Cara Mengubah Rangkaian WiFi pada Bel Ring Anda

Ring Doorbell adalah bel pintu Wi-Fi yang sebenarnya lebih daripada bel pintu. Ya, ini memenuhi kasut bel pintu khas anda tetapi menambah sistem interkom video yang mengagumkan yang membolehkan anda bercakap dengan pelawat anda, dari telefon pintar atau tablet anda. Anda boleh melakukan semua ini dari rumah, atau dari mana sahaja, selagi anda tersambung ke internet.

Cara Mengubah Rangkaian WiFi pada Bel Ring Anda

Perangkat Ring Doorbell Video dilengkapi dengan ciri-ciri berguna, aplikasinya sangat mesra pengguna, dan semuanya mudah disambungkan ke Wi-Fi. Inilah cara menukar rangkaian Wi-Fi di Ring Doorbell anda.

Sambungan Wi-Fi Pertama

Pengalaman Wi-Fi pertama peranti Ring Doorbell anda sebenarnya tidak akan bersambung ke rangkaian rumah anda. Apabila anda mula menyiapkannya, pertama kali memasuki Mode Penyediaan, mendorong anda untuk memuat turun aplikasi ke perangkat pintar anda untuk maju.

Setelah anda memuat turun aplikasi dan menyediakan akaun anda (ini tidak akan memakan masa terlalu lama, hanya memerlukan maklumat yang paling asas), aplikasi akan disambungkan ke peranti Ring Doorbell yang berdekatan.

Tunggu, bagaimana ia dapat disambungkan melalui Wi-Fi tanpa peranti disambungkan ke rangkaian? Nah, semasa berada dalam Mod Persediaan, Ring Doorbell akan memproyeksikan rangkaian Wi-Fi sementara sendiri. Ini digunakan untuk menghubungkan aplikasi Ring ke perangkat, dan setelah penyiapan selesai, ia akan disambungkan ke rangkaian Wi-Fi.

Sekarang, dengan mengikuti arahan pada telefon pintar atau tablet anda, anda akan menyambung ke Wi-Fi rumah anda dan mengkonfigurasi tetapannya. Setelah ini selesai, rangkaian Wi-Fi yang diproyeksikan akan menghentikan siarannya dan peranti akan disambungkan ke Wi-Fi pilihan anda.

tukar loceng loceng

Memaksa Mod Persediaan

Tanpa memasuki Mod Penyediaan, Ring Doorbell anda tidak akan dapat menyambung ke rangkaian Wi-Fi rumah anda, yang pada dasarnya akan menjadikannya tidak berguna. Dalam beberapa keadaan, anda mungkin terpaksa memaksa Mod Persediaan untuk dijalankan.

Untuk melakukannya, lepaskan pelat muka dari peranti, tekan butang hitam dengan kuat dan lepaskan.

Catatan: penting untuk anda tidak menahannya terlalu lama Sekarang, keluarkan bateri dan isi sepenuhnya. Ini mungkin mengambil masa beberapa jam, jadi bersabarlah.

Sekarang, mulakan peranti dan lihat sama ada ia memasuki Mod Persediaan. Sekiranya gagal melakukannya, anda harus melakukan tetapan semula keras. Untuk melakukan ini, tekan butang hitam dan tahan selama kira-kira 15 saat (atau lebih lama, jika perlu). Ini harus menghidupkan semula Ring Doorbell anda dan peranti harus memasuki Mod Persediaan sendiri.

Menukar Wi-Fi

Ring Doorbell anda mungkin berfungsi dengan sempurna, tetapi jika rangkaian Wi-Fi anda tidak berfungsi dan anda mempunyai yang lain, anda mungkin mahu menyambung ke sana. Sebagai alternatif, anda mungkin telah menukar penghala atau berpindah ke rumah baru.

Walau apa pun, anda seharusnya dapat menukar rangkaian Wi-Fi pada peranti Ring Doorbell anda. Malangnya, mereka tidak membuat ini sangat mudah. Memandangkan hakikat bahawa tidak ada kawalan yang membolehkan anda melakukannya dari peranti itu sendiri, anda mungkin harus menggunakan aplikasi Ring.

wifi

Ini adalah kaedah mudah, tetapi mungkin tidak berfungsi pada setiap peranti. Cukup buka aplikasi Ring, arahkan ke cam, pergi ke Kesihatan Peranti, dan ketik Tukar Rangkaian Wi-Fi. Dari senarai rangkaian, pilih yang anda mahu sambungkan.

Beberapa peranti mungkin menawarkan pilihan lain, dipanggil Sambungkan semula ke Wi-Fi. Setelah memilih pilihan ini, prosesnya mengharuskan anda untuk "Tekan butang oren", yang bermaksud melepaskan Ring Ring dari dinding anda.

Sekiranya anda tidak terlalu berminat untuk melepaskan semua untuk mencapai butang oren, ada penyelesaian yang lebih sederhana, jika tidak lebih utama. Tukar nama SSID anda agar sesuai dengan nama tepat penghala lama anda atau rangkaian yang tidak berfungsi. Ini mungkin bukan penyelesaian paling canggih, tetapi sekurang-kurangnya ia dapat menyelesaikannya.

Penyelesaian masalah

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda periksa untuk sampai ke bahagian bawah masalah ini. Pertama sekali, cuba mulakan semula penghala anda. Matikan, cabut semua kabel, tunggu beberapa minit sehingga ia sejuk, dan pasangkan kembali. Penghala anda mungkin berfungsi, tetapi terlalu panas, yang dapat melambatkannya.

Seterusnya, Ring hanya berfungsi dengan rangkaian yang menggunakan 2.4Ghz. Sebilangan besar rangkaian Wi-Fi menggunakan 2.4Ghz, tetapi anda tetap perlu menyemaknya. Sekiranya rangkaian Wi-Fi anda adalah pengecualian, anda harus mendapatkan penghala lain dan menukar penyedia anda.

Sekiranya rangkaian anda beroperasi pada 2.4Ghz, periksa saluran Wi-Fi anda. Atas sebab tertentu, produk Ring tidak berfungsi pada saluran 11-12, jadi rangkaian Wi-Fi anda harus ditetapkan ke saluran 1-11.

Anda boleh memeriksa kelajuan sambungan pada bel pintu Ring anda untuk menyelesaikan masalah lebih lanjut. Sekiranya kualiti video anda lemah atau anda tidak dapat menyambung, ini mungkin salah satu perkara pertama yang harus anda lakukan. Cukup lawati laman web ujian kelajuan dan, dengan telefon anda dalam jarak dekat, klik 'Mula.'

Sekiranya tiada penyelesaian penyelesaian masalah ini berguna, sila hubungi sokongan teknikal Ring. Kemungkinan besar, masalahnya adalah dengan produk itu sendiri, jadi anda akan mendapat bayaran balik atau peranti Ring Doorbell yang baru.

Menukar Rangkaian Wi-Fi

Walaupun menukar rangkaian Wi-Fi pada peranti Ring tidak rumit, produk mereka benar-benar berfungsi seperti daya tarikan, melangkaui potensi masalah penyambungan. Kemungkinan besar, anda tidak akan mengalami masalah Wi-Fi sama sekali, dan peranti akan menyambung ke rangkaian rumah anda dengan lancar.

Adakah anda pernah mengalami masalah dengan peranti Ring mengenai penyambungan rangkaian? Adakah tutorial ini membantu anda menyelesaikan masalah anda? Adakah anda perlu menghubungi sokongan Ring? Kongsi pendapat anda dan jangan ragu untuk memberitahu masyarakat bagaimana anda menyelesaikan masalah anda. Cukup tekan bahagian komen di bawah.