Cara Mengubah Runes di League of Legends

League of Legends menampilkan lebih dari 150 juara unik yang boleh dibawa pemain ke medan perang menentang lawan mereka. Setiap juara menawarkan pengalaman permainan yang berbeza dan sesuai dengan beberapa peranan yang telah ditentukan dalam pasukan. Selain itu, juara mempunyai kelebihan dan kekurangan semula jadi berbanding yang lain kerana perbezaan gaya permainan. Pemain dapat mengimbangi kelemahan semula jadi ini atau melanjutkan rancangan permainan mereka dengan menggunakan rune - satu set bonus dan statistik yang dapat disesuaikan yang dapat ditetapkan oleh setiap pemain sebelum pertandingan bermula.

Cara Mengubah Runes di League of Legends

Menggunakan rune untuk kelebihan mereka memerlukan beberapa strategi dan sedikit percubaan dan kesilapan. Kami di sini untuk menerangkan apa yang dapat ditawarkan oleh rune dan bagaimana mereka dapat menukar taktik dengan cepat sebelum permainan bermula.

Apa itu Runes dalam League of Legends?

Dari perspektif permainan, rune menawarkan bonus berubah yang dapat meningkatkan serangan, kebolehan juara, memberikan statistik yang berharga, atau bahkan menawarkan gaya permainan yang unik untuk mendapatkan kelebihan berbanding musuh. Tepat sebelum Musim 8 (pada tahun 2017), sistem rune dan penguasaan yang dicampur sebelumnya telah disusun semula ke dalam sistem "Runes Reforged" yang sedang digunakan. Bekas pelari hanya memberikan peningkatan statistik, sementara penguasaan menawarkan lebih banyak bonus berubah yang dirombak agar lebih sesuai dalam persekitaran permainan semasa.

Runes disusun menjadi beberapa halaman rune, yang membolehkan pemain memilih dan memilih antara pelbagai pilihan strategi sesuka hati tanpa perubahan besar. Namun, pemain dapat mengubah halaman yang dibuat pengguna kapan saja di luar pertandingan, dan mengubah rune semasa pemilihan juara adalah proses yang dilalui setiap pemain berpengalaman.

Apabila pemain membuka halaman, mereka boleh memilih untuk menggabungkan dua dari lima "rune path" yang unik dan memilih bonus secara eksklusif dari halaman tersebut. Menambah itu adalah peningkatan stat kecil ("pecahan") tidak bergantung pada jalan yang memberikan terutamanya faedah awal permainan.

Laluan rune utama yang dipilih menentukan pilihan rune keystone. Batu kunci sering kali menjadi rune yang paling kuat dan berfungsi sebagai pusat untuk halaman dan juara. Selain itu, pemain memilih tiga rune yang lebih kecil di jalan utama, kemudian dua rune di jalan sekunder untuk melengkapkan halaman.

Setiap jalan utama menawarkan gaya permainan yang unik dan sesuai untuk subkumpulan juara tertentu. Namun, beberapa juara dapat menggunakan beberapa rune keystone dengan berkesan, bergantung pada strategi dan rancangan permainan. Walaupun membincangkan semua rune dan pilihan adalah tugas di luar panduan ini, berikut adalah senarai laluan rune dan cara kerjanya.

Ketepatan

Jalan ketepatan memberi tumpuan kepada output kerosakan, pertarungan juara-ke-juara yang berterusan, dan mengatasi lawan. Roda kunci meningkatkan output kerosakan juara, kecepatan serangan, atau memberikan kecepatan pergerakan dan penyembuhan dalam keadaan darurat.

Jalan ini disarankan kepada juara penembak jitu (atau AD membawa) dan juara pejuang. Walaupun beberapa pelari mempunyai syarat tertentu (seperti membunuh juara musuh) untuk mencetuskan dan memerlukan sedikit masa untuk meningkat, mereka biasanya menawarkan bonus yang lebih signifikan dibandingkan dengan jalan lain.

Penguasaan

Jalan penguasaan memberi contoh menghilangkan persaingan dengan cepat dan meningkatkan mobiliti juara di sekitar peta. Ia juga memberikan beberapa bonus utiliti umum yang tidak dapat dijumpai di tempat lain, seperti mengurangkan cooldown item atau menyediakan satu-satunya sumber penembusan rintangan di seluruh sistem rune.

Pembunuh, beberapa penembak jitu, dan sesiapa sahaja yang memerlukan lebih banyak mobiliti dapat memanfaatkan bonus yang bervariasi di jalan, kerana ini adalah manfaat utama dari jalan dominasi. Ini adalah salah satu pokok sekunder yang lebih kuat hanya kerana rune yang dikekalkan dan mengurangkan cooldown sahaja.

Sihir

Jalan sihir memberikan peningkatan kemampuan yang tiada tandingannya dan menjadikan hidup lebih mudah bagi sesiapa yang menggunakan aliran kemampuan berterusan untuk menang. Triplet keystone di jalan ini meningkatkan kemampuan dengan menambahkan lebih banyak kerosakan atau perisai, atau memberi ganjaran kepada pemain dengan pergerakan yang kuat ketika mereka mengikat kemampuan bersama. Jalan sihir mengandungi satu-satunya jalan ramping berdasarkan waktu dalam permainan, meningkatkan faedah stat yang ekstrem sekiranya pertandingan berlangsung lama.

Mages dan juara yang berorientasikan sokongan dapat memanfaatkan sihir rune untuk memanfaatkan sepenuhnya permainan awal atau meningkatkan sepanjang pertandingan.

Selesaikan

Jalan penyelesaian memberikan dorongan pertahanan sambil memastikan bahawa juara tangki dapat menarik berat badan mereka dalam pukulan. Keystone rune semuanya memberikan dorongan pertahanan, baik dalam ledakan atau dari masa ke masa, dan digunakan oleh kereta kebal dan penyokong untuk bertahan lebih lama dalam pertempuran. Rune kecil menawarkan pertahanan yang berubah-ubah, termasuk daya tahan tambahan, kesihatan, dan pelindung. Runtuhan penghancuran terkenal kerana merupakan salah satu kesan langka yang hanya mempengaruhi menara.

Dengan cogan kata "hidup selamanya", mudah untuk melihat mengapa ini adalah salah satu jalan yang lebih baik untuk diambil ketika menggunakan juara tangki. Yang lain menggunakannya sebagai pokok sekunder untuk meningkatkan daya tahan dan mencegah kematian pada waktunya.

Inspirasi

Jalan inspirasi ada di sini untuk melanggar beberapa peraturan permainan asas dan mencabar kreativiti pemain. Dua daripada tiga batu kunci berfungsi secara langsung bertentangan dengan peraturan dan sistem ejaan pemanggil, memberikan pilihan saat siap ketika diperlukan. Rune kecil mendorong permainan yang lebih ketara, seperti memberikan versi item berharga yang lebih baik dengan harga atau item habis untuk mendapatkan lebih banyak faedah permainan awal.

Pokok inspirasi dapat diambil sebagai pohon utama ketika anda memerlukan fleksibiliti tambahan atau pohon sekunder untuk mendapatkan dorongan yang lebih unik.

Serpihan

Terdapat juga tiga baris pecahan yang terpisah dari sistem laluan. Pemain memilih satu keping dalam setiap baris. Baris pertama menyinggung perasaan, memberikan kecepatan serangan, kekuatan adaptif (AD atau AP), atau tergesa-gesa kemampuan (pengurangan cooldown). Baris kedua adalah campuran antara daya adaptif, perisai, atau MR. Baris ketiga hanya mempunyai pelindung pertahanan, dengan pilihan kesihatan, perisai, dan MR yang rata.

Apa yang dibina Rune Terbaik di League of Legends?

Secara umum, build rune terbaik akan bergantung pada juara yang anda gunakan dan juara yang anda hadapi di lorong dan keseluruhan pertandingan. Yang mengatakan, ada beberapa binaan rune tradisional yang sesuai dengan kebanyakan juara mengikut peranan mereka. Hanya perubahan kecil yang biasanya diperlukan untuk membuat rune ini bersinar.

Sokongan

Pembangunan sokongan rune berbeza bergantung pada jenis sokongan yang anda mainkan. Enchanters pada umumnya lebih suka gabungan rune pertahanan dan yang meningkatkan kemampuan. Berikut adalah pecahan ringkas:

 • Gunakan Aery atau Guardian sebagai batu kunci
 • Scorch dan Manaflow Band untuk sokongan poke
 • Beri semangat untuk penyembuh dan juara pelindung
 • Penyaduran tulang untuk bertahan meletup
 • Wawasan Kosmik dan Pemasaan Sempurna atau Penyediaan Biskut untuk lebih banyak kegunaan

Tanky biasanya menggunakan kemampuan pertahanan dan gangguan mereka untuk memulakan pertarungan dan menjaga pembunuh. Berikut adalah pecahan biasa:

 • Gempa susulan sebagai batu kunci, Guardian untuk mengupas lebih banyak barang
 • Hancurkan untuk menara menara, Font of Life untuk menambahkan lebih banyak penyembuhan pada ADC, Shield Bash jika anda mempunyai perisai peribadi (Nautilus atau Rakan)
 • Penyaduran Tulang atau Pengkondisian terhadap pecah, Angin Kedua melawan tusukan atau untuk bertahan dalam pertarungan berterusan
 • Pertumbuhan yang berlebihan untuk kesihatan yang sedikit, menghidupkan semula jika anda mempunyai sedikit penyembuhan atau pelindung (Rakan, Taric)
 • Gunakan Hextech Flashtraption jika anda memulakan (Leona, Alistar, Thresh, Blitzcrank)
 • Wawasan Kosmik untuk lebih banyak masa aktif

ADC

ADC, atau juara penembak jitu, menggunakan serangan mereka dan banyak item untuk melepasi permainan awal mereka yang lemah hingga monster pertengahan dan akhir permainan. Terdapat dua binaan rune yang popular bergantung pada sama ada juara menggunakan burst atau mempunyai skala lebih lewat permainan.

Penembak tepat boleh menggunakan yang berikut:

 • Hail of Blades (Kai’sa, Tristana, Kalista), Dark Harvest (Jhin), atau Tekan Attack (Lucian, Vayne)
 • Rasa Darah untuk lorong bertahan
 • Ravenous Hunter untuk bertahan lewat permainan
 • Kehadiran Minda untuk mengelakkan masalah mana
 • Coup de Grace untuk lebih banyak kerosakan, Ganti tangki sebagai gantinya
 • Legenda: Alacrity atau Bloodline jika menggunakan Press, the Attack

Penembak jitu DPS boleh menggunakan halaman ini sebagai gantinya:

 • Tempo Lethal (Kog’Maw) atau Penakluk (Draven, Ezreal, Samira)
 • Overheal untuk lane mempertahankan, Kemenangan jika anda bertengkar banyak, Kehadiran Minda untuk juara intensif mana
 • Legenda: Garis Darah atau Keseronokan
 • Coup de Grace untuk kerosakan keseluruhan, Ganti tangki sebagai gantinya
 • Rasa Darah
 • Pemburu Ravenous

Pertengahan

Midlaners biasanya dipisahkan menjadi penyihir dan pembunuh, walaupun beberapa pemain bruiser juga dapat melakukannya dengan baik menjadi juara tertentu.

Berikut adalah beberapa pilihan penyihir terbaik:

 • Elektrokute (pecah), Fasa Rush (mobiliti), Komet Arcane (jarak atau jarak yang lebih panjang)
 • Tembakan Murah (jika anda mempunyai banyak CC), Rasa Darah (untuk mengekalkan)
 • Ultimate atau Ravenous Hunter bergantung kepada juara
 • Transendensi, tetapi Fokus Mutlak dapat berfungsi pada juara jangka panjang dan selamat
 • Storch atau Gathering Storm bergantung pada bila anda mahu menjadi lebih kuat
 • Penghantaran Biskut + Time Warp Tonic atau Cosmic Insight

Assassin runes lebih menumpukan pada mobiliti dan akses sasaran:

 • Elektrokute
 • Tembakan Murah untuk bertahan, Kesan Mendadak jika anda menggunakan tanda sempang atau berkelip untuk menarik
 • Pemburu Ravenous atau Relentless
 • Koleksi Bola Mata
 • Kemenangan atau Kehadiran Minda
 • Coup de Grace

Bruiser midlane dapat menggunakan persediaan runplane toplane yang diubah, menukar lebih banyak rune sekunder berasaskan mobiliti (Relentless Hunter, misalnya), jika diperlukan.

Atas

Toplane adalah rumah bagi kereta kebal dan kapal penjelajah.

Rank tangki menggunakan jalan penyelesaian untuk mengatasi kerosakan:

 • Memahami yang Tidak Meninggal Dunia
 • Hancurkan untuk mendorong, Shield Bash jika anda mempunyai perisai peribadi (Shen)
 • Angin Kedua untuk lebih daya tahan pertempuran
 • Pertumbuhan yang berlebihan, sebagai alternatif untuk tidak menggunakan CC yang berat
 • Ultimate Hunter untuk juara berasaskan muktamad (Shen)
 • Gunakan sekunder ketepatan jika anda mahukan lebih banyak kerosakan atau kerosakan
 • Gunakan inspirasi untuk lebih banyak bahan habis pakai atau mobiliti

Bruiser runes menumpukan pada batu kunci Conqueror:

 • Penakluk
 • Kemenangan
 • Legenda: Ketabahan
 • Pendirian Terakhir atau Coup de Grace
 • Gunakan jalan penyelesaian untuk meningkatkan pertahanan (Unflinching, Overgrowth, Second Wind)
 • Gunakan Jubah Nimbus jika anda sering menggunakan Teleport atau Ignite

Rimba

Peraturan bermain boleh berbeza bergantung kepada juara. Tangki hutan boleh menggunakan rune yang serupa dengan tangki dan penyokong tangki, tetapi juga dapat menggunakan batu kunci Predator untuk kebanyakan faedah dan gank yang tidak curiga. Jungler yang lebih suka pendekatan berdasarkan kerosakan dapat menggunakan rune mirip dengan pembunuh, mengubahnya sedikit untuk kelestarian hutan atau mobiliti tambahan bergantung pada keperluan mereka. Relentless Hunter boleh jadi sangat diperlukan, memberikan mobiliti peta yang tiada tandingannya dan kehadiran di sekeliling.

Bagaimana Mengubah Rune Build di League of Legends?

Pemain dapat mengatur dan mengubah halaman rune seperti yang mereka inginkan di luar permainan, tetapi setelah halaman rune dikunci setelah pemilihan juara, tidak ada cara untuk mengubahnya lebih jauh.

Nasib baik, menukar rune di tengah pemilihan juara adalah mudah:

 1. Klik pada menu pemilihan halaman rune di tengah di bawah juara.
 2. Anda boleh mengklik ikon "plus" di sebelah kanan nama halaman untuk membuat halaman baru (jika anda mempunyai ruang dan halaman ganti) atau langsung mengedit halaman rune yang sedang digunakan. Pemain tidak dapat mengubah lima halaman pramuka, tetapi pemain berpengalaman jarang memerlukannya.
 3. Anda boleh menelusuri senarai halaman rune dengan mengklik ikon anak panah di menu pilihan rune.
 4. Klik pada setiap rune yang ingin anda tambahkan ke halaman. Anda boleh melihat butang di kiri bawah untuk memaparkan lebih banyak maklumat dan nilai angka untuk setiap rune.
 5. Setelah selesai membuat perubahan, klik "Simpan", kemudian keluar dari menu.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Mendapatkan Runes Baru di League of Legends?

Semua rune dibuka secara lalai setelah pemain dapat mengubah halaman rune (bermula dari summoner level 10). Pemain kemudian boleh membeli halaman baru untuk pengguna agar kehidupan mereka menjadi lebih mudah jika mereka tidak mahu mengedit halaman sepanjang masa. Halaman rune terdapat di kedai, di bawah "Aksesori".

Bagaimana Anda Menghilangkan Runes?

Sekiranya anda ingin menghapus halaman rune, anda boleh melakukannya dari skrin koleksi anda.

1. Klik pada tab "Koleksi" (ikon ransel).

2. Pilih "Runes."

3. Buka halaman yang ingin anda hapus, kemudian tekan ikon tong sampah. Butang ini juga tersedia di layar penyuntingan rune dalam juara pilih.

4. Sebagai alternatif, anda boleh menekan tab tong sampah di menu rune untuk membuang halaman terus dari senarai dengan mengklik halaman.

Bolehkah Saya Menukar Runes dalam Permainan?

Setelah terkunci dan perlawanan bermula, pemain tidak dapat menyesuaikan halaman rune mereka lebih jauh. Ini sangat mustahak ketika memilih pecahan yang betul yang memberikan peningkatan statistik berangka yang paling menonjol pada awal permainan. Jangan lupa untuk melihat terakhir sebelum pemilihan juara berakhir, atau anda mungkin mempunyai masa yang lebih sukar pada minit pertama yang penting.

Kukuhkan Permainan Anda Dengan Runes

Mengubah landasan dan mengembangkan strategi dapat menjadi kunci kemenangan dalam pertandingan Liga yang pantas. Pilih dengan bijak jalan mana yang paling sesuai untuk juara anda dan menentang pasukan musuh, dan bersenang-senang di Summoner's Rift.

Binaan rune apa yang menjadi kegemaran anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found