Cara Menukar Warna Teks Anda dalam PDF

Sebilangan besar fail PDF mempunyai warna teks hitam yang sama. Ramai yang menganggap ini menjengkelkan, tetapi mereka tidak tahu bagaimana mengubahnya. Walaupun mereka melakukannya, mereka sering berputus asa kerana sangat rumit. Walaupun menukar warna teks dalam pdf bukanlah proses yang paling mudah, jauh dari mustahil. Dalam artikel ini, anda akan mengetahui cara menukar warna teks dalam PDF sehingga anda dapat menyesuaikan dokumen anda.

Cara Menukar Warna Teks Anda dalam PDF

Keperluan untuk Menukar Warna Teks PDF

Hanya ada dua perkara yang anda perlukan: PDF anda dan beberapa jenis editor atau pembaca PDF. Anda boleh menggunakan Adobe Reader atau PDF Element Pro. Sekiranya anda tidak memilikinya di peranti anda, jangan risau. Anda boleh mendapatkan banyak editor PDF percuma dalam talian.

Cara Menukar Warna Teks menggunakan Adobe Reader

 1. Buka PDF anda menggunakan Adobe Reader.

 2. Pilih "Edit -> Keutamaan."

 3. Pilih "Kebolehcapaian."

 4. Klik pada "Teks Dokumen" kotak untuk membuka pilihan warna. Jika pilihan ini dinonaktifkan, Anda dapat mengklik "Warna Khusus" untuk mengaktifkan pilihan warna.

 5. Pilih warna teks baru anda dari palet.

 6. Klik "OK" untuk menyimpan dan menutup menu.

 7. Sahkan bahawa warna teks berubah.

Sekiranya anda mengikuti langkah-langkah dengan betul, warna teks PDF yang anda pilih akan muncul dalam dokumen. Anda boleh memilih dari palet warna yang luas atau bahkan membuat warna anda sendiri. Betapa hebatnya itu?

Catatan: Mengubah warna teks PDF dalam Adobe Reader hanya mengubah keseluruhan dokumen (dengan pengecualian tertentu). Anda tidak boleh menonjolkan dan mengubah warna teks yang dipilih sahaja.

Dengan cara yang sama seperti anda menukar warna teks, anda juga dapat mengubah warna latar belakang. Yang mesti anda buat ialah klik pada "Latar Belakang Halaman" pilihan dan bukannya "Teks Dokumen." Sekali lagi, anda boleh memilih dari pelbagai nada untuk latar belakang anda. Siapa kata fail PDF mesti membosankan?

Jangan lupa menyimpan dokumen PDF anda setelah selesai mengedit.

cara menukar warna teks dalam pdf

Cara Menukar Warna Teks dalam PDF Element Pro

Sekiranya anda menggunakan Windows atau Mac, PDF Element Pro adalah penyunting pdf yang sangat baik. Anda boleh memuat turun percubaan percuma atau membayar perisian. Alat ini sangat intuitif dan senang digunakan. Namun, mungkin anda tidak menyedari bahawa anda boleh menggunakannya untuk menukar warna teks dalam fail PDF. Kami sekarang akan menunjukkan kepada anda cara termudah untuk melakukannya.

 1. Buka Elemen PDF Pro.
 2. Klik pada Buka Fail.
 3. Cari PDF anda dan klik padanya untuk membukanya.
 4. Pilih teks yang ingin anda edit dengan mengklik dua kali.
 5. Klik Edit.
 6. Anda sekarang akan melihat panel Penyuntingan di sebelah kanan skrin.
 7. Klik pada Font Color dan pilih warna yang anda mahukan.
 8. Klik Simpan.

Penyunting teks ini hebat, kerana ia membolehkan anda melakukan semua perkara yang boleh anda lakukan dalam dokumen Word. Anda boleh mengubah fon, ukuran, dan penjajaran teks. Selain itu, anda boleh melihat semua pilihan sebelum memilihnya.

menukar warna teks dalam pdf

Cara Menukar Warna Teks PDF Dalam Talian

Sekiranya anda tidak mempunyai editor yang disebutkan di atas, tidak perlu bersusah payah memasangnya. Anda boleh mendapatkan pilihan percuma dalam talian. Untuk tujuan artikel ini, kami memutuskan untuk menggunakan Sejda, salah satu editor PDF dalam talian yang paling popular di sekitar. Kami menyukainya kerana bukan sahaja mudah digunakan, tetapi memberikan hasil yang sangat baik.

 1. Pergi ke sejda.com.
 2. Klik pada butang Muat naik fail PDF dan pilih fail dari komputer anda.
 3. Pilih teks yang warnanya ingin anda ubah.
 4. Klik pada Warna.
 5. Pilih salah satu warna dari palet lebarnya.
 6. Klik pada Terapkan Perubahan.
 7. Klik pada Muat turun.

Anda boleh menggunakan kaedah yang sama jika anda mahu menukar fon atau saiz teks anda. Cukup klik pada salah satu pilihan, di sebelah Warna. Anda juga boleh menjadikan teks anda Bold atau Italic, seperti yang anda lakukan dengan dokumen Word.

Anda boleh menukar warna teks dalam PDF anda dengan beberapa klik, tanpa perlu mendaftar! Namun, jika anda ingin meneroka pilihan tambahan di laman web ini, anda mungkin perlu membuat akaun. Terdapat banyak ciri menakjubkan yang boleh anda gunakan, jadi mengapa tidak menerokainya!

Meneroka

Menukar warna teks adalah salah satu perkara yang boleh anda lakukan dengan fail PDF. Terdapat banyak pilihan lain, seperti menukar latar belakang, menambah hiasan, dan lain-lain. Anda tidak perlu menyelesaikan dengan fail PDF lama yang sama, tetapi menyesuaikannya dan menyatakan kreativiti anda.

Aplikasi apa yang biasanya anda gunakan untuk mengedit fail PDF anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.