Cara Menukar Nama Akaun Steam anda

Steam adalah laman permainan berasaskan awan yang membolehkan pengguna membeli dan menyimpan permainan dalam talian. Dilancarkan pada tahun 2003, platform yang berfokus kepada pemain telah wujud selama hampir dua dekad. Beberapa pengguna tetap setia pada platform ini sejak awal.

Perkara mengenai nama pengguna permainan adalah bahawa perkara yang kelihatan keren ketika anda berusia 16 tahun tidak mempunyai cincin yang sama dengannya ketika anda berumur lebih tua. Untuk platform seperti Steam di mana kita pernah bermain sejak kita masih muda, nama boleh memberi banyak makna, atau sangat sedikit bergantung pada perspektif anda. Sekiranya anda telah mengalahkan nama akaun anda di Steam, bolehkah anda mengubahnya?

Sebelum menjawab soalan itu, anda mesti memahami bahawa terdapat perbezaan antara nama Akaun anda dan nama pengguna lain di platform. Nama akaun Steam anda adalah nombor yang tidak dapat diubah. Nama profil Steam anda adalah nama yang dilihat oleh rakan anda dan pemain lain dan ini boleh diubah.

Tukar nama akaun Steam anda

Anda tidak boleh menukar nama akaun Steam anda. Ini adalah pengecam angka yang terikat dengan akaun anda dan tidak boleh diubah dalam keadaan apa pun. Tepat mengapa tidak diketahui tetapi dijelaskan dalam Syarat & Ketentuan Steam bahawa ia tidak dapat diubah.

Tukar nama profil Steam anda

Nama profil Steam anda berbeza. Ini adalah nama yang muncul di bahagian atas halaman atau di kanan atas. Ini adalah nama yang dilihat dan akan digunakan oleh rakan anda untuk menghubungi anda dalam permainan. Anda boleh menukar nama ini.

  1. Log masuk ke Steam dan pilih nama pengguna semasa anda di sudut kanan atas

  2. Klik Lihat profil dalam menu lungsur.

  3. Klik Sunting profil terletak di sebelah kanan.

  4. Taipkan nama yang ada untuk menukarnya.

  5. Pilih ‘Simpan Perubahan’ di bahagian bawah untuk menyimpannya.

Nama profil baru anda akan segera berubah supaya semua orang yang anda berhubung dapat melihatnya.

Bolehkah Saya Menyiapkan akaun Steam baru dan memindahkan permainan saya?

Sekiranya anda tidak dapat membuat nama akaun Steam baru, bukankah lebih baik jika anda dapat membuat akaun baru dan memindahkan semua permainan anda? Ia akan bagus tetapi anda tidak boleh melakukannya. Lesen permainan adalah lesen pengguna tunggal dan sudah ditetapkan ke akaun Steam anda. Anda tidak boleh menggabungkan akaun, seperti itulah pengaturan akun baru dan memindahkan permainan yang ada. Anda terjebak dengan apa yang anda ada.

Memadamkan akaun Steam anda

Terdapat perbezaan besar antara mencopot pemasangan Steam dan menghapus akaun Steam anda. Menyahpasang hanya bermaksud mengosongkan ruang cakera keras terabyte atau lebih. Memadamkan akaun Steam anda bermaksud begitu. Menghapus semua butiran akaun anda, lesen anda, kunci CD anda, dan semua yang berkaitan dengan akaun tersebut.

Anda boleh menyediakan nama akaun Steam baru dengan cara ini tetapi anda juga kehilangan akses ke semua permainan anda. Anda akan kehilangan akses ke semua permainan yang dibeli melalui Steam dan tidak akan dapat menggunakan semula sebarang kunci CD yang dibeli melalui platform. Permainan yang anda beli di tempat lain tetapi ditambahkan ke Steam masih boleh dimainkan di luar Steam kerana lesen itu diperoleh di tempat lain.

Akhirnya, semua sumbangan komuniti, catatan, perbincangan, mod, dan apa-apa yang lain akan dihapuskan juga. Ini benar-benar adalah permintaan untuk jalan terakhir kerana itulah tidak ada kaedah automatik untuk melakukannya. Anda hanya boleh menghapus akaun anda dengan memasukkan tiket sokongan. Perlu diingat bahawa anda perlu melalui beberapa langkah pengesahan untuk menutup profil.

Membuat Akaun Baru

Setelah akaun Steam anda dibatalkan, atau bahkan sebelumnya jika anda ingin menggunakan akaun e-mel lain. Membuat akaun Steam baru sangat mudah. Anda perlu mengesahkan alamat e-mel baru anda. Kemudian anda memilih nama akaun baru.

Nama akaun anda harus menggambarkan siapa anda sambil memahami keperibadian atau kesukaan anda mungkin akan berubah pada masa akan datang. Daripada memilih "DallasCowboysfan08", cubalah "NFLfan" kerana siapa tahu apa yang akan berlaku di masa depan.

Melihat data yang dipegang oleh Steam

Anda boleh melihat rekod Steam anda dengan mengikuti pautan ini. Anda boleh mengubah beberapa data yang ada di sini dan menyesuaikan pengalaman Steam anda. Anda masih tidak dapat menukar nama akaun Steam tetapi anda boleh mengubah butiran akaun, nama profil anda, pengesahan dua faktor, dan banyak perkara lain.

Meneliti keseluruhan senarai memerlukan beberapa saat tetapi anda akan terkejut dengan beberapa tetapannya. Itu benar terutamanya jika akaun Steam anda setua dengan akaun saya!

Menjaga akaun Steam anda dengan selamat

Memandangkan betapa pentingnya akaun Steam kami bagi kami, ia tetap berguna untuk memastikannya selamat. Tidak ada yang 100% selamat tetapi jika anda mengambil beberapa langkah praktikal, anda seharusnya dapat mengelakkan masalah yang sering berlaku.

Pastikan anda telah mendayakan pengesahan dua faktor Steam Guard. Ini akan menghantar kod ke e-mel atau telefon anda setiap kali seseorang cuba log masuk dari komputer yang tidak dibenarkan atau cuba membuat perubahan pada akaun anda.

Gunakan kata laluan yang kuat pada akaun Steam anda. Menggunakan frasa laluan dan bukannya satu perkataan lebih berkesan selagi anda dapat mengingatnya. Hanya izinkan Steam untuk mengingat butiran log masuk anda jika satu-satunya yang mempunyai akses ke komputer anda dan jelas sekali tidak akan membagikannya.

Abaikan e-mel dari Steam yang meminta butiran. Phishing untuk akaun Steam sangat besar sehingga mengabaikan semuanya adalah yang terbaik. Sekiranya anda diberitahu tentang sesuatu melalui e-mel, hapus e-mel tetapi periksa secara berasingan di Steam. Sekiranya ia sah, anda seharusnya dapat melakukan apa sahaja yang perlu anda lakukan dari dalam Steam.

Tetapan Privasi Steam

Sekiranya anda benar-benar sedar tentang nama akaun anda, anda boleh menetapkan akaun anda menjadi peribadi. Mengikuti langkah yang sama yang kami gunakan sebelumnya untuk mengemas kini nama akaun anda.

  1. Di sebelah kanan halaman Profil, klik ‘Tetapan Privasi Saya’.
  2. Alihkan pilihan ke ‘Sahabat Sahaja’ atau ‘Peribadi’

Tidak perlu melakukan save, setelah anda menukar maklumat akaun, pilihan privasi baru anda telah ditetapkan. Bagi mereka yang telah mengubah identiti mereka selama bertahun-tahun, menetapkan akaun anda menjadi peribadi mungkin merupakan penyelesaian terbaik untuk masalah nama akaun anda.