Cara Menukar Medan Utama di Meja Udara

Meja udara menjadi semakin popular baru-baru ini - dan dengan alasan yang baik. Ini adalah alat pintar yang membolehkan perniagaan dan organisasi menguruskan pelbagai operasi dan maklumat dengan mudah. Ini juga memberi pengguna kemampuan untuk mengerjakan spreadsheet dengan pelbagai fungsi yang lebih luas dibandingkan dengan Google Spreadsheet.

Cara Menukar Medan Utama di Meja Udara

Sekiranya sudah lama menggunakan Airtable, anda mungkin menyedari bahawa medan utama tidak berubah. Tetapi adakah pilihan untuk mengeditnya? Anda akan mengetahui dalam artikel ini, jadi teruskan membaca.

Apakah Tiang Utama di Meja Udara?

Mereka yang biasa dengan Airtable mungkin mengetahui sesuatu mengenai ruangan utama. Tetapi apakah maksud istilah itu? Lajur utama, atau bidang utama, adalah lajur pertama dalam hamparan Meja Udara, yang mewakili data atau rekod. Sekiranya pengguna ingin menyambungkan dua jadual, nama bidang utama akan kelihatan sebagai maklumat dalam helaian.

Sebagai contoh, medan utama dapat menunjukkan nama depan pengguna jika mereka mengimport fail CSV ke Meja Udara.

Secara umum, lajur utama berasaskan teks tetapi juga boleh mengandungi tarikh, nombor, formula, nombor automatik, dll. Ingat bahawa medan ini tidak akan menyokong lampiran, penggulungan, kotak centang, dll.

Walaupun mungkin untuk memindahkan dan menghapus lajur lain, itu tidak berlaku dengan bidang utama.

Bagaimana Mengubah Medan Utama Anda di Meja Udara?

Seperti yang telah anda pelajari, bidang utama menunjukkan data dalam jadual. Oleh itu, jika anda tidak menyukai namanya, bolehkah anda memindahkan bidang lain untuk menjadikannya lajur utama? Malangnya, itu tidak mungkin.

Walau bagaimanapun, anda boleh memindahkan data ke lajur lain dan memilih nama lain untuk mewakilinya. Melakukannya tidak begitu sukar, dengan syarat anda mengikuti prosesnya dengan teliti:

 1. Buka Meja Udara.
 2. Anda akan melihat hamparan dan lajur utama. Ketuk butang "+" di sebelah kanan lajur.

 3. Pilih jenis medan. Perhatikan bahawa kebanyakan pengguna lebih suka memilih "Teks baris tunggal".

 4. Namakan bidang baru ini mengikut kehendak anda.

 5. Pilih semua data dari lajur utama.

 6. Klik kanan untuk menyalin.

 7. Pergi ke lajur yang baru dibuat, klik kanan pada sel pertama di bawah nama medan untuk ditampal.

Lajur yang baru dibuat sekarang akan mengandungi data dari bidang utama. Walau bagaimanapun, ia akan dinamakan seperti yang anda mahukan.

Bagaimana Saya Boleh Menyesuaikan Medan Utama?

Walaupun tidak dapat menghapus medan utama, anda masih boleh menyesuaikannya. Sebagai contoh, adakah anda tahu bahawa Airtable membolehkan penggunanya menyesuaikan lajur ini dengan mengubah fungsi utamanya? Daripada berdasarkan teks, bidang ini boleh mengandungi tarikh, nombor, dll. Sekiranya anda mencari penyelesaian untuk membantu anda mengubah format bidang utama, inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka Meja Udara.
 2. Klik pada anak panah yang menunjuk ke bawah di sebelah kanan nama bidang utama.

 3. Ketik pada tab "Sesuaikan medan." Ini kemungkinan besar merupakan pilihan pertama.

 4. Anda akan melihat tab kebiruan dengan jenis medan. Tekan anak panah ke bawah di sebelahnya.

 5. Pilih jenis medan baru.

 6. Selesaikan dengan menekan butang "Simpan".

Katakan bidang utama anda sebelum ini berasaskan teks. Sekiranya anda mengemas kini ke "tarikh", lajur sekarang akan menunjukkan format tarikh apabila anda menekan sel di bawah nama. Fungsi yang kemas ini membolehkan pengguna menulis pelbagai jenis data dengan lebih cekap.

Ingat bahawa medan utama hanya menyokong fungsi yang boleh anda pilih. Anda tidak boleh memilih lampiran, penggabungan, medan kiraan, dll.

Bagaimana Saya Boleh Padamkan Medan di Meja Udara?

Sekiranya hamparan Meja Udara anda mengandungi data yang tidak perlu, ada cara mudah untuk menghapus medan tersebut. Perhatikan bahawa Jadual Udara tidak membenarkan pengguna membuang medan utama. Untuk membuang medan lain, lakukan perkara berikut:

 1. Buka Meja Udara.
 2. Cari medan yang ingin anda padamkan.
 3. Klik pada anak panah yang menunjuk ke bawah di sebelah kanan padang.

 4. Tatal ke bawah ke "Padam medan."

Itu sahaja! Anda telah membuang medan berlebihan dari hamparan Meja Udara anda. Ini tidak akan menyusun lembaran anda lagi, dan menguruskan lajur yang lain akan lebih cekap.

Tetapi bagaimana jika anda perlu memadamkan banyak bidang? Contohnya, anda telah mengimport spreadsheet dengan lebih daripada 100 lajur dan perlu membuang separuh medan. Adakah terdapat kaedah untuk melakukannya?

Sayangnya, buat masa ini, fungsi ini tidak mungkin dilakukan di beberapa medan. Walaupun anda berjaya memilih semua medan yang ingin anda alih keluar, mereka akan membatalkan pilihan sendiri apabila anda cuba menghapusnya.

Airtable sedar bahawa ini adalah masalah bagi banyak pengguna, jadi mereka mungkin akan melakukan sesuatu dalam masa terdekat.

Bagaimana Anda Memindahkan Medan di Meja Udara?

Sekarang, anda sudah tahu bahawa anda tidak boleh memindahkan medan utama di Airtable. Adakah itu bermakna anda juga tidak boleh memindahkan bidang lain? Nasib baik, itu tidak berlaku. Anda boleh memindahkan semua medan lain dengan mudah jika anda mengikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Lancarkan Meja Udara.
 2. Cari medan yang ingin anda pindahkan.
 3. Klik padanya dan seret ke tempat yang anda inginkan.
 4. Jatuhkan padang apabila anda sudah bersedia.

Sekiranya anda perlu memindahkan banyak rekod, berikut adalah cara anda melakukannya:

 1. Ketik nombor di sebelah sel pertama.
 2. Tekan dan tahan "Shift" pada papan kekunci anda dan pilih jumlah sel terakhir.
 3. Seret sel tersebut dan letakkan di tempat yang anda mahukan.

Perlu dinyatakan bahawa sebilangan pengguna Airtable mempunyai masalah dengan fungsi ini. Ia tidak berfungsi dengan semua penyemak imbas. Contohnya, anda mungkin dapat memindahkan sel dari Safari pada iPhone anda tetapi tidak dari Chrome di komputer anda. Sekiranya itu berlaku, cuba dengan penyemak imbas lain. Kemungkinan besar masalah dengan penyemak imbas yang dipilih itu sendiri.

Soalan Lazim Tambahan

Adakah perkara yang belum kita bahas mengenai bidang Airtable? Sekiranya demikian, baca bahagian seterusnya untuk mencari jawapan kepada soalan yang paling popular.

1. Apakah Medan dalam Jadual Meja Udara?

Semua hamparan Meja Udara mengandungi medan atau lajur, yang asasnya adalah "Nama," "Catatan," dan "Lampiran." Bidang ini mengandungi maklumat yang relevan yang membantu anda mengatur dan mengurus perniagaan anda.

Setiap bidang boleh terdiri daripada jenis yang berbeza, menentukan jenis maklumat yang dapat ditulis oleh pengguna di sana. Sebagai contoh, anda boleh memilih pilihan "Tab baris tunggal" untuk teks yang lebih pendek. Sebilangan besar orang menggunakan fungsi ini untuk menulis nama. Selain itu, anda boleh memilih tab "Catatan" untuk data berharga yang lebih lama.

Sekiranya anda perlu menambahkan beberapa dokumen yang dilampirkan ke spreadsheet anda, cukup muat naik ke medan "Lampiran".

Jenis bidang lain adalah tarikh, kotak centang, pilih tunggal, pilih ganda, URL, penilaian, nombor, dan mata wang.

2. Bolehkah Anda Menggunakan Formula di Bidang Utama?

Walaupun terdapat beberapa jenis maklumat yang tidak disokong oleh bidang utama, formula bukan salah satunya. Oleh itu, pengguna dapat menggunakan formula di bidang utama untuk menyusun rekod dari bidang lain dan menyimpannya dengan satu nama.

Ingatlah bahawa formula pembelajaran memerlukan latihan, terutama jika tujuan anda menggunakan formula IF yang kompleks dengan pelbagai baris. Walaupun mereka kelihatan menakutkan, caranya adalah menjadikannya sesederhana mungkin.

Fikirkan apa yang ingin anda capai dengan formula dan tuliskan arahan pada sehelai kertas untuk rujukan. Kemudian, cuba pecahkan perintah ke bahagian yang berbeza yang membolehkan anda membuat formula.

3. Apakah Pandangan Grid di Meja Udara?

Meja udara menawarkan pelbagai jenis pandangan, termasuk paparan grid, jenis pandangan lalai. Paparan grid menunjukkan baris dan lajur, atau rekod dan medan dengan jelas, yang membolehkan pengguna melihat segalanya sekilas. Dengan pandangan sedemikian, bahkan mungkin untuk menyalin maklumat baru dari program lain yang serupa.

Selain pandangan grid, ada jenis lain juga. Paparan kalendar berguna apabila pengguna memerlukan paparan bersih dari semua acara. Paparan galeri biasanya digunakan untuk gambar, sementara pemandangan Kanban membolehkan pengguna melihat tugas mereka sebagai kad besar.

Pengguna meja udara boleh mencuba semua paparan ini untuk menentukan jenis mana yang paling sesuai dengan keperluan perniagaan mereka.

4. Adakah Bidang Utama Utama Perlu Menjadi Medan Pertama dalam Jadual?

Ketika datang ke Airtable, medan utama selalu menjadi medan pertama di mana-mana jadual.

5. Bolehkah Anda Menghubungkan Antara Pangkalan di Meja Udara?

Semasa melancarkan Airtable, anda mungkin melihat ikon yang berbeza, masing-masing mewakili satu pangkalan. Pangkalan ini mengandungi maklumat berharga untuk mengurus dan mengatur perniagaan atau tugas harian yang lain. Dengan pilihan Airtable Sync, pengguna dapat menyegerakkan data dari dua pangkalan yang berbeza.

Meja Udara Dibuat Mudah

Sebagai alat yang dilengkapi dengan banyak ciri, Airtable menjadikan pengorganisasian pelbagai tugas lebih terkawal. Untuk paparan rekod yang lebih baik, setiap lajur dapat memiliki nama tertentu. Pengguna juga boleh memilih jenis bidang tertentu. Walaupun masih belum dapat membuang medan utama, ada cara untuk memindahkan data ke medan lain atau mengubah jenisnya. Cukup ikuti langkah-langkah yang telah kami gariskan di sini, dan anda tidak akan menghadapi masalah.

Adakah anda sudah mencuba Airtable? Fungsi manakah yang anda anggap paling berguna? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found