Cara Mengubah Suara dan Bahasa Siri di iPhone

Siri adalah salah satu ciri yang lebih berguna pada peranti iOS. Siri boleh membuat panggilan telefon, memasukkan acara kalendar, mencari di web, dan memberi anda petunjuk. Tetapi, bagaimana jika anda mahu menyesuaikan Siri? Apa pilihan yang anda ada dan bagaimana anda melakukannya?

Cara Mengubah Suara dan Bahasa Siri di iPhone

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menukar pembantu peribadi Siri anda dan memberi anda beberapa petua Siri yang berguna juga!

Cara Mengubah Suara Siri

Untuk memulakan, kami akan mengkaji cara mengubah suara Siri. Sebilangan besar pengguna tetap menggunakan suara Siri wanita lalai, tetapi anda boleh mengubahnya jika anda mahu.

Walaupun anda tidak dapat menambahkan fail audio anda sendiri untuk digunakan sebagai Siri, anda mempunyai banyak pilihan. Anda juga boleh melakukan ini pada pelbagai jenis peranti Apple, jadi kami akan menyemaknya juga!

Cara Mengubah Suara Siri pada Peranti iOS

Sekiranya anda pengguna iPhone atau iPad, ikuti langkah berikut:

 1. Buka Tetapan dan ketik Siri & Cari.

 2. Ketik Suara Siri.

 3. Pilih aksen dan jantina Siri dengan mengetuk salah satu daripada banyak pilihan yang ada. Siri akan segera mengemas kini dengan suara barunya.

Sekarang, bukannya jantina dan aksen asli Siri, anda akan mendengar perbezaan suaranya yang ketara. Perlu diingat, ini juga akan mengubah suara di Apple Watch anda.

Cara Mengubah Suara Siri di Mac

Sekiranya anda pengguna Mac jangan risau, anda juga boleh melakukannya! Ikuti langkah-langkah ini untuk menukar suara Siri di macOS.

 1. Ketik ikon Apple di sudut kanan atas Mac anda. Kemudian, ketik Keutamaan Sistem.
 2. Klik pada Siri.

 3. Dengan Siri diaktifkan, klik menu lungsur di sebelah Suara Siri dan pilih salah satu pilihan yang ada.

Itu sahaja yang perlu anda lakukan untuk mengubah suara dan loghat Siri pada Mac.

Cara Menukar Bahasa Siri

Sama ada anda berbahasa banyak atau anda menukar bahasa Siri secara tidak sengaja, kami akan menunjukkan kepada anda cara memilih bahasa baru untuk Siri di bahagian ini. Sudah tentu, anda boleh melakukan ini pada kedua-dua peranti iOS dan macOS.

Catatan: Sekiranya anda menukar bahasa secara tidak sengaja, kami akan menyoroti pilihan di tangkapan skrin di bawah sehingga anda dapat membuat pilihan yang tepat dengan mudah.

Cara Mengubah Bahasa Siri di iOS

Bahagian ini akan menunjukkan cara menukar bahasa pada iPhone dan iPad.

 1. Buka Tetapan pada peranti anda dan ketik Siri & Cari.

 2. Seterusnya, ketik Bahasa.

 3. Buat pilihan dari salah satu daripada banyak pilihan yang ada.

Sekarang, Siri akan bercakap dengan anda dalam bahasa pilihan anda.

Cara Menukar Bahasa Siri di macOS

Sekiranya anda pengguna Mac, ikuti langkah berikut:

 1. Ketik ikon Apple di sudut paling kanan Mac anda. Kemudian, ketik Keutamaan Sistem.

 2. Seterusnya, klik pada Siri.

 3. Akhirnya, pilih salah satu bahasa yang tersedia di kotak lungsur di sebelah Bahasa.

Sekarang, apabila anda bercakap dengan Siri di Mac anda, dia akan menjawab dalam bahasa pilihan anda.

Soalan Lazim

Sebilangan besar pengguna Apple tahu dengan kebanyakan fungsi tidak ada banyak pilihan penyesuaian. Nasib baik, Siri memang menawarkan banyak. Sekiranya anda baru menggunakan Siri, atau anda hanya ingin belajar lebih banyak, teruskan membaca!

Siri berhenti bertindak balas kepada saya. Apa yang boleh saya lakukan?

Lama kelamaan, suara anda mungkin berubah, atau Siri tidak dapat mengenali suara anda. Nasib baik, Apple sudah memikirkan perkara ini dan mempermudah untuk mengemas kini suara anda. Anda boleh melatih semula Siri menggunakan langkah-langkah berikut:

1. Pergi ke Tetapan.

2. Ketik Siri & Cari.

3. Togol Hei Siri matikan, kemudian hidupkan semula.

Ini akan membetulkan Siri jika dia tidak bertindak balas pada mana-mana peranti anda. Sekiranya anda menghadapi masalah hanya dengan satu peranti, pastikan mikrofon bersih dan bebas dari serpihan dan OS anda terkini.

Bagaimana cara menyesuaikan Siri untuk aplikasi individu?

Apple memberi anda beberapa pilihan untuk penyesuaian berdasarkan setiap aplikasi. Ikuti arahan yang sama seperti di atas, pergi ke Tetapan Siri & Cari. Sekarang, tatal ke bawah dan ketik aplikasi yang ingin anda bekerjasama. Anda akan melihat beberapa suis togol. Hidupkan dan matikan mengikut keperluan.

Bagaimana saya mengaktifkan Siri?

Sekiranya anda mahu Siri bertindak balas, anda mempunyai beberapa pilihan.

Dengan andaian Anda mengaktifkan Hey Siri (seperti yang dijelaskan di atas), anda boleh mengatakan "Hei, Siri." Sekiranya pilihan ini tidak dihidupkan, ada pelbagai cara untuk membangunkannya. Ini semua bergantung pada peranti yang anda gunakan.

Sekiranya peranti iOS anda mempunyai butang utama di bahagian bawah skrin, tekan lama untuk membangunkan Siri. Sekiranya peranti anda tidak mempunyai butang rumah, tekan dan tahan butang di sebelah kanan peranti anda (sebelumnya butang kuasa).

Sekiranya anda menggunakan Mac, anda boleh menggunakan klik pada ikon Siri di bar menu (terletak di sudut kanan atas), anda boleh menggunakan 'Hey Siri' (jika diaktifkan dalam Pilihan Sistem), atau anda boleh menetapkan jalan pintas papan kekunci untuk mengaktifkan pembantu maya.

Siri adalah Kawan Anda

Sekarang setelah anda mengetahui cara mengubah suara dan bahasa Siri, beri tahu kami dalam komen apa perkara lain yang telah anda lakukan dengan pembantu maya Apple!