Cara Menukar Tajuk Aliran di OBS

Tajuk aliran yang menarik adalah salah satu kaedah terbaik untuk menarik khalayak baru. Ini membantu halaman anda menonjol dari lautan pita Twitch yang lain dan menjadikannya muncul dalam hasil carian dengan lebih kerap. Tetapi bagaimana jika anda tidak dapat membuat sesuatu yang menarik langsung dari kelawar? Nasib baik, Twitch menawarkan pelbagai penyelesaian.

Cara Menukar Tajuk Aliran di OBS

Dengan OBS Studio dan StreamLabs, perisian streaming untuk kebanyakan pengguna Twitch, anda boleh menukar tajuk dari luar platform. Setiap program dilengkapi dengan satu set ciri bagus dan papan pemuka komprehensif yang sepenuhnya mesra pengguna. Oleh itu, jika anda ingin mengetahui cara menukar tajuk aliran anda, teruskan membaca untuk petunjuk langkah demi langkah.

Bagaimana Menukar Tajuk Aliran Dengan OBS?

OBS Studio adalah perisian sumber terbuka yang cukup popular untuk streaming langsung dan rakaman skrin. Ia sesuai dengan semua platform media sosial / streaming utama, termasuk Twitch, YouTube, dan Facebook Live, dan tersedia untuk sistem operasi Mac, Windows dan Linux.

Program percuma dilengkapi dengan banyak pilihan konfigurasi yang mesra pengguna yang membolehkan streamer mengubah halaman siaran mereka untuk hasil yang optimum. Sebaik sahaja anda memautkannya ke akaun Twitch, anda boleh menggunakan OBS Studio untuk mengemas kini maklumat aliran tanpa perlu mengakses platform. Sudah tentu, ini bermakna anda juga boleh menukar tajuk aliran. Inilah caranya:

 1. Lancarkan OBS Studio di Mac atau PC anda.

 2. Arahkan ke bar menu di bahagian atas layar dan klik "Fail."

 3. Pilih "Tetapan" dari senarai drop-down. Anda akan diarahkan ke tetingkap baru. Dari panel di sebelah kiri, pilih "Aliran".

 4. Klik pada anak panah ke bawah di sebelah "Perkhidmatan" di sebelah kanan. Pilih Twitch dari senarai.

 5. Terdapat dua pilihan: anda boleh menyambungkan akaun anda ke OBS atau menggunakan kunci aliran. Tindakan yang disyorkan dalam hal ini adalah masuk ke akaun Twitch anda. Klik pada butang "Sambungkan Akaun" di bawah kotak dialog, dan masukkan nama pengguna dan kata laluan anda.

 6. Pilih pelayan dari senarai juntai bawah. Pastikan memilih yang paling dekat dengan lokasi sebenar anda.

 7. Setelah selesai log masuk, tetingkap baru akan terbuka. Di bawah "Aliran Maklumat", cari "Tajuk". Taipkan nama yang anda mahukan di kotak yang sesuai.

StreamLabs

StreamLabs adalah perisian OBS khusus yang digunakan untuk streaming di kebanyakan platform utama - termasuk Twitch. Tidak seperti OBS Studio, ia hanya tersedia untuk OS Windows buat masa ini. Walau bagaimanapun, anda boleh memuat turun StreamLabs ke Mac dengan bantuan aplikasi utiliti Boot Camp.

Sejauh prestasi, StreamLabs menawarkan pengalaman penyiaran yang lebih baik. Program percuma dilengkapi dengan banyak pilihan penyesuaian, bersama dengan pelbagai pilihan tema yang membolehkan anda memperibadikan aliran. Sudah tentu, anda boleh menggunakan StreamLab untuk mengedit maklumat dari luar platform. Berikut adalah langkah-langkah untuk menukar tajuk aliran:

 1. Lancarkan StreamLabs di PC anda.

 2. Buka kotak sembang anda dengan mengklik anak panah ke kanan sedikit di bahagian bawah skrin.

 3. Di sudut kiri atas, klik pada ikon pensel di atas kotak sembang.

 4. Tetingkap baru akan muncul yang mengandungi perincian streaming. Masukkan tajuk baru di kotak dialog di sebelah "Tajuk" di sebelah kanan.

 5. Setelah selesai, klik pada butang "Kemas kini" kuning di sudut kanan bawah skrin.

Berkedut

Walaupun perisian OBS sangat berguna, kebanyakan streamer lebih suka menggunakan platform untuk kemas kini. Salah satu sebab di sebalik itu adalah Papan Pemuka Pencipta yang sangat mesra pengguna. Juga, ada aplikasi mudah alih Twitch yang tersedia untuk kedua-dua peranti Android dan iOS, yang membolehkan anda membuat perubahan dalam perjalanan. Sebaliknya, OBS Studio saat ini tidak tersedia untuk telefon pintar, jadi anda cukup terikat dengan komputer anda.

Sekiranya anda ingin menukar tajuk aliran dengan Twitch, ikuti langkah mudah ini:

 1. Log masuk ke akaun Twitch anda atau lancarkan aplikasi desktop.

 2. Klik pada gambar avatar di sudut kanan atas untuk mengakses Papan Pemuka Pencipta. Pilih "Tetapan" dari senarai drop-down.

 3. Pilih tab "Saluran dan Video".

 4. Tetingkap baru akan dibuka. Di sudut kiri atas, klik pada tiga garis mendatar untuk mengakses menu lungsur. Pilih "Pengurus Aliran" dari senarai pilihan.

 5. Di bawah "Tindakan Pantas", pilih kotak "Edit Maklumat Aliran" dari panel di sebelah kanan.

 6. Tetingkap pop timbul akan muncul yang mengandungi perincian streaming. Kosongkan kotak dialog di sebelah "Tajuk" dan masukkan nama baru untuk aliran anda.

 7. Untuk mengemas kini maklumat, klik pada butang "Selesai" ungu di sudut kiri bawah. Sekiranya pengeditan berjaya, kotak pemberitahuan hijau akan muncul di layar.

Petua untuk Tajuk Aliran yang Baik

Seperti yang telah disebutkan, judul aliran adalah faktor penting dalam mengguncang kapal selam baru. Menurut statistik, terdapat kira-kira 9.36 juta streamer aktif di Twitch. Sekiranya anda ingin menonjol sebagai pencipta baru, anda harus tampil dengan judul menarik yang akan menarik perhatian penonton.

Walaupun tidak ada formula yang tepat untuk berjaya, terdapat beberapa petua umum untuk tajuk aliran yang baik:

 • Ketahui khalayak anda. Anda perlu mempertimbangkan siapa demografi sasaran anda dan apa yang akan menarik mereka ke saluran anda. Dengan kata lain, anda tidak akan menggunakan bahasa yang sama ketika menangani remaja dan orang dewasa.
 • Bersikap spesifik. Berikan penjelasan ringkas mengenai apa yang anda streaming dalam keterangan. Anda ingin bersikap informatif tetapi juga menarik minat dengan menggoda penonton dengan orang yang berpotensi. Sudah tentu, jangan membuat janji yang tidak dapat anda tunaikan. Sebaiknya tetap setia pada kandungan anda sambil menyampaikannya dengan cara yang menarik.
 • Jangan bersikap sederhana. Sekiranya anda mempunyai kedudukan tinggi secara konsisten, jangan ragu untuk menggunakan tanduk anda sendiri dan memasukkannya ke dalam tajuk.
 • Pecah senyuman. Humor adalah senjata hebat untuk menarik khalayak yang lebih luas. Tajuk cerdik yang boleh membuat senyuman cenderung mendorong seseorang mengklik aliran anda. Pastikan ia datang secara semula jadi. Sekiranya anda tidak terlalu yakin dengan komedi anda, anda tidak perlu memaksanya.
 • Pastikan ia terkini. Tidak ada yang lebih buruk daripada rujukan lama dan berita lama.
 • Tunjukkan emosi. Tajuk yang menarik perhatian sering kali merangkumi frasa yang paling terkenal seperti “The Last of Us menghancurkan jiwa saya dan menghancurkan hidup saya"Atau"kawan sayamembenci saya setelah membuat mereka bermain demo Bukit Sunyi. " Walaupun kelihatan melodramatik, menarik perhatian dan, mari kita hadapi, lebih menggembirakan.
 • Gunakan simbol dan watak khas. Menambah nombor dan Emosi Twitch ke tajuk anda dapat menjadikannya muncul dan mendapat kedudukan yang lebih tinggi dalam hasil carian.
 • Elakkan bahasa yang tidak sesuai dan menyinggung perasaan. Sudah tentu anda tidak boleh memasukkan kata dan frasa yang bertentangan dengan Terma dan Syarat platform. Itu termasuk sumpah dan apa sahaja yang boleh ditafsirkan sebagai penghinaan.
 • Berteriak. Sekiranya anda melakukan kolaborasi dengan pita lain, pastikan untuk memasukkannya ke tajuk. Dengan begitu, anda akan menarik penonton mereka ke saluran anda dan mungkin memperoleh pelanggan baru.
 • Ingatlah untuk memasukkan tanda nama. Twitch mempunyai beratus-ratus tanda yang boleh anda pilih untuk membantu anda melancarkan kandungan anda ke khalayak sasaran anda.
 • Matlamat sub kiraan adalah TMI. Beberapa penonton boleh ditinggalkan dengan judul yang merangkumi perkara seperti "Hanya 5 ribu pelanggan yang tidak memenuhi matlamat saya." Secara amnya dianggap spam, jadi cuba elakkan memasukkan tanda aras saluran dalam tajuk anda.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana saya menukar butiran aliran saya di OBS?

Selain menukar tajuk, anda boleh mengemas kini semua maklumat aliran dengan OBS Studio. Perisian ini membolehkan anda beralih ke kategori lain, menambahkan tag, dan bahkan menyesuaikan tetapan bahasa tanpa harus membuka Twitch. Anda boleh mengikuti langkah yang sama dari perenggan sebelumnya, dengan beberapa perbezaan, bergantung pada perkara yang ingin anda ubah:

1. Buka perisian OBS dan pergi ke "Tetapan."

2. Klik "Stream" di bar sisi kiri.

3. Pilih "Twitch" sebagai perkhidmatan pilihan anda.

4. Klik pada butang "Sambungkan Akaun" dan log masuk ke akaun Twitch anda. Anda juga boleh menampal kunci aliran dari papan pemuka Twitch jika anda tidak mahu memautkan akaun anda secara langsung.

5. Tetingkap baru akan muncul. Cari kotak bertajuk "Aliran Maklumat." Tatal dan klik pada bahagian yang ingin anda kemas kini. Anda dapat mengubah kategori ke permainan baru, menghapus atau menambahkan tag, menetapkan pemberitahuan langsung, dan beralih ke tetapan bahasa yang lain.

6. Untuk menyimpan perubahan, klik pada butang "Kemas kini" ungu di bahagian bawah tetingkap.

Panggilnya Seperti Ada

Dengan perisian OBS seperti OBS Studio dan StreamLabs, anda boleh menukar tajuk aliran anda tanpa mengakses platform, yang sangat mudah. Kedua-dua program dilengkapi dengan antara muka yang mesra pengguna yang membolehkan navigasi diperkemas. Anda juga dapat mengemas kini tag, menukar kategori, dan mengubah tetapan bahasa. Sebaliknya, jika anda ingin mengubah perincian semasa berada jauh dari komputer, lebih senang menggunakan Twitch Mobile.

Melihat tidak ada yang terpahat, luangkan masa anda untuk mendapatkan tajuk yang menarik. Walaupun ini bukan jaminan untuk berjaya, kadang-kadang boleh membawa kepada pengikut yang lebih besar. Ikuti garis panduan umum, dan jangan ragu untuk mencari inspirasi kepada pencipta lain.

Adakah anda menggunakan perisian OBS untuk menukar tajuk aliran, atau adakah anda lebih suka Papan Pemuka Pencipta? Apa pengalaman anda dengan jenis program ini? Jangan ragu untuk berkongsi pautan ke aliran Twitch anda dalam komen di bawah.