Cara Menambah Emoji ke PC atau Mac anda

Adakah anda terbiasa menggunakan emoji di telefon anda sehingga anda merasa kehilangan ketika menggunakan peranti lain? Ingin tahu bagaimana mendapatkan emoji di PC atau Mac anda? Itulah tutorial ini. Mengapa telefon mesti bersenang-senang?

Cara Menambah Emoji ke PC atau Mac anda

Kadang kala, satu emoji dapat merangkum emosi yang memerlukan beberapa ayat. Mereka adalah kaedah komunikasi yang unik yang secara harfiah telah mengubah cara kita mengekspresikan diri selama-lamanya. Apa yang pernah menjadi bentuk khas Jepun untuk menyatakan perkara-perkara yang biasanya tidak mereka ungkapkan sebagai budaya telah menjadi fenomena global untuk menggambarkan emosi.

Selain memberi orang kemampuan untuk menggambarkan emosi tanpa kata-kata, emoji juga membolehkan anda mengatakan sesuatu tanpa menimbulkan rasa tersinggung atau mengganggu penerima (kebanyakannya). Ini adalah cara bukan lawan untuk meluahkan perasaan dan anda sering tidak boleh mengatakan sesuatu dengan emoji yang tidak akan dapat anda gunakan dengan menggunakan kata-kata.

Tidak semua emoji tidak dipasang secara lalai pada PC tetapi sejak Kemas kini Pencipta Kejatuhan, anda mempunyai lebih banyak pilihan daripada sebelumnya. Mac juga mempunyai banyak emoji yang dipasang.

Cara menggunakan emoji pada PC anda

Sekiranya anda mempunyai Kemas kini Windows 10 Fall Creator, anda mempunyai akses ke papan kekunci emoji baru. Itu tidak banyak diiklankan dan pastinya tidak mendapat perhatian seperti ciri baru lain tetapi ada. Keuntungannya ialah terdapat banyak emoji. Kelemahannya ialah anda hanya dapat menambahkannya satu demi satu sebelum papan kekunci hilang sehingga anda harus memanggilnya setiap kali anda ingin menambahkan satu emoji.

Untuk mengakses emoji pada PC anda, tekan kekunci Windows plus ‘;’ (titik koma). Anda akan melihat tetingkap seperti gambar di atas muncul. Pilih emoji yang anda mahukan dan emoji akan dimasukkan ke aplikasi mana yang anda gunakan pada masa itu. Gunakan tab di bahagian bawah untuk memilih antara kategori.

Anda juga boleh menggunakan pintasan papan kekunci untuk emoji yang lebih asas jika anda mendapati papan kekunci baru tidak berat sebelah. Tekan Alt dan nombor yang sesuai di papan kekunci anda untuk memanggil salah satu emoji halus ini.

Contohnya, Alt + 1 memunculkan ☺, panggilan Alt + 2 ☻ dan sebagainya.

Akhirnya, anda boleh menggunakan fungsi Papan Kekunci Sentuh di Windows 10 untuk mengakses emoji. Anda boleh membuat jalan pintas untuk ditambahkan ke Task Bar untuk mempermudah ini jika anda mahu. Sekiranya anda menggunakan Kemas kini Pencipta Kejatuhan Windows 10, anda hanya perlu klik kanan ruang kosong pada Task Bar dan pilih Tunjukkan butang papan kekunci sentuh. Ikon kemudian akan muncul di sebelah ikon lain mengikut jam anda. Pilih ikon dan papan kekunci sentuh akan muncul di bahagian bawah skrin anda. Pilih butang emoji di sebelah kiri bar ruang.

Cara mendapatkan emoji di Mac anda

Mac juga mempunyai emoji yang terpasang pada versi MacOS yang lebih baru. Sekiranya anda terbiasa menggunakannya di iPhone, anda akan menemui yang serupa di Mac anda selagi anda mengemas kini ke versi OS terkini. Ini adalah persediaan yang serupa dengan PC, tetingkap kecil yang membolehkan anda memilih emoji dan memasukkannya ke dalam aplikasi terbuka yang anda fikirkan sesuai.

Untuk memanggil Character Viewer di Mac, tekan Control, Command (⌘), dan bar ruang untuk mengaksesnya. Gunakan tab di bahagian bawah untuk memilih kategori atau cari jika anda tahu apa yang anda cari. Emoji yang sesuai kemudian akan dimasukkan ke dalam aplikasi apa pun yang anda buka dan pilih pada masa itu.

Versi Mac papan kekunci emoji berfungsi jauh lebih baik daripada versi Windows. Tetap terbuka untuk membolehkan anda memilih beberapa emoji. Ia juga dapat diaktifkan di antara aplikasi, jadi Anda dapat beralih antara aplikasi terbuka di Mac Anda dengan Character Viewer terbuka dan memasukkan watak ke mana saja yang aktif pada masa itu.

Sekiranya anda mempunyai Touch Bar Mac, anda mempunyai pilihan lain. Setiap kali anda menggunakan Mesej atau aplikasi lain yang menyokong emoji, Touch Bar akan mengisi ikon sehingga anda dapat memilihnya secara langsung.

Sekiranya anda ingin mendapatkan emoji di PC atau Mac anda, anda kini tahu caranya. Kedua-dua versi terbaru Windows dan MacOS mempunyai sokongan untuk emoji dan pilihan yang biasa digunakan. Cara Mac melakukan sesuatu lebih baik tetapi Windows membolehkan anda menyelesaikannya juga.