Cara Mengubah Penyediaan Tebal ke Tipis di VMware

Terima kasih kepada pelbagai jenis penyediaan cakera yang tersedia dengan produk virtualisasi VMware, pelayan dapat mengoptimumkan ruang cakera yang ada dengan lebih baik. Itu membolehkan pentadbir sistem menetapkan seberapa banyak ruang kerja pengguna akhir yang boleh digunakan sementara membiarkan pelayan menggunakan selebihnya untuk tugas lain.

Cara Mengubah Penyediaan Tebal ke Tipis di VMware

Terdapat dua jenis penyediaan cakera utama, tepat dinamakan tipis dan tebal. Perbezaan utama antara keduanya adalah cara mereka menggunakan simpanan yang ada. Dalam artikel ini, kita akan melihat cara beralih dari tebal ke nipis.

Menukar Peruntukan Tebal ke Tipis

Dengan penyediaan yang nipis, anda boleh memperuntukkan sejumlah ruang penyimpanan untuk stesen kerja mesin maya, tetapi penyimpanan yang sebenarnya akan habis secara beransur-ansur ketika pengguna mengisinya dengan data. Di sisi lain, penyediaan tebal menyimpan semua ruang penyimpanan maya yang diperuntukkan, yang tidak akan tersedia untuk mesin maya lain di pelayan tersebut.

Untuk menukar penyediaan cakera pada mesin maya dari tebal ke nipis, anda harus menggunakan pelayan vSphere Client dan vCenter. Dalam panduan ini, anda boleh menemui tiga pendekatan berbeza untuk jenis penukaran ini dengan VMware. Anda boleh melakukannya dengan menggunakan vSphere vMotion atau vMotion untuk vSphere Web Client.

Sebelum memulakan, pastikan bahawa anda telah menyandarkan mesin maya yang anda ubah penyediaannya. Anda juga harus mempunyai ruang simpanan yang mencukupi untuk melakukan penukaran ini.

Tukar Penyediaan Tebal ke Tipis di VMware

Menggunakan vSphere vMotion

Untuk menukar datastore dan melakukan migrasi storan dengan VMware vSphere vMotion, ikuti langkah seterusnya:

 1. Matikan mesin maya.
 2. Klik kanan mesin maya dan klik "Migrate."
 3. Klik "Ubah datastore."
 4. Klik butang "Seterusnya".
 5. Pilih kedai data yang berbeza dengan yang sedang digunakan.
 6. Dari menu lungsur turun, pilih format cakera maya "Penyediaan Tipis".
 7. Sekarang klik "Seterusnya," dan setelah itu, "Selesai."

Apabila anda mengklik "Selesai", penukaran dari penyediaan tebal ke nipis akan bermula. Untuk memantau kemajuan, pergi ke pelayan vCenter dan pilih paparan "Tugas dan Acara".

VMware Cara Menukar Penyediaan Tebal ke Tipis

Menggunakan Storage vMotion dari vSphere Web Client

Sekiranya anda memindahkan storan menggunakan vMotion dari vSphere Web Client untuk vSphere 5.5, ikuti langkah-langkah di bawah.

 1. Klik kanan mesin maya dan klik butang "Seterusnya".
 2. Pilih "Peruntukan Tipis" untuk cakera mesin maya yang dikehendaki dan klik "Seterusnya."
 3. Dalam menu drop-down "VM Storage Policy", pilih dasar penyimpanan mesin maya, dan klik "Next."
 4. Sekarang, pilih lokasi penyimpanan data di mana anda ingin menyimpan fail mesin maya yang diingini dan klik "Seterusnya."
 5. Halaman "Pilihan Pilihan" kini akan muncul. Kaji semua maklumat yang disajikan, dan jika semuanya baik-baik saja, akhirnya klik butang "Selesai".

Mengembalikan Penyediaan Yang Tipis kepada Tebal

Setelah menukar penyimpanan cakera mesin maya (VM) dari penyediaan tebal ke nipis, anda mungkin ingin beralih kembali pada satu ketika. Anda boleh melakukannya dengan mudah dengan menggunakan pilihan "Inflate" yang tersedia di Penyemak Imbas Datastore.

 1. Buka Penyemak Imbas Datastore VMware.
 2. Gunakan pilihan "Matikan Daya" untuk mematikan VM yang diingini.
 3. Dengan menggunakan inventori vSphereClient, pilih VM itu dan klik kanan padanya.
 4. Klik pilihan "Edit Tetapan".
 5. Menu "Virtual Machine Properties" akan muncul.
 6. Di tab "Perkakasan", anda akan melihat senarai cakera keras yang tersedia, jadi pilih yang anda mahu tukar. Harap diperhatikan bahawa bahagian "Jenis Penyediaan Cakera" yang terletak di sebelah kanan dapat memaparkan sama ada cakera itu nipis atau tebal.
 7. Klik butang "Batal" untuk keluar dari "Properti Mesin Maya".
 8. Sekarang pergi ke tab "Ringkasan" untuk VM tersebut.
 9. Di bahagian "Sumber", klik butang tetikus kanan di datastore tempat VM yang diinginkan berada.
 10. Klik pilihan "Browse Datastore".
 11. Klik dua kali folder VM untuk menunjukkan fail .vmdk yang berkaitan.
 12. Klik kanan pada fail .vmdk itu.
 13. Sekarang klik "Inflate" untuk mengembalikan penyediaan cakera dari nipis menjadi tebal.
 14. Sebagai langkah terakhir, muatkan semula fail .vmx yang berkaitan.

Harap perhatikan bahawa pilihan "Mengembang" mungkin berwarna kelabu. Ini bermaksud bahawa mesin maya tidak dihidupkan pada masa ini atau sudah menggunakan penyediaan tebal.

Pengoptimuman Melalui Penyediaan Tipis

Berkat penyediaan yang nipis, anda dapat mengoptimumkan prestasi seni bina pelayan dengan menggunakan semua ruang penyimpanan yang tidak digunakan dengan sebaik mungkin. Memastikan penyediaan yang besar untuk bahagian penting pelayan anda, anda boleh yakin bahawa sistem kritikal tidak akan kehabisan ruang simpanan.

Adakah anda berjaya menukar penyediaan cakera dari tebal ke nipis? Manakah antara pendekatan yang anda nyatakan yang paling berguna? Sila kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found