Cara Mengubah Resolusi di HBO Max

HBO Max adalah platform streaming yang mengumpulkan semua kandungan HBO kegemaran anda di satu tempat. Dengan langganan bulanan (atau jika HBO sudah menjadi sebahagian daripada pakej kabel anda), anda dapat menikmati pelbagai filem blockbuster dan rancangan TV premium yang tersedia atas permintaan, termasuk beberapa eksklusif yang hanya terdapat di platform. Tambahan yang agak baru untuk keluarga HBO semakin popular di kalangan pelanggan.

Cara Mengubah Resolusi di HBO Max

Walau bagaimanapun, perkhidmatan penstriman tidak asing dengan bug dan gangguan, terutamanya dalam aspek kualiti gambar. Walaupun mustahil untuk mengubah resolusi secara manual, ada cara untuk memperbaikinya, walaupun sedikit. Artikel ini akan membahas pelbagai kaedah yang boleh anda gunakan untuk pengalaman streaming yang lebih baik.

Mengubah Resolusi untuk HBO Max

Setakat ini, tidak ada cara langsung untuk mengubah resolusi semasa streaming di HBO Max. Sebaliknya, platform secara automatik menyesuaikan kualiti streaming sesuai dengan beberapa faktor, terutamanya sambungan internet anda dan tetapan resolusi skrin peranti.

Di samping itu, filem dan rancangan TV disiarkan menerusi perjanjian rasmi antara HBO Max dan pengedar. Oleh itu, resolusi boleh bervariasi antara 720p hingga Ultra HD, bergantung pada kandungannya, dan anda tidak dapat mengubahnya.

Oleh kerana HBO Max sangat bergantung pada kemampuan peranti dan kelajuan rangkaian anda, tidak jarang mengalami masalah dengan kualiti video. Terutama sekali untuk perdana siri ketika lalu lintas berada pada tahap tertinggi. Selain itu, banyak pengguna mengadu tentang penyanggaan rendah, gambar kabur, gangguan aplikasi, dan ketidaknyamanan yang serupa.

Sudah tentu, masalah ini tidak terhad kepada debut siri HBO. Resolusi kurang lancar dan kelajuan streaming perlahan boleh berlaku pada bila-bila masa. Walaupun menghadapi masalah untuk mengetahui apa yang ada di layar anda dapat menjengkelkan, ada beberapa perkara yang dapat anda coba untuk meningkatkan kualiti gambar. Ini kebanyakannya dapat mengubah tetapan peranti anda dan meningkatkan kelajuan rangkaian.

Sekiranya main balik video di laman web HBO Max kurang lancar, cuba lakukan perkara berikut:

 1. Pertama, log keluar dari akaun HBO Max anda.
 2. Seterusnya, kosongkan cache penyemak imbas anda. Langkahnya boleh berbeza-beza bergantung pada penyemak imbas, tetapi prosesnya lebih kurang sama untuk penyemak imbas yang paling popular. Kami akan menggunakan Chrome sebagai rujukan.
 3. Ketik tiga titik menegak di sudut kanan atas.

 4. Pilih "Sejarah" dari panel lungsur turun. Seterusnya, klik "Hapus Data Penyemakan Imbas."

 5. Sekiranya anda ingin menghapus semua data, klik "Sepanjang Masa" di bahagian atas halaman. Sekiranya tidak, tetapkan julat pilihan.

 6. Pastikan kotak di sebelah "Imej dan Fail Cache" dan "Kuki dan Data Tapak" dicentang.

 7. Untuk menyelesaikan proses, tekan "Hapus Data."

Sekiranya anda masih menghadapi masalah streaming, anda juga boleh mencuba menghidupkan semula penghala anda. Halangan dalam penyambungan rangkaian rumah anda kadang-kadang boleh menyebabkan penyelesaian yang buruk. Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Tutup semua aplikasi, termasuk yang berjalan di latar belakang. Matikan komputer anda.

 2. Cabut palam penghala anda dan biarkan sejuk selama beberapa minit. Sekiranya anda mempunyai sistem Wi-Fi mesh Eero, anda juga mesti memutuskannya.

 3. Sambungkan semula penghala dan mulakan semula komputer anda.

Sekiranya anda mengalami masalah gambar semasa melakukan streaming dengan aplikasi HBO Max, jangan risau. Sebilangan besar masa, kemungkinan besar sambungan internet anda. Sambungan muat turun minimum yang diperlukan untuk resolusi yang baik adalah 5 Mbps.

Bergantung pada kelajuan sambungan anda, aplikasi HBO Max akan menyesuaikan resolusi ke tetapan yang berbeza. Hasilnya, anda boleh mendapatkan imej berkualiti rendah jika rangkaian anda agak kurang hebat. Atas sebab itu, bukan idea yang buruk untuk memeriksa kelajuan internet anda:

 1. Buka penyemak imbas anda dan jalankan ujian kelajuan jalur lebar. Cukup ketik "speed test" di search engine dan klik pada hasil teratas.

 2. Sekiranya terdapat masalah sambungan, cuba reboot penghala anda.

Sekiranya tidak berjaya, mulakan semula aplikasi dan peranti dari mana anda menyiarkan. Juga, cuba beralih ke sambungan yang stabil, jika boleh. Menjalankan wayar ethernet terus dari penghala ke peranti penstriman anda mungkin dapat membantu mempercepat rangkaian anda.

Soalan Lazim Tambahan

Resolusi Apa yang Di Alirkan HBO Max?

Seperti disebutkan, HBO Max menyesuaikan kualiti video secara automatik dengan kapasiti rangkaian dan kecepatan sambungan internet anda. Nasib baik, kebanyakan rancangan TV premium dan filem popular difilemkan dalam definisi tinggi dan dapat bertahan dalam keadaan bawah. Perkhidmatan streaming juga menyokong pelbagai resolusi HDR, termasuk HDR10, Dolby Vision, Dolby Atmos, dan Dolby Digital Plus.

Bagaimana Saya Mengubah Kualiti pada HBO Max?

Kami telah membuktikan bahawa tidak ada cara untuk mengubah kualiti video di HBO Max, paling tidak secara manual. Sekiranya kapasiti rangkaian anda terlalu rendah atau kecepatan sambungan anda berbeza-beza, ia dapat menurunkan resolusi ketika streaming. Namun, anda mungkin dapat mengubah pengaturan resolusi dengan melakukan perkara berikut:

1. Pertama, putuskan sambungan peranti rangkaian anda dari sumber kuasa. Itu termasuk modem, penghala, dan penyediaan Wi-Fi lain.

2. Nyalakan semula modem anda dan tunggu sehingga ia menyambung semula ke internet.

3. Pasang penghala ke sumber kuasa dan tunggu sehingga ia menyambung semula.

4. Periksa apakah masalah telah diperbaiki dengan menghidupkan peranti streaming anda.

Bolehkah Anda Menonton HBO Max dalam 4K?

Dengan empat kali jumlah piksel seperti HD, 4K, dan Ultra HD pada masa ini adalah resolusi maksimum yang dapat dikendalikan oleh kebanyakan skrin TV Pintar. Pada asalnya, perkhidmatan penstriman tidak termasuk sokongan HDR tetapi sejak itu ditingkatkan.

Tahun lalu, HBO Max melancarkan Zack Snyder's “Wonder Woman 1984 " dalam format 4k. Film ini tidak hanya disiarkan dalam warna HDR dasar, tetapi juga format Dolby Vision HDR. Tetapan suara juga dioptimumkan, dengan pilihan untuk mendengar dalam format audio Dolby Atmos.

DC blockbuster adalah satu-satunya kandungan 4k yang tersedia pada mulanya. Namun, HBO telah mengeluarkan beberapa judul lain dalam format ini, termasuk "Lord of the Rings. " Anda boleh melihat senarai penuh filem di laman web ini.

Setakat ini, sokongan 4K terhad pada peranti penstriman berikut:

• TV Apple 4K

• 4k Fire TV Stick dari Amazon

• Fire TV Cube dari Amazon

• TV Pintar dengan TV Kebakaran 4K

• AT&T TV Chromecast Ultra

• TV Android

Malangnya, sokongan 4K HDR tidak tersedia di peranti PlayStation dan Xbox. Walau bagaimanapun, platform tambahan akan diperkenalkan sepanjang tahun akan datang.

Kisah Tanpa Resolusi

Walaupun HBO Max adalah platform yang bagus untuk penonton TV yang gemar, ia mempunyai beberapa kekurangan kecil. Perkhidmatan penstriman diketahui mempunyai masalah dengan kualiti gambar.

Pada masa ini mustahil untuk mengubah tetapan resolusi secara manual. Walau bagaimanapun, anda boleh mencuba yang terbaik untuk meningkatkan kelajuan rangkaian dan tetapan peranti anda untuk pengalaman streaming yang lebih menyenangkan. Selain itu, sebahagian besar kandungan dalam format HD atau HDR, jadi membeli penghala baru mungkin melakukan muslihat.

Adakah anda pernah mengalami masalah ini dengan HBO Max? Adakah perkhidmatan streaming berbeza yang anda sukai? Jangan ragu untuk membincangkan rancangan HBO kegemaran anda dalam komen di bawah.