Cara Menukar Pemilik Chromebook

Menjual Chromebook lama anda? Memberikannya kepada seseorang dan ingin memastikan tidak ada data peribadi anda yang sesuai dengannya? Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda cara menyiapkan Chromebook untuk pemilik baru sehingga anda tidak memberikan lebih banyak daripada perkakasan.

Cara Menukar Pemilik Chromebook

Sekiranya anda seperti saya, anda tinggal di Chromebook anda. Anda mempunyai log masuk yang ditetapkan kepada automatik, mempunyai sejarah penyemakan imbas berbulan-bulan, banyak barang di Google Drive anda dan lebih banyak aplikasi daripada yang anda harapkan untuk menyebut semua log masuk dan siap untuk digunakan. Walaupun anda mempunyai kawalan fizikal terhadap Chromebook anda, semuanya bagus. Tetapi bagaimana jika anda akan menjualnya atau memberikannya kepada seseorang?

Walaupun kita mempercayai orang itu sepenuhnya, kita mesti membuang sebilangan besar data dan tetapan peribadi kita. Sebaik mungkin, pemilik Chromebook yang baru itu mungkin tidak begitu berhati-hati dengan kami ketika menyangkut keselamatan atau mengurus rasa ingin tahu mereka.

Siapkan Chromebook anda untuk pemilik barunya

Kami menyiapkan Chromebook untuk pemilik barunya dengan cara yang sama seperti kami akan menyediakan peranti, telefon, tablet, komputer riba atau apa sahaja yang lain. Kami melakukan tetapan semula kilang. Dalam beberapa Chromebook, ini disebut Powerwash. Dalam versi lain ia hanya disebut sebagai Reset.

Set semula kilang Chromebook akan menghapus semua aplikasi yang dipasang, semua data disimpan ke peranti dan semua tetapan. Ia akan mengembalikannya ke keadaan ia tiba dari kilang. Ini bermaksud anda harus menyimpan apa sahaja yang tidak mahu hilang sebelum melakukan ini. Salin fail yang dipasang ke pemacu USB atau komputer lain sebelum tetapan semula kilang dan anda boleh memasangnya pada peranti anda yang seterusnya.

Segala data yang disimpan dalam aplikasi Google seperti Helaian Google, Google Drive atau aplikasi dalam talian yang lain akan baik-baik saja kerana akan disimpan dalam talian. Untuk memastikannya, segerakkan data anda sebelum meneruskan.

 1. Pilih akaun anda di Chromebook anda.
 2. Pilih ikon Cog tetapan.
 3. Pilih Orang dan kemudian Segerakkan.
 4. Pilih fail dan tetapan yang ingin anda segerakkan atau pilih Segerakkan Semuanya.
 5. Benarkan proses selesai.

Tetapkan semula kilang Chromebook

Setelah anda menyimpan semua data anda di tempat yang selamat, kami dapat melakukan reset kilang. Ia cukup mudah dan tidak akan memakan masa yang lama.

 1. Pilih akaun anda di Chromebook anda.
 2. Pilih ikon Cog tetapan.
 3. Pilih Lanjutan.
 4. Pilih Powerwash dan kemudian Teruskan. Beberapa Chromebook akan mengatakan Reset dan bukannya Powerwash, gunakannya jika perlu.

Proses Powerwash menunjukkan tetingkap yang sedang berjalan sehingga anda tahu ia berfungsi. Setelah selesai, Chromebook akan dimulakan semula dan meminta log masuk. Jangan menambahkannya jika anda menjual atau membuangnya kerana log masuk awal menjadi akaun ‘pemilik’ Chromebook.

Anda juga boleh melakukan Powerwash menggunakan kekunci pintasan jika anda mahu.

 1. Keluar dari akaun Google anda di Chromebook anda.
 2. Tekan dan tahan kekunci Ctrl + Alt + Shift + R.
 3. Pilih Mulakan semula.

Proses yang sama seperti di atas akan berlaku. Anda akan melihat skrin ‘Powerwash dalam proses’ semasa Chromebook mengelap dan kemudian akan dimulakan semula. Jangan tambahkan log masuk apabila ia berlaku dan peranti anda sudah siap untuk pemilik barunya.

Mengambil hak milik Chromebook baru

Salah satu kelebihan Chromebook yang lebih tinggi daripada portabel lain adalah kemampuan agar aplikasi dan tetapan anda mengikuti anda di mana sahaja. Setelah disediakan, Google memuat turun semua yang anda perlukan untuk mula menggunakan Chromebook anda dengan segera yang menghilangkan tugas menyiapkan dan mendapatkan peranti baru anda seperti yang anda suka.

Sekiranya anda baru sahaja menggunakan Chromebook, berikut adalah cara menyiapkan semuanya.

 1. Pasang Chromebook anda ke soket untuk mengecas bateri.
 2. Hidupkannya dengan butang kuasa.
 3. Pilih bahasa, tetapan papan kekunci dan pilihan kebolehaksesan.
 4. Pilih rangkaian.
 5. Terima syarat Google.
 6. Log masuk dengan akaun Google utama anda. Log masuk pertama menetapkan akaun sebagai pemilik peranti.
 7. Dayakan pengesahan dua langkah untuk sedikit keselamatan tambahan.

Setelah log masuk ke akaun Chrome anda, semua penanda halaman anda dan data lain yang disegerakkan yang disimpan di awan akan dimuat turun ke Chromebook anda. Bergantung pada sama ada anda pernah menggunakan Chromebook sebelumnya, itu akan merangkumi tetapan peranti, kegemaran, fail, folder dan banyak lagi bergantung pada cara anda mengatur sesuatu.

Itulah cara mempersiapkan Chromebook untuk pemilik baru. Ini semudah kebanyakan tugas dalam ekosistem Google dan memudahkan untuk menjaga keselamatan antara peranti. Saya harap ia dapat membantu!