Bagaimana Saya Menukar Akaun Roku di TV Saya?

Roku adalah salah satu perkhidmatan streaming paling popular yang tersedia dan menawarkan pelbagai jenis kandungan. Senarai ini merangkumi saluran sukan, rangkaian berita, dan banyak saluran yang menawarkan filem dan rancangan TV. Roku juga mempunyai antara muka yang hebat yang membolehkan anda menyesuaikan dan memperibadikan pengalaman menonton anda.

Bagaimana Saya Menukar Akaun Roku di TV Saya?

Anda boleh menamakan semula peranti anda, atau menyusun semula saluran mengikut keinginan anda. Selain itu, Roku membolehkan anda menukar tema dan menggunakan screensaver, yang merupakan cara yang bagus untuk memperibadikannya. Tetapi untuk dapat melakukan semua itu, pertama-tama anda harus menyediakan akaun Roku anda.

Mengapa Anda Memerlukan Akaun Roku?

Jawapan ringkasnya adalah kerana anda tidak dapat menggunakan peranti Roku tanpa alat tersebut. Anda harus menghubungkan peranti atau peranti anda ke akaun tertentu di mana anda akan menyimpan semua pilihan dan tetapan anda. Anda harus menggunakan alamat e-mel yang sah kerana anda tidak mahu ketinggalan pemberitahuan dan berita mengenai kemas kini dan peningkatan yang akan datang. Akaun Roku anda membolehkan anda mengurus langganan anda dan mendapatkan gambaran mengenai sejarah tontonan dan pembelian anda.

roku

Membuat akaun Roku adalah percuma, tetapi anda harus menyediakan kaedah pembayaran. Anda selalu boleh kembali dan menukar kaedah pembayaran anda, tetapi anda memerlukannya untuk membayar langganan saluran premium, atau membeli filem dan rancangan TV tertentu. Anda mungkin tertanya-tanya, bagaimana saya menukar akaun Roku? Inilah satu atau dua perkataan mengenai asas Roku.

kaedah pembayaran

Memaut & Menyahpaut Peranti Anda

Semasa anda cuba menyiapkan dan mengaktifkan peranti Roku untuk pertama kalinya, terdapat beberapa perkara yang perlu diingat. Pertama, anda perlu melalui langkah pengaktifan di TV Roku anda, dan kemudian menyelesaikan pengaktifan di komputer atau telefon anda. Setelah anda mengikuti arahan di skrin dan peranti Roku anda disambungkan ke internet, anda akan melihat kod pautan yang dipaparkan di skrin.

Biasanya gabungan perkataan dan huruf, dan mungkin bijak menuliskannya di suatu tempat. Atau, jika anda pandai menyimpan maklumat baru, ingat saja. Kemudian, ambil papan kekunci telefon atau komputer anda dan ketik www.roku.com/link. Ketik kod, dan klik "Kirim". Dan, kini peranti Roku dan akaun Roku anda dipautkan.

Pastikan proses selesai sepenuhnya, jika tidak, peranti Roku anda tidak akan dihubungkan ke akaun anda. Namun, sekiranya prosesnya berjaya, tetapi anda perlu membuang satu atau lebih peranti yang dihubungkan ke akaun Roku anda, anda boleh melakukannya dengan mudah. Apa yang anda perlukan adalah:

  1. Pergi ke my.roku.com di komputer atau telefon anda.
  2. Log masuk ke akaun anda.
  3. Turun halaman Akaun Saya dan cari peranti yang ingin anda putuskan hubungannya dalam jadual "Peranti saya yang dipautkan".
  4. Pilih "Nyahpaut".

Mod Tetamu Roku

Pada bulan Januari 2019 Roku telah memperkenalkan "Guest Mode" macam-macam, fitur yang juga dikenal sebagai "Auto Signout Mode." Oleh itu, apabila anda mempunyai beberapa tetamu, mereka boleh log masuk menggunakan akaun mereka sendiri, bukan milik anda.

Yang sangat menarik ialah maklumat tetamu anda akan dihapus secara automatik dari peranti anda pada tarikh yang mereka pilih. Ini membebaskan anda daripada risau sekiranya anda keluar dari akaun semasa anda tinggal di rumah rakan anda.

Ini hadir sebagai ciri yang sangat berguna bagi mereka yang mempunyai pengunjung yang kerap mempunyai akaun Roku sendiri. Tidak ada risiko menggunakan akaun Roku orang lain secara tidak sengaja untuk membeli filem atau melanggan saluran streaming.

Tetapan semula kilang

Anda mungkin mempertimbangkan untuk menutup akaun anda jika anda ingin memberikan peranti Roku anda. Mungkin anda mendapat yang baru dan anda mahu menjual yang lama. Bagaimanapun, tidak menggunakan peranti lagi tidak bermaksud anda harus menutup akaun Roku anda. Anda hanya boleh melakukan tetapan semula kilang. Ini akan menghapus semua maklumat peribadi anda dan semua pilihan anda dari peranti. Ini juga memutuskan tautan pemain dari akaun Roku anda. Inilah yang perlu dilakukan:

  1. Klik butang Laman Utama pada alat kawalan jauh Roku.
  2. Tatal ke bawah untuk mencari "Tetapan." Klik.
  3. Pilih "Sistem" dan kemudian "Tetapan sistem lanjutan."
  4. Klik pada "Factory reset" dan kemudian "Factory reset semuanya."
  5. Ikut arahan di skrin.

Terdapat juga pilihan untuk menekan butang reset pada peranti Roku anda. Di bahagian belakang atau di bawah setiap peranti Roku, terdapat butang reset taktil atau lubang jarum. Tekan dan tahan selama 20 saat dan ketika lampu penunjuk mulai berkedip ketika set semula kilang selesai.

Akaun Barang Anda

Anda tidak boleh menggunakan peranti Roku tanpa akaun Roku. Sekiranya anda mengaktifkan mod tetamu, menukar akaun adalah mudah dan tidak memberi ruang kepada kekeliruan.

Anda sentiasa dapat memautkan dan memutuskan sambungan peranti anda dari akaun anda. Dan jika anda mengacaukannya, atau anda sudah selesai dengan Roku anda dan ingin memberikannya, selalu ada tetapan semula kilang lama yang baik.

Beritahu kami pendapat anda tentang menukar akaun Roku di bahagian komen di bawah.