Cara Menukar E-mel Utama di Facebook

Setiap pengguna diminta memasukkan alamat e-mel semasa membuat akaun Facebook. Nasib baik, alamat e-mel itu boleh ditukar di kemudian hari.

Cara Menukar E-mel Utama di Facebook

Dalam panduan ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menukar alamat e-mel utama anda di Facebook di pelbagai peranti. Selain itu, kami akan menjawab beberapa soalan yang mungkin anda ada mengenai topik ini.

Cara Menukar E-mel Utama di Facebook

Anda perlu memasukkan alamat e-mel anda setiap kali anda ingin mengakses akaun Facebook anda. Tetapi jika anda kehilangan kata laluan untuk alamat e-mel itu, atau jika anda tidak menggunakannya lagi, anda mempunyai pilihan untuk menukarnya di Facebook.

Tidak kira sebabnya, akaun Facebook anda harus selalu dipasangkan dengan alamat e-mel yang sedang anda gunakan. Sebabnya ialah Facebook menghantar pemberitahuan penting kepada anda. Sekiranya seseorang cuba menghubungi anda, misalnya, atau jika seseorang cuba mengakses akaun anda.

Berita baiknya ialah anda boleh menukar alamat e-mel anda di mana-mana peranti, walaupun kaedahnya berbeza. Ini adalah cara menukar e-mel anda di Facebook pada penyemak imbas web anda:

 1. Buka penyemak imbas internet anda dan terus ke Facebook.
 2. Log masuk dengan alamat e-mel semasa anda.

 3. Cari ikon anak panah di sudut kanan atas pada Menu.

 4. Dari senarai pilihan drop-down, klik pada Tetapan & Privasi.

 5. Klik pada Tetapan pada senarai pilihan baru, yang akan membawa anda ke halaman yang terpisah.

 6. Dalam Tetapan Akaun Umum cari medan Kenalan.

 7. Pilih pilihan Edit, yang akan membawa anda ke maklumat e-mel semasa anda.

 8. Pilih "+ Tambahkan e-mel atau nombor telefon bimbit lain."

 9. Taipkan alamat e-mel baru anda di dalam kotak. Anda juga boleh menambah nombor telefon baru jika anda mahu.

Pada ketika ini, anda mungkin diminta memasukkan kata laluan Facebook anda sekali lagi untuk mengesahkan bahawa itu benar-benar anda. Setelah selesai, Facebook akan menghantar e-mel keizinan pada alamat e-mel baru yang ingin anda pautkan ke akaun Facebook anda. Selepas anda mengesahkan e-mel baru, anda sudah bersedia!

Cara Menukar E-mel Utama di Aplikasi Facebook

Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, anda juga boleh menukar e-mel utama anda di Facebook pada peranti mudah alih anda. Perhatikan bahawa arahan di bawah ini ditujukan untuk peranti iOS

 1. Buka aplikasi Facebook di telefon anda.

 2. Sekiranya anda tidak log masuk, lakukan sekarang.

 3. Navigasi ke tiga garis mendatar di bahagian bawah skrin anda - itulah Menu.

 4. Tatal ke bawah untuk mencari Tetapan.

 5. Ketuk padanya. Ia akan membuka tab Tetapan Akaun.

 6. Pergi ke Maklumat Peribadi dan kemudian Maklumat Perhubungan.

 7. Setelah anda memasuki tab Urus Maklumat Perhubungan, cari pilihan "tambah alamat e-mel".

 8. Taipkan alamat e-mel yang anda mahu pautkan akaun Facebook anda.

 9. Untuk menyimpan tetapan, masukkan kata laluan Facebook anda di kotak di bawah.

 10. Ketik Tambah E-mel.

Sama seperti versi web, anda akan menerima e-mel pengesahan secara automatik. Sebaik sahaja anda mengesahkan bahawa itu benar-benar anda, Facebook akan segera menukar e-mel baru anda dan menjadikannya kenalan utama anda. Dan hanya itu sahaja!

Catatan: Anda juga boleh menambahkan nombor telefon baru di Facebook pada peranti mudah alih anda jika anda mahu.

Cara Mengubah E-mel Utama di Facebook di Android

Mengubah e-mel utama anda di Facebook pada peranti Android serupa dengan cara anda melakukannya pada peranti iOS. Satu-satunya perkara yang berbeza adalah lokasi tetapan dan tab tertentu.

 1. Buka aplikasi Facebook anda. Log masuk jika belum.

 2. Cari tab Menu, kali ini di sudut kanan atas skrin anda.

 3. Tatal ke bawah pada Tetapan dan kemudian pergi ke Tetapan Akaun.

 4. Pergi ke Maklumat Peribadi dan kemudian ke Maklumat Perhubungan.

 5. Ini menuju terus ke medan "Tambah alamat e-mel". Pada peranti Android, penambahan nombor telefon dan penambahan pilihan alamat e-mel menyebabkan dua tab berasingan.

 6. Masukkan alamat e-mel baru anda di dalam kotak.

 7. Masukkan semula kata laluan Facebook.

Catatan: Anda juga mempunyai pilihan untuk menambahkan surat pemulihan, yang boleh anda gunakan jika anda tidak dapat mengakses e-mel utama anda. Anda boleh melakukannya di mana-mana peranti.

Cara Menukar E-mel Utama di Facebook Tanpa Kata Laluan

Melupakan kata laluan anda boleh menjadi agak rumit, terutamanya jika itu adalah untuk sesuatu yang sama pentingnya dengan e-mel anda. Tapi jangan risau, ada jalan penyelesaiannya. Bergantung pada kata laluan mana yang anda hilang atau lupakan, kami mempunyai beberapa langkah yang boleh anda cuba.

Cara Menukar E-mel Utama di Facebook Tanpa Kata Laluan Facebook Anda

Untuk menyelesaikan masalah ini, anda perlu memulihkan kata laluan Facebook anda terlebih dahulu. Begini caranya:

 1. Pergi ke //www.facebook.com/.

 2. Klik pilihan "Lupa Kata Laluan?" di bawah butang Log Masuk.

 3. Ini akan membawa anda ke tab baru di mana anda harus memasukkan alamat e-mel anda.

  Catatan: Sekiranya anda tidak dapat mengakses e-mel anda atas sebab tertentu, anda boleh memasukkan nombor telefon anda.

 4. Facebook akan secara automatik menghantar kod tetapan semula pada e-mel anda.

Dengan kod tersebut, anda akan dapat mengakses profil anda sekali lagi. Facebook akan membawa anda ke bahagian Tetapan dengan segera, di mana anda dapat memasukkan kata laluan baru. Setelah mengikuti langkah-langkah ini, anda boleh terus menukar alamat e-mel utama anda dengan mengikuti arahan yang kami gariskan di atas.

Apabila anda menukar kata laluan anda, Facebook akan memberi anda pilihan untuk log keluar dari semua peranti lain yang sebelumnya anda log masuk. Itu adalah pilihan anda, tetapi kami menasihati anda untuk melakukannya, sekiranya orang lain mempunyai akses ke akaun anda.

Cara Menukar E-mel Utama di Facebook Tanpa Kata Laluan E-mel Anda

Sekiranya kata laluan yang anda tidak ingat adalah milik e-mel anda, maka itu boleh menjadi kesulitan besar.

Secara teknikal, satu-satunya masa anda benar-benar memerlukan kata laluan e-mel anda dalam proses ini adalah ketika anda perlu mengesahkan e-mel kebenaran yang dihantar oleh Facebook kepada anda. Tetapi jika anda sudah log masuk, anda tidak menghadapi masalah.

Sudah tentu, proses memulihkan kata laluan e-mel anda sedikit berbeza bergantung pada jenis e-mel yang anda miliki (Gmail, Hotmail, atau Yahoo). Selagi anda mempunyai nombor telefon anda, atau e-mel pemulihan, yang dihubungkan ke e-mel utama anda, anda dapat memulihkannya dengan mudah.

Bagaimanapun, anda akan menerima kod pengesahan, seperti yang anda lakukan dari Facebook, untuk mengakses e-mel anda. Setelah membuat kata laluan baru, anda boleh kembali untuk menukar e-mel utama anda di Facebook.

Soalan Lazim Tambahan

Mengapa Saya Tidak Boleh Menukar E-mel Utama Saya di Facebook?

Walaupun masalah ini tidak kerap berlaku, kadangkala ia boleh berlaku. Sekiranya anda tidak dapat mengubah e-mel utama anda di Facebook atas sebab tertentu, cubalah ikuti salah satu langkah berikut:

• Tambahkan alamat e-mel lain. Sekiranya e-mel utama yang ingin anda gunakan sudah dihubungkan ke akaun Facebook yang lain, anda mungkin perlu menyambungkan akaun anda ke e-mel lain.

• Periksa spam atau tab sosial anda di halaman e-mel anda. Kadang-kadang pemberitahuan Facebook akan terus menjadi spam.

• Tunggu. Sekiranya tidak ada yang berfungsi, cuba muat semula halaman anda beberapa kali dan tunggu Facebook menghantar e-mel pengesahan kepada anda.

Bagaimana Saya Mengeluarkan E-mel Utama Saya di Facebook?

Untuk menukar e-mel utama anda di Facebook, anda juga perlu membuangnya yang tidak akan anda gunakan lagi.

• Buka Facebook.

• Pergi terus ke Tetapan di sudut kanan atas skrin anda.

• Dari sana, pergi ke Tetapan & Privasi.

• Navigasikan ke bahagian Kenalan dalam Tetapan Akaun Umum.

• Tambahkan alamat e-mel baru yang akan menggantikan yang lama.

• Setelah selesai, klik pilihan Buang di sebelah e-mel lama.

Hanya itu yang ada. Sekarang anda boleh memautkan e-mel baru anda ke akaun Facebook anda.

Pastikan Akaun Facebook Anda Dikemas kini untuk Pengalaman Optimum

Sekarang anda tahu cara menukar alamat e-mel utama anda di Facebook pada semua peranti. Anda juga telah belajar apa yang harus dilakukan sekiranya anda terlupa kata laluan anda. Adalah idea yang baik untuk mengemas kini maklumat hubungan anda di media sosial. Nasihat terakhir kami adalah memastikan bahawa akaun media sosial anda dihubungkan ke alamat e-mel dan nombor telefon yang betul.

Adakah anda pernah menukar atau membuang e-mel utama anda di Facebook? Adakah anda mengikuti langkah-langkah yang digariskan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!