Cara Mendapatkan Nilai Mutlak di Excel

Setelah meluangkan masa dengan Excel, anda mungkin tertanya-tanya adakah fungsi nilai mutlak di Excel. Syukurlah, ada. Nilai mutlak nombor adalah sejauh mana ia dari sifar. Oleh itu, nilai mutlak selalu nombor positif walaupun nilainya negatif. Sebagai contoh, nilai mutlak -7 adalah 7. Oleh itu, anda tidak memerlukan spreadsheet untuk mencari nilai nombor negatif mutlak. Walau bagaimanapun, Excel boleh berguna untuk mencari nilai mutlak dari pelbagai nombor positif dan negatif. Ini adalah bagaimana anda dapat menambahkan nilai mutlak untuk set data yang terdiri daripada nombor negatif dan positif di Excel.

Cara Mendapatkan Nilai Mutlak di Excel

Fungsi ABS

ABS adalah fungsi mutlak yang boleh anda tambahkan ke spreadsheet Excel. Ini adalah fungsi yang mengembalikan nilai mutlak untuk nombor dalam satu sel. Ini adalah fungsi asas yang tidak menambah nilai mutlak. Sintaks untuk ABS adalah: ABS (nombor).

Sebagai contoh, buka hamparan Excel kosong dan masukkan ‘-3454’ di sel B3. Kemudian pilih sel B4 dan tekan fx butang untuk membuka tetingkap Insert Function. Pilih Semua dari menu lungsur turun Atau pilih kategori, dan klik ABS untuk membuka tetingkap dalam gambar tepat di bawah.

nilai mutlak

Sekarang tekan butang rujukan sel untuk medan Nombor dan pilih B3. Tekan okey butang untuk menambahkan fungsi ABS ke spreadsheet. Sel B4 akan mengembalikan nilai 3454 seperti gambar di bawah.

nilai mutlak2

Anda dapat mencari nilai mutlak untuk pelbagai sel dengan fungsi ini dengan menambahkan lajur ABS ke spreadsheet. Kemudian masukkan fungsi ABS di sel lajur. Masukkan fungsi = SUM dalam sel di bahagian bawah lajur untuk menambah nilai mutlak.

Menggabungkan ABS dengan Fungsi SUMPRODUCT

Anda boleh menggabungkan ABS dengan fungsi lain untuk mengira nilai mutlak untuk nombor positif dan negatif dalam hamparan Excel. SUMPRODUCT adalah salah satu fungsi yang dapat merangkumi ABS untuk memberi anda nilai mutlak untuk pelbagai nilai positif dan negatif.

Pertama, masukkan beberapa data palsu dalam hamparan anda untuk fungsi SUMPRODUCT. Masukkan nilai '-4,' '4' dan '7' di sel A2, A3 dan A4. Pilih sel A5 dan klik di dalam bar fx. Kemudian masukkan fungsi '= SUMPRODUCT (A2: A4)' di bar fx dan tekan kekunci Enter. Itu akan mengembalikan 7 dalam sel A5, yang bukan nilai mutlak.

Untuk mencari nilai mutlak untuk julat data, kita perlu memasukkan ABS dalam fungsi SUMPRODUCT. Oleh itu, ganti fungsi = SUMPRODUCT yang asli (A2: A4) dengan = SUMPRODUCT (ABS (A2: A4)). Kemudian A5 akan mengembalikan 15 (4 + 4 + 7) untuk julat sel seperti yang ditunjukkan secara langsung di bawah.

nilai mutlak3

Cari nilai mutlak dengan SUMIF

Fungsi SUMIF adalah fungsi di mana anda dapat menjumlahkan nilai yang memenuhi kriteria yang ditentukan. Oleh itu, anda juga dapat mencari nilai mutlak untuk pelbagai sel yang ditambahkan bersama dengan SUMIF. Sintaks untuk SUMIF adalah: SUMIF (julat, kriteria, [jumlah_jumlah]).

Anda boleh mendapatkan nilai mutlak dari pelbagai sel dengan memasukkan fungsi SUMIF ke bar fx secara manual. Pilih sel A6 dan masukkan ‘= SUMIF (A2: A4,”> 0 ″) - SUMIF (A2: A4, ”<0 ″)’ di bar fungsi. Kemudian apabila anda menekan Enter, A6 akan mengembalikan nilai 15. Fungsi tersebut secara efektif mengurangkan semua nombor negatif dari jumlah semua nilai positif. Anda boleh menggunakan fungsi tersebut di mana-mana spreadsheet dengan mengedit rujukan sel untuk helaian anda.

nilai mutlak4

Formula Array SUM

Rumus array Excel membolehkan pengguna melakukan banyak pengiraan untuk array (atau lajur nilai). Oleh itu, anda juga boleh menambahkan formula susunan SUM ke Excel yang mengembalikan nilai mutlak bagi siri nombor dalam lajur atau baris. Anda menekan Ctrl + Shift + Enter untuk menambahkan formula array ke spreadsheet.

Rumus susunan SUM untuk nilai mutlak adalah: = SUM (ABS (A2: A4)). Pilih sel A7 di hamparan anda, dan masukkan ‘= SUM (ABS (A2: A4))’ di bar fx. Namun, jangan tekan hanya butang Enter. Sebaliknya, anda harus menekan kekunci panas Ctrl + Shift + Enter setelah memasukkan formula di bar fx. Maka formula akan mempunyai {} pendakap di sekitarnya seperti yang ditunjukkan dalam gambar tepat di bawah. Rumus array ini juga mengembalikan 15 dalam A7, yang merupakan nilai mutlak untuk data yang dimasukkan dalam sel A2: A4.

nilai mutlak5

Cara Memperbanyak Nilai Mutlak di Excel

Sekiranya anda perlu menggandakan beberapa nilai mutlak di Excel, berikut adalah gambaran keseluruhan ringkas dengan fungsi PRODUCT dan ABS. Masukkan nilai ‘-3’ dan ‘3’ ke dalam sel D2 dan D3. Kemudian, dalam D4, pilih fx dan PRODUCT, formula anda akan kelihatan seperti ini: PRODUCT (D2: D3).

Hasil untuk formula ini adalah -9, seperti yang ditunjukkan dalam sel D4.

Seterusnya, di sel D5, pilih fx dan PRODUCT, kemudian ABS dan D2: D3. Formula anda mestilah PRODUK (ABS (D2: D3)). Hasilnya akan menjadi 9 untuk persamaan ini, kerana ia menggunakan fungsi ABS.

Oleh itu, terdapat beberapa cara untuk mendapatkan nilai mutlak untuk pelbagai nombor dalam hamparan Excel. Susunan SUMIF, SUMPRODUCT, ABS dan SUM adalah fungsi dan formula terbaik untuk mendapatkan nilai mutlak. Tambahan Kutools untuk Excel juga merangkumi a Tukar tanda Nilai alat yang menukar nombor negatif dalam hamparan menjadi positif.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found