Cara Menukar Kata Laluan anda untuk Google Play

Adakah anda takut seseorang mempunyai akses ke akaun Google Play anda? Adakah anda menyedari tingkah laku aplikasi yang tidak biasa? Sekiranya demikian, anda mungkin harus segera menukar kata laluan anda.

Dalam artikel ini, anda akan belajar cara menukar kata laluan akaun Google anda. Lebih penting lagi, kami akan menunjukkan kepada anda apa yang harus dilakukan sekiranya anda terlupa kata laluan anda dan tidak mempunyai akses ke akaun anda.

Bagaimana Mengubah Kata Laluan Anda di Google Play?

Oleh kerana Google Play adalah salah satu daripada banyak aplikasi Google yang dihubungkan ke akaun Google anda, anda tidak boleh menukar kata laluan untuk Google Play sahaja. Sekiranya anda percaya seseorang menggunakan akaun anda atau anda tidak dapat log masuk ke Google Play dengan kata laluan semasa anda, anda perlu menukar kata laluan yang anda gunakan untuk semua akaun Google anda.

 1. Pergi ke akaun Google anda.
 2. Klik "Keselamatan" di bar sisi di sebelah kiri anda.

 3. Di tab "Log masuk ke Google", klik "Kata Laluan."

 4. Masukkan kata laluan semasa anda dan klik "Seterusnya."

 5. Masukkan kata laluan baru anda di kedua kotak teks dan klik "Ubah kata laluan."

  Catatan: Di setiap kotak teks, terdapat ikon mata kecil. Mengklik pada mereka akan membolehkan anda melihat huruf, nombor, dan simbol sebenar kata laluan baru untuk memastikannya sesuai.

Berjaya! Anda telah menukar kata laluan akaun Google anda. Sekarang, gunakan kata laluan baru anda untuk log masuk ke akaun Google Play anda.

Bagaimana Mengubah Kata Laluan Google anda di Android?

Anda tidak perlu menggunakan PC desktop anda untuk menukar kata laluan Google anda. Sekiranya anda telah menyelaraskan akaun Google dengan peranti Android, anda boleh menukar kata laluan di tetapan telefon atau tablet anda.

 1. Pergi ke Tetapan.

 2. Tatal ke bawah dan ketik "Google".

 3. Ketik "Urus Akaun Google anda".

 4. Navigasi ke tab "Keselamatan".

 5. Tatal ke bawah dan ketuk "Kata Laluan" di bahagian "Log masuk ke Google".

 6. Masukkan kata laluan semasa anda dan ketik "Seterusnya. "

 7. Masukkan kata laluan baru anda di kedua kotak teks dan ketuk "Ubah kata laluan." Catatan: Di setiap kotak teks, terdapat ikon mata kecil. Ketuk di atasnya sehingga anda dapat melihat huruf / simbol sebenar kata laluan baru anda untuk memastikannya sesuai.

 8. Ketik "OK."

Soalan Lazim Tambahan

Mengapa Google Tidak Akan Membiarkan Saya Menukar Kata Laluan Saya?

Tidak dapat menukar kata laluan akaun Google anda boleh mengecewakan. Inilah sebab mengapa Google tidak membenarkan anda menukar kata laluan anda.

Pertama, kerana orang boleh mempunyai beberapa akaun Google yang berbeza, pastikan bahawa anda cuba menukar kata laluan anda pada akaun Google yang betul. Sekiranya anda menghadapi kesukaran, ini mungkin kerana anda tidak log masuk ke akaun dengan kata laluan yang ingin anda ubah.

Sekiranya anda mempunyai lebih daripada satu akaun atau berkongsi PC anda dengan pengguna lain, ini mungkin berlaku. Tetapi jika anda yakin 100% bahawa anda menggunakan akaun yang betul, cuba gunakan pilihan pemulihan akaun. Ikuti arahan untuk memulihkan akaun anda. Kemudian, ubah kata laluan anda menggunakan salah satu kaedah di atas.

Sekiranya anda telah melakukan terlalu banyak percubaan untuk memulihkan akaun anda dalam jangka masa 24 jam, tunggu 48 jam dan cuba proses pemulihan akaun sekali lagi.

Senario terburuk adalah seseorang telah menggodam akaun anda dan menukar kata laluan. Pilihan pemulihan akaun mungkin dapat membantu jika anda dapat memberikan maklumat yang mencukupi kepada Google. Petua Google untuk pemulihan akaun dapat membantu anda mengatasi masalah ini.

Bagaimana Saya Boleh Menukar Nama Pengguna dan Kata Laluan Google saya?

Malangnya, Google tidak membenarkan anda menukar nama pengguna anda. Anda hanya boleh menukar nama yang dikaitkan dengan akaun Google anda.

1. Pergi ke akaun Google anda.

2. Klik "Maklumat Peribadi" di bar sisi di sebelah kiri anda.

3. Klik nama anda di tab "Maklumat asas".

4. Masukkan nama depan dan belakang baru anda di bidang yang diberikan dan klik "Simpan."

Sekarang, jika anda ingin menukar kata laluan Google anda, tetap di Google anda

akaun dan lakukan perkara berikut:

1. Klik "Security" di bar sisi di sebelah kiri anda.

2. Pada tab "Masuk ke Google", klik "Kata Laluan."

3. Masukkan kata laluan semasa anda dan klik "Next."

4. Masukkan kata laluan baru anda di kedua kotak teks dan klik "Ubah kata laluan."

Catatan: Klik pada ikon mata kecil untuk melihat kata laluan baru anda semasa anda mengetik untuk memastikannya sesuai.

Bagaimana Saya Menetapkan Semula Kata Laluan Google saya jika Saya Lupa?

Pilihan pemulihan akaun yang disebutkan sebelumnya akan membantu anda menetapkan semula kata laluan Google anda, walaupun anda terlupa.

1. Pergi ke pemulihan akaun Google.

2. Masukkan alamat e-mel anda dan klik "Next."

3. Masukkan kata laluan terakhir yang anda ingat. Sekiranya tidak, klik "Cuba cara lain." Anda mesti menjawab soalan keselamatan yang anda buat semasa membuat akaun.

4. Pilih sama ada anda mahu menerima kod melalui SMS atau e-mel pemulihan anda.

Setelah mendapat kod, anda dapat memulihkan akaun anda dan menetapkan semula kata laluan anda.

Bagaimana Saya Mengetahui Apa Kata Laluan Google Play Saya?

Sebaik sahaja anda membuat akaun Google, anda tidak dapat melihat kata laluan anda di mana sahaja. Anda boleh mengaktifkan penyemak imbas anda untuk menyimpan kata laluan anda atau membuat anda terus masuk ke akaun Google anda, tetapi kata kunci tersebut tidak akan pernah menampakkan kata laluan anda.

Anda hanya dapat melihat titik dan bukannya watak kata laluan.

Ringkasnya, jika anda terlupa kata laluan semasa, anda perlu membuat kata laluan baru. Untuk ini, anda perlu melalui proses pemulihan akaun Google yang dijelaskan di bahagian sebelumnya.

Bagaimana Saya Menetapkan Semula Kata Laluan Akaun Google Play Saya?

Sekiranya anda tidak dapat log masuk ke Google Play menggunakan kata laluan semasa anda, itu bermakna anda perlu menukar kata laluan untuk akaun Google anda. Untuk melakukan ini dari peranti Android anda, pergi ke halaman pemulihan akaun Google dalam penyemak imbas mudah alih anda dan ikuti arahannya. Anda akan dapat membuat kata laluan baru untuk akaun anda.

Berapa kerapkah saya mesti menukar kata laluan Google saya?

Sekiranya anda telah membuat kata laluan yang kuat dan mengaktifkan pengesahan dua faktor semasa membuat akaun Google anda, anda tidak perlu menukar kata laluan anda secara berkala.

Semakin lama kata laluan anda, semakin baik. Ia harus merangkumi huruf besar dan huruf kecil. Di samping itu, menambahkan simbol dan nombor akan menjadikan proses pelanggaran semakin sukar bagi penggodam. Juga, pastikan anda tidak menggunakan kata laluan yang sama di mana sahaja di internet. Banyak laman web meminta anda membuat akaun, dan jika anda tidak berhati-hati, beberapa laman web ini mungkin mencuri maklumat kata laluan anda.

Namun, ada kalanya menukar kata laluan anda adalah suatu keharusan. Sebagai contoh, Google akan selalu mengirimkan pemberitahuan e-mel kepada anda apabila seseorang telah log masuk ke akaun anda dari peranti baru. Sekiranya anda tahu ini bukan anda, segera ubah kata laluan anda.

Tetapi bagaimana jika anda ingin memeriksa apakah seseorang saat ini mempunyai akses ke akaun anda? Anda boleh menyemaknya sekarang.

1. Pergi ke hasibeenpwned.com.

2. Ketikkan alamat e-mel anda di kotak teks dan klik "pwned?"

3. Sekiranya anda melihat pelanggaran atau ancaman pada e-mel anda, pergi ke akaun Google anda dan ubah kata laluan anda.

Bagaimana Anda Menyiapkan Pengesahan Dua Faktor?

Langkah lain yang harus anda lakukan semasa mengamankan akaun Google anda ialah mengaktifkan pengesahan dua faktor (2FA). Dengan lapisan perlindungan akaun tambahan ini, akaun anda tidak akan mudah dilanggar.

Apabila anda cuba log masuk ke akaun anda pada peranti baru, anda mesti mengesahkan akaun anda dengan kata laluan anda terlebih dahulu. Langkah kedua akan merangkumi kod keselamatan yang akan anda terima melalui SMS atau kunci keselamatan yang anda simpan di pemacu kilat USB anda.

Sekiranya anda mahu mengaktifkan pengesahan dua faktor, ikuti langkah berikut:

1. Pergi ke akaun Google anda.

2. Klik "Keselamatan" di bar sisi di sebelah kiri anda.

3. Pada tab "Masuk ke Google", klik "Pengesahan 2 Langkah."

4. Klik "Mulakan."

Ikuti arahan untuk membuat pengesahan dua faktor.

Apa Yang Berlaku Setelah Anda Menukar Kata Laluan Anda?

Setelah anda menetapkan kata laluan baru, anda akan log keluar dari semua peranti yang dipautkan ke akaun Google anda secara automatik. Anda tidak akan menerima e-mel pada peranti tersebut, dan anda tidak akan dapat menggunakan perkhidmatan yang berkaitan dengan akaun Google anda. Ini termasuk Gmail, Google Play Store, atau aplikasi pihak ketiga lain yang dihubungkan ke akaun anda.

Anda mesti log masuk ke setiap peranti dengan kata laluan baru anda. Sekiranya anda telah mengaktifkan pengesahan dua faktor yang telah kami jelaskan sebelumnya, anda juga perlu mengesahkan akaun anda. Ini memastikan bahawa hanya anda yang mempunyai akses ke akaun Google anda.

Menukar Kata Laluan Google Play Anda

Oleh kerana Google Play dihubungkan ke akaun Google anda, menukar kata laluan untuk Google Play bermaksud menukar kata laluan yang disambungkan ke semua akaun Google anda. Anda telah mengetahui cara melakukannya dari penyemak imbas desktop dan peranti Android anda. Lebih penting lagi, jika anda terlupa kata laluan anda, Google memberi anda pilihan untuk memulihkan akaun anda dan membuat kata laluan baru.

Terlepas dari ini, anda sekarang menyedari bahawa anda harus menukar kata laluan anda bukan hanya apabila seseorang telah log masuk ke akaun anda, tetapi kadang-kadang untuk mengelakkan kejadian seperti itu terjadi dari awal. Untuk melindungi akaun anda daripada penggodam, gunakan pengesahan dua faktor kerana ini akan menjadikan akaun anda selamat dari pelanggaran.

Bagaimana anda menukar kata laluan akaun Google anda? Adakah anda berjaya mencari jalan lain? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.