Cara Menukar Roku WiFi Anda Tanpa Jauh

Kehilangan jauh Roku bukanlah akhir dunia. Sekiranya disambungkan ke rangkaian yang sama dengan telefon pintar anda, anda boleh menggunakan aplikasi mudah alih Roku dengan mudah dan menjadikan telefon anda menjadi alat kawalan jauh Roku.

Cara Menukar Roku WiFi Anda Tanpa Jauh

Namun, apa yang berlaku apabila anda berpindah rumah atau menukar penyedia rangkaian anda dan tidak mempunyai alat kawalan jauh Roku? Anda tidak akan dapat menyambung ke rangkaian baru sehingga anda tidak dapat menghubungkannya dengan telefon anda.

Namun, ada jalan penyelesaian untuk ini, jika bukan proses yang mudah atau cepat. Tetapi jika anda ditinggalkan tanpa pilihan, teruskan membaca artikel ini.

Langkah Pertama: Sediakan Semua yang Anda Perlu

Sebelum memulakan proses, anda harus terlebih dahulu menyiapkan semuanya. Anda memerlukan dua telefon bimbit yang berbeza - satu akan berfungsi sebagai hotspot untuk peranti Roku anda, sementara yang lain akan menjadikan yang lain menjadi alat kawalan jauh Roku.

Sudah tentu, sangat penting untuk mengetahui nama rangkaian wayarles (SSID) dan kata laluan Roku anda. Selain itu, anda perlu memasang aplikasi mudah alih Roku (Android atau iOS) pada kedua-dua telefon pintar supaya anda dapat mengatur semuanya.

Pada akhirnya, pastikan bahawa rancangan perkhidmatan tanpa wayar anda merangkumi akses hotspot sebelum anda meneruskan. Sekiranya anda perlu menggunakan data mudah alih anda, ada kemungkinan anda akan dikenakan bil yang lebih tinggi pada akhir bulan.

Langkah Kedua: Sambungkan Roku ke Wi-Fi Menggunakan Hotspot Mudah Alih

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah membuat hotspot di salah satu telefon anda. Sekiranya anda mengetahui SSID Roku anda, prosesnya tidaklah sukar:

 1. Pergi ke Tetapan aplikasi pada telefon pintar anda. Widget Tetapan Android
 2. Cari Hotspot Mudah Alih menu di Wi-Fi tetapan. Lokasi sebenarnya bergantung pada sistem operasi tetapi ia juga boleh berbeza bergantung pada versi.
 3. Dayakan hotspot mudah alih.
 4. Masukkan SSID Roku anda di bawah Nama Wi-Fi (SSID) bahagian.

  nama wi-fi

 5. Masukkan kata laluan untuk sambungan itu.
 6. Pilih Jimat.

Periksa sama ada anda telah melakukan semuanya dengan betul dan kemudian aktifkan hotspot mudah alih anda.

Langkah Ketiga: Mengubah Telefon Bimbit Anda Menjadi Alat Kawalan Jauh

Sekiranya aplikasi mudah alih Roku dan peranti Roku anda berada di rangkaian yang sama, anda boleh menggunakan ciri jarak jauh untuk menavigasi pemain. Gunakan telefon bimbit anda untuk menyambung ke tempat liputan wayarles yang telah anda buat (di bahagian sebelumnya), dan lakukan perkara berikut:

 1. Buka aplikasi Roku di telefon lain.
 2. Sekarang, pilih Jauh butang di bahagian bawah skrin.

  jauh

 3. Tunggu skrin jauh muncul.

Alat kawalan jauh yang dipaparkan pada aplikasi mestilah salinan karbon dari alat kawalan jauh Roku fizikal anda. Cuba dan ketik kekunci anak panah untuk melihat sama ada pemain Roku anda akan mendaftarkan pergerakannya.

roku

Langkah Keempat: Laraskan Tetapan Wi-Fi Menggunakan Telefon Lain

Sekiranya anda dapat menavigasi pemain Roku, mengubah tetapan wayarles pada Roku anda tidak seharusnya menjadi masalah. Sekiranya anda telah membuat hotspot dengan DDSN dan kata laluan yang sama dengan satu peranti mudah alih dan menggunakan telefon pintar lain untuk menyambungnya, semuanya mudah.

 1. Gunakan aplikasi mudah alih Roku anda untuk mengubah telefon (bukan hotspot) anda yang lain menjadi alat kawalan jauh.
 2. Ketik Rumah skrin pada alat kawalan jauh aplikasi.
 3. Serlahkan Tetapan menu dan tekan okey pada alat kawalan jauh aplikasi

  Laman Utama Roku

 4. Sekarang, terus ke Rangkaian menu.
 5. Sambungkan Roku anda ke rangkaian wayarles yang dikehendaki.
 6. Kemudian, lumpuhkan hotspot mudah alih di telefon anda.
 7. Sambungkan salah satu telefon ke Wi-Fi yang sama dengan yang anda sambungkan Roku.
 8. Lancarkan aplikasi Roku di telefon anda.
 9. Sekarang, gunakan telefon anda seperti alat kawalan jauh.

Sekiranya semuanya berjalan lancar, pemain Roku anda harus mendaftarkan aplikasi jarak jauh sebagai alat kawalan jauh Roku biasa. Selagi mereka tersambung ke rangkaian Wi-Fi yang sama, telefon anda boleh berfungsi sebagai alat kawalan jauh.

Jalan Lebih Mudah - Dapatkan Jauh

Bahkan proses mudah seperti menukar tetapan tanpa wayar di Roku anda boleh berubah menjadi pengalaman yang cukup mengecewakan jika anda tidak mempunyai alat kawalan jauh.

Setiap kali anda ingin menukar sambungan, anda perlu menyambungkan semula Roku dan telefon pintar jarak jauh anda ke sambungan itu supaya anda dapat menavigasinya tanpa alat kawalan jauh yang betul. Cara terbaik untuk mengelakkan ini adalah dengan menghubungi kedai teknologi terdekat atau sokongan pelanggan Roku dan cuba mendapatkan alat ganti jarak jauh.

Adakah anda menggunakan aplikasi mudah alih Roku sebagai alat kawalan jauh? Adakah anda fikir ia menjadikan remote Roku tidak berguna? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bahagian bawah halaman.