Cara Mengubah Mesin Pencari Lalai di Safari untuk Mac OS X

Google adalah enjin carian terbesar dan paling popular, jadi masuk akal bahawa Apple telah lama memasukkan Google sebagai enjin carian lalai di Safari. Tetapi Google bukanlah mesin carian yang sempurna, dan kebimbangan mengenai amalan pengumpulan data syarikat telah menyebabkan banyak pengguna macOS mencari mesin carian alternatif yang melakukan pekerjaan yang lebih baik untuk melindungi privasi pengguna seperti DuckDuckGo.

Bagi mereka yang menginginkan enjin carian lalai di Safari menjadi sesuatu yang lain daripada Google, satu penyelesaian adalah dengan hanya menavigasi ke laman web mesin pencari alternatif, tetapi pendekatan ini tidak mempunyai kemudahan untuk melakukan carian Web dengan cepat terus dari bar alamat Safari.

Sekiranya anda telah menukar dari Google ke mesin carian lain pada satu ketika, anda mungkin ingin menukar mesin carian lalai anda di Safari kembali ke Google.

Syukurlah, anda boleh menukar enjin carian lalai anda di Safari, membuat carian pantas dan mudah dengan pilihan mesin pencari anda.

Artikel TechJunkie ini akan menunjukkan kepada anda cara mengubah enjin carian lalai anda di Safari yang berjalan di macOS. Perhatikan bahawa sementara banyak orang masih menyebutnya Mac OS X, nama rasmi baru adalah macOS. Walau bagaimanapun, macOS dan Mac OS X adalah istilah yang boleh digunakan secara bergantian kerana ia bermaksud perkara yang sama, tetapi secara rasmi Apple sekarang memanggilnya macOS.

Bagaimana cara menukar enjin carian lalai saya di Safari pada Mac?

tukar mesin pencari safari mac os xApple pada masa ini memberikan pilihan empat enjin carian kepada pengguna.

Catatan: Arahan ini adalah untuk versi macOS yang lebih baru. Sekiranya anda mempunyai versi yang lebih lama, anda boleh mendapatkan pilihan enjin carian di bawah Am tab pilihan.

 1. Buka Safari
 2. Pilih Safari dari bar menu Safari

 3. Dari menu tarik-turun Safari pilih Keutamaan

 4. Klik pada Cari tab

 5. Dari menu tarik-turun, pilih mesin carian kegemaran anda dari Enjin carian senarai menu tarik-turun: Google, Yahoo, Bing, dan DuckDuckGo

Cukup pilih mesin carian yang anda inginkan dari senarai drop-down untuk menjadikannya lalai untuk Safari pada Mac anda.

Tidak perlu memulakan semula Safari atau but semula Mac anda; perubahan akan berlaku sebaik sahaja anda membuat pilihan. Sekarang, anda boleh mengetik apa sahaja yang anda suka di bar alamat dan enjin carian kegemaran anda (dengan andaian itu salah satu dari empat yang tersedia) akan muncul bersama maklumat yang anda cari.

Anda kini boleh mencari di web dengan lebih mudah menggunakan enjin carian kegemaran anda, walaupun peminat enjin carian yang tidak disebutkan di atas mungkin kecewa.

Apple pada masa ini tidak memberikan pilihan pengguna akhir untuk menjadikan mesin pencari lalai Safari selain daripada empat pilihan di atas: Google, Yahoo, Bing, dan DuckDuckGo. Sekiranya anda menggunakan versi Mac OSX yang lebih lama, maka senarai enjin lalai terhad kepada tiga pilihan.

Pengguna yang mencari kemudahan akses ke enjin carian alternatif harus beralih ke Sambungan Safari, atau mungkin menggunakan penyemak imbas web lain.

cari dengan duckduckgo safari mac os xDengan hanya satu klik, pengguna dapat mengubah mesin pencari Safari lalai mereka menjadi sesuatu yang lain daripada Google, seperti DuckDuckGo yang berfokus pada privasi.

Sekiranya anda ingin menyesuaikan pengalaman carian Safari dengan lebih lanjut, perhatikan Sertakan mesin carian cadangan kotak di bawah senarai juntai bawah mesin pencari. Membiarkan kotak ini dicentang akan memaparkan pertanyaan carian yang dicadangkan berdasarkan kata-kata yang anda masukkan ke dalam bar alamat Safari.

Pilihan Sertakan enjin carian boleh menjadikan pencarian untuk pertanyaan yang kompleks atau panjang menjadi lebih cepat dengan memberikan senarai sensitif konteks yang sering dicari untuk istilah.

Pilihan kotak pilihan yang lain termasuk yang berikut:

 • Cadangan Safari - Safari boleh memberi anda cadangan semasa anda menaip yang berguna tetapi ada orang yang menjengkelkan.
 • Dayakan Pencarian Laman Web Pantas - Pilihan ini membolehkan Safari menyimpan data dari carian dalam laman web, memberikan anda akses lebih cepat ke hasil carian ketika anda mencari di masa depan menggunakan bidang pencarian pintar.
 • Pramuat Hit Teratas di Latar Belakang - Apabila kotak ini dicentang, Safari akan memuatkan halaman web yang menjadi klik teratas dalam carian anda, yang bermaksud bahawa laman web akan dimuat lebih cepat jika anda akhirnya mengklik pada hasil carian pertama.
 • Tunjukkan Kegemaran - Apabila anda mencentang kotak ini (yang biasanya dicentang secara lalai) Bar Alat Kegemaran anda akan memaparkan laman web Kegemaran anda. Kegemaran adalah seperti penanda halaman kecuali ia muncul dengan lebih jelas di bar alat Kegemaran anda.

Menukar Lalai untuk Safari - iPhone & iPad

Mengubah lalai untuk Safari pada peranti mudah alih Apple yang paling popular adalah sedikit berbeza dengan arahan untuk Mac. Sekiranya anda menggunakan iPhone atau iPad dan ingin memperkemas enjin carian lalai anda, lakukan ini:

 1. Lawati Tetapan pada peranti mudah alih anda
 2. Tatal ke bawah dan ketik Safari

 3. Ketik Enjin carian

 4. Pilih Google, Yahoo, Bing, atau DuckDuckGo

Anda telah siap sedia!

Menukar Mesin Pencari Lalai - Penyemak Imbas Lain di Mac

Dengan andaian anda memilih untuk memilih enjin carian lalai yang lain di Safari, anda mungkin juga ingin mengemas kini penyemak imbas anda yang lain. Mac sedikit berbeza dari PC, jadi pilihan anda untuk menukar lalai dalam penyemak imbas sedikit berbeza dari semua segi.

Tukar Carian Lalai di Mozilla di Mac

Peminat Firefox boleh mengemas kini enjin carian lalai mereka ke Google, Bing, Amazon.com, DuckDuckGo, Twitter, eBay, dan juga Wikipedia. Untuk menukarnya, lakukan ini:

 1. Ketuk tiga garis menegak di sudut kanan atas yang jauh

 2. Klik ‘Preferences’ dari menu

 3. Klik ‘Cari’ di sebelah kiri

 4. Tatal ke bawah ke ‘Default Search Engine’ dan klik pada menu lungsur

Itu yang perlu anda lakukan dengan Mozilla untuk mula menggunakan laman web kegemaran anda sebagai pilihan carian anda.

Tukar Carian Lalai di Chrome pada Mac

Chrome memberi anda pilihan untuk menetapkan laman web carian lalai anda ke Google, Bing, Yahoo !, DuckDuckGo, atau Ecosia. Untuk membuat ini:

 1. Klik pada Menu pilihan di sudut kanan atas yang jauh (kelihatan seperti tiga titik menegak)

 2. Klik Tetapan di bahagian bawah menu

 3. Anda boleh mengklik Search Engine di menu di paling kanan atau tatal ke bawah sehingga anda melihat pilihan 'Search Engine'.

 4. Klik pada menu lungsur turun yang dilabel dan pilih mesin carian lalai anda.

Sekiranya anda ingin menambahkan enjin carian anda sendiri dan tidak tersedia di drop-down, jangan putus asa. Chrome membolehkan anda menetapkan sebarang URL sebagai pilihan carian lalai anda. Klik ‘Urus Mesin Pencari’ di bawah kotak lungsur turun untuk mengakses pilihan untuk menambahkan enjin tersuai ke Chrome. Ingat AskJeeves.com (sekarang ini ask.com)? - Anda boleh menetapkannya sebagai lalai jika anda mahu.