Cara Menambah Gema di GarageBand

Sama seperti anda tidak memerlukan label rakaman lagi untuk mempromosikan muzik anda, anda tidak memerlukan banyak peralatan mahal dan besar untuk membuat muzik. GarageBand untuk Mac telah mengambil bahagian dalam perubahan besar ini. Yang terbaik, perisian yang menakjubkan ini mempunyai antara muka yang kemas dan profesional.

Cara Menambah Gema di GarageBand

Terdapat juga banyak perpustakaan gelung terbina dalam yang terus bertambah besar oleh Apple. Di samping itu, ia dapat membantu anda belajar bermain alat muzik. Terdapat banyak ciri dan kesan - salah satunya adalah gema. Sekiranya anda ingin menambahkan gema atau gema di GarageBand, berikut adalah cara anda melakukannya.

Menambah Gema

Rahsia untuk mencipta lagu yang sempurna adalah mengetahui kesan apa yang perlu ditambahkan pada campuran. Penyesuaian sedikit dapat membuat perbezaan besar. Anda mendapat suara yang baik dan profesional untuk apa sahaja yang anda kerjakan. Ikuti langkah-langkah ini untuk menambahkan kesan gema di GarageBand:

 1. Buka GarageBand pada Mac anda.
 2. Klik pada trek (atau gelung pratetap) yang anda cuba edit.
 3. Pergi ke sudut kanan di bahagian bawah skrin dan pilih "i" (info). Itu akan membuka maklumat trek.
 4. Ia dibuka pada tab “Browse”. Ubah ke tab "Edit".
 5. Di kiri bawah tetingkap penyuntingan, anda akan melihat pengawal "Master Echo".
 6. Anda akan melihat butang biru yang bermaksud bahawa ia hidup. Terdapat juga slaid dari 0 hingga 100.
 7. Pilih berapa banyak gema yang anda mahu tambahkan ke trek anda.
 8. Pergi ke trek anda dan "Main" panas.

Anda boleh kembali dan menyesuaikan semula kesan echo sehingga terdengar seperti yang anda perlukan. Terdapat semua jenis pemalam gema yang boleh anda gunakan, termasuk yang terdapat di internet. Semua yang anda boleh pasang dan gunakan di GarageBand.

Garageband

Menambah Reverb

Echo dan Reverb berganding bahu. Dan jelas apabila anda mengedit trek di GarageBand. Reverb mungkin digunakan lebih kerap daripada gema. Sangat mudah untuk menambahkan reverb di GarageBand. Ikuti sahaja jalan yang sama seperti dengan gema. Hanya dengan memilih "Master Echo", pilih "Master Reverb", yang berada tepat di sebelahnya.

Terdapat slaid dari 0 hingga 100, tetapi anda juga boleh menambahkan kesan reverb tersuai.

 1. Cukup klik pada slot sisipan kosong pada tetingkap penyuntingan dan kemudian pilih "Track Reverb".
 2. Dengan mengklik pada Tetapan, anda akan mendapat tetingkap pop timbul yang menyenaraikan semua bunyi reverb dan cara itu akan mempengaruhi trek anda.
 3. Anda boleh menyesuaikan waktu reverb, warna, dan kelantangan kedua-dua isyarat reverb, dan volume trek asal.

  Tambah Echo di Garageband

Tetapi Apa Itu Echo dan Reverb?

Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan dengan trek. GarageBand, seperti banyak perisian serupa, mempunyai begitu banyak pilihan; kadangkala terlalu banyak untuk dipilih! Perkara ini dapat membuat keadaan menjadi lebih sukar ketika anda berusaha memilih yang betul. Itulah sebabnya penting untuk mengetahui lebih banyak mengenai mereka.

Gema

Echo, atau lebih dikenali dan Kelewatan, adalah kesan audio yang merakam isyarat audio untuk dimainkan selepas isyarat asal. Echo sering menjadi asas untuk kesan lain, termasuk korus dan reverb. Anda dapat mendengar kesan gema yang sangat ketara di dub dan reggae. Ia juga digunakan untuk mengisi persembahan, terutamanya untuk gitar atau vokal.

Cara Menambah Gema

Berkumandang

Reverb bermaksud gema. Itu sesuatu yang selalu didengar orang, tetapi tidak selalu menyedarinya. Pada dasarnya, reverb adalah sekumpulan gema yang berlaku pada masa yang sama. Anda hanya mendengarnya sebagai satu kesan. Tujuan reverb adalah untuk membawa lebih banyak bahan pada suara dan membuatnya lebih lama. Ia juga membuat perkara-perkara terdengar seperti berada jauh. Ini menambah kepenuhan, ruang, dan kedalaman untuk suara juga.

Tambah Echo

Apakah Gelung Langsung?

Semasa pertama kali membuka aplikasi GarageBand, anda akan diminta untuk memilih instrumen yang ingin anda gunakan. Anda akan melihat dua pilihan: Gelung dan Lintasan Langsung. Gelung Langsung agak baru untuk GarageBand dan mereka membolehkan anda menggunakan rakaman yang ada dalam masa nyata.

Anda boleh memilih genre muzik yang ingin anda gunakan dan yang akan membawa anda ke grid dengan kotak warna yang berbeza. Setiap petak ini mewakili satu gelung. Pilih petak dan mulakan main balik. Anda boleh menambahkan lagi bila-bila masa yang anda mahukan. Ini adalah cara yang menyeronokkan untuk bermain-main dengan suara.

Alat Sentuh

Sekiranya anda mahukan pendekatan yang lebih langsung, anda selalu boleh menggunakan pilihan Instrumen Sentuh. Di sana anda dapat menjumpai piano, gitar maya, tali, dan alat muzik lain. Cukup pilih pilihan Jejak dan kemudian mulakan projek baru. Anda akan melihat pilihan yang boleh anda tatal. Setiap instrumen mempunyai kawalan yang berbeza, secara semula jadi. Contohnya, jika anda memilih piano, anda hanya akan melihat kunci piano.

Campurkan Jalan Anda ke Jalan yang Sempurna

Sekiranya anda seorang yang mempunyai bakat untuk menghasilkan muzik, GarageBand dapat menjadi alat yang hebat. Ia juga bagus untuk seseorang yang ingin bermain-main dengan kesan bunyi yang berbeza. Adalah baik untuk mengetahui bahawa tidak sukar untuk menambahkan gema ke GarageBand. Dan jika anda menggunakan gema dengan betul, ia dapat menjadikan trek anda terdengar sangat profesional.

Anda boleh memulakan dengan gelung langsung dan instrumen sentuhan dalam aplikasi iOS, tetapi keajaiban muzik sebenar dibuat dalam perisian terbina dalam Mac.

Adakah anda pernah mencuba GarageBand? Dan adakah anda menyukai kesan gema dan gema dalam lagu? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.