkannya ke Chrome, memuat turunnya untuk Mac, atau mendapatkannya dari gedung Google Play untuk telefon.

Apabila anda memilih ‘Tambahkan ke Chrome’, anda akan melihat tab terbuka. Cukup ketuk ‘Tambahkan ke Chrome’, dan anda akan melihat mesej timbul yang meminta anda mengesahkan jika anda ingin menambahkan pelanjutan. Klik ‘Tambah pelanjutan’, dan muat turun akan dimulakan secara automatik. Setelah selesai, anda akan melihat ikon DuckDuckGo di sudut kanan atas Google Chrome. Halaman baru kemudian akan dibuka untuk memberitahu anda bahawa anda berjaya menjadikan DuckDuckGo sebagai mesin carian lalai anda.

DuckDuckGo

Untuk memulakan penyemakan imbas secara tertutup, klik pada ‘Start Searching’. Enjin carian DuckDuckGo akan terbuka dan anda boleh mula menaip.

Ciri-ciri DuckDuckGo

Selain menilai privasi anda dan membolehkan anda melayari laman web tanpa mengumpulkan data anda dan menyimpan hasil sejarah anda, DuckDuckGo mempunyai beberapa ciri menarik yang lain. Ini adalah sebahagian daripada mereka.

Tambahkan DuckDuckGo ke Chrome

Penjana Kata Laluan

Kita semua terbiasa menggunakan nama atau tarikh khas untuk kata laluan kita. Tetapi bagaimana jika anda kehabisan idea dan mesti menghasilkan kata laluan yang kuat? DuckDuckGo akan melakukan ini untuk anda. Yang perlu anda buat ialah ketik 'kata laluan' di kotak carian. Secara lalai, anda akan mendapat kata laluan 8 aksara. Walau bagaimanapun, anda boleh menulis nombor yang lebih tinggi daripada nombor di sebelah 'kata laluan' untuk mendapatkan nombor yang lebih panjang. Selain itu, anda boleh menambah ‘kuat’ atau ‘lemah’ untuk memilih kekuatan kata laluan. Setelah menekan 'Enter', anda akan melihat kata laluan baru anda.

! poni

Ciri berguna ini membolehkan anda mendapatkan akses ke pelbagai laman web terus dari DuckDuckGo. Cukup ketik ‘!’ Di kotak carian, dan anda akan melihat laman web seperti Wikipedia, IMDB, Twitter, dan lain-lain. Perintah itu adalah jalan pintas, yang dapat anda gunakan dengan cepat untuk sampai ke laman web yang diinginkan. Contohnya, jika anda ingin mencari selipar di Amazon, anda boleh menaip '! Sandal amazon!' Di kotak carian, dan anda akan terus dibawa ke Amazon. Selain itu, anda akan mendapat carian sandal secara automatik.

Sajak

Adakah anda mencari kata-kata yang berima untuk menulis puisi untuk kertas anda? DuckDuckGo boleh membantu anda dengan itu. Di kotak carian, taipkan 'sajak' dan perkataan di sebelahnya. Tekan ‘Enter’ untuk mendapatkan hasilnya. Anda kemudian akan melihat senarai perkataan yang sesuai dengan perkataan yang anda taipkan.

Menjadikan DuckDuckGo Laman Utama Anda

Sekiranya anda ingin menjadikan DuckDuckGo sebagai halaman utama anda, prosesnya agak mudah. Pertama, buka tetingkap baru di Google Chrome. Setelah selesai, inilah yang perlu dilakukan seterusnya:

 1. Cari ikon menu di sudut kanan atas. Tiga titik menegak melambangkannya. Sekarang, klik padanya.

 2. Navigasi ke ‘Tetapan’.

 3. Di sebelah kiri, cari ‘Pada permulaan’, dan klik padanya.

 4. Anda akan melihat sekarang pelbagai pilihan. Tekan ‘Buka halaman atau set halaman tertentu.’

 5. Kemudian, klik ‘Gunakan halaman semasa’ dan cari DuckDuckGo. Anda boleh membuang semua halaman lain jika anda tidak mahu halaman tersebut berada di sana.

Membuang DuckDuckGo sebagai Halaman Utama Anda

Sekiranya anda tidak mahu menjadikan DuckDuckGo sebagai laman utama anda lagi, anda boleh membuangnya dengan cepat. Inilah yang harus anda lakukan:

 1. Buka Google Chrome dan cari ikon menu di sudut kanan. Klik pada tiga titik menegak.

 2. Seterusnya, tekan ‘Tetapan’.

 3. Kemudian, cari ‘On startup’, yang ada di sebelah kiri. Ketiknya.

 4. Klik ‘Buka halaman atau kumpulan halaman tertentu’ dan kemudian ‘Gunakan halaman semasa’.

 5. Akhirnya, cari DuckDuckGo dalam senarai, klik pada tiga titik di sebelahnya, dan ketik ‘Buang’.

Itu sahaja! Anda kini berjaya membuang DuckDuckGo sebagai laman utama anda.

Nyahpasang DuckDuckGo

Sekiranya anda mahu menyahpasang DuckDuckGo sebagai pelanjutan, atau aplikasi, itu tidak menjadi masalah. Kami akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya hanya dalam beberapa langkah.

 1. Lancarkan Google Chrome dan cari tiga titik menegak di sudut kanan atas, klik padanya.

 2. Buka ‘Tetapan’

 3. Arahkan kursor ke ‘Lebih banyak alat’ dan pilih ‘Sambungan’.

 4. Cari DuckDuckGo dari senarai pelanjutan anda, dan klik pada 'Remove'.

Pastikan Carian Anda Peribadi

Sekiranya anda seorang yang mempercayai penyemakan imbas web yang tertumpu pada privasi, anda harus mencuba DuckDuckGo. Ia mempunyai banyak ciri unik, seperti penjana kata laluan, berima, dan lain-lain. Bagi pengguna yang mementingkan privasi, DuckDuckGo adalah penyemak imbas yang benar-benar bermanfaat. Lebih-lebih lagi, menambahkannya ke Chrome cukup mudah.

Adakah anda pernah mencuba DuckDuckGo sebelum ini? Apa pendapat anda mengenainya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found