Cara Menukar String Ejen Pengguna di Google Chrome

Oleh kerana kita cenderung menghabiskan lebih banyak masa di telefon daripada PC kita, sebahagian besar kandungan web hari ini dioptimumkan untuk pengguna mudah alih. Tetapi adakah anda pernah tertanya-tanya bagaimana penyemak imbas anda tahu kapan untuk menunjukkan kepada anda versi laman web yang mudah alih? Bagaimana ia tahu perangkat apa yang Anda gunakan untuk mengakses halaman web? Temui rentetan ejen pengguna!

Cara Menukar String Ejen Pengguna di Google Chrome

Setiap tajuk HTTP mengandungi, antara data lain, rentetan ejen pengguna, yang membantu pelayan mengenal pasti dari mana anda mengakses laman web. Begitulah kemampuannya untuk memberikan format kandungan yang tepat untuk setiap platform popular, seperti konsol permainan, tablet, iPhone, Android, dll.

Cara Rentetan Ejen Pengguna Berfungsi

String User-Agent adalah sebahagian daripada seni bina web dan dapat memberikan maklumat berguna mengenai peranti yang meminta untuk mengakses pelayan web. Ia dapat membantu menangani trafik laman web dengan lebih baik kerana mendedahkan jenis peranti apa, perisian dan penyemak imbas yang digunakannya, dll.

Rentetan ini penting dalam pemasaran kerana ia membantu anda menargetkan iklan anda, mengoptimumkan laman web anda untuk pelbagai peranti, menganalisis trafik web, dan banyak lagi.

Bolehkah Saya Menukar Rentetan Ejen Pengguna Secara Manual?

Kadang kala, anda perlu mengakses laman web mudah alih dari desktop anda. Mungkin kerana ingin tahu atau atas alasan profesional. Walau bagaimanapun, untuk melakukannya, anda perlu menukar rentetan ejen pengguna. Adakah mungkin? Tentunya.

Sekiranya anda menguji laman web baru anda, anda boleh melakukan semuanya terus dari PC anda, hanya dengan menukar rentetan ejen pengguna. Ia memerlukan beberapa langkah mudah.

Rentetan Ejen Pengguna di Google Chrome

Google Chrome adalah penyemak imbas yang paling banyak digunakan di seluruh dunia, dan, secara semula jadi, ia mempunyai banyak rentetan ejen pengguna. Ini kerana ia perlu merangkumi sebilangan besar peranti yang berlainan dan memberikan pengalaman terbaik kepada pengguna.

Sekiranya anda membina laman web dan ingin memastikannya dioptimumkan untuk semua peranti yang mungkin digunakan oleh khalayak sasaran anda, berikut adalah dua cara mudah untuk menukar rentetan ejen pengguna dan menguji produk anda.

1. Penukar Ejen Pengguna Built-In

Terdapat cara untuk menukar rentetan ejen pengguna di Chrome tanpa memasang program tambahan. Inilah cara untuk melakukannya.

 1. Lancarkan Google Chrome di PC anda.
 2. Klik pada ikon tiga titik di sudut kanan atas tetingkap.
 3. Tatal ke Lebih banyak alat dan kemudian klik pada alat Pembangun. Perhatikan bahawa anda juga dapat menggunakan pintasan papan kekunci untuk membuka alat Pembangun - tekan Ctrl + Shift + I pada papan kekunci anda.

  lebih banyak alat

 4. Klik pada ikon tiga titik di tetingkap alat Pembangun.
 5. Tatal ke Lebih banyak alat dan kemudian pilih Keadaan rangkaian dari senarai.

  Tukar Rentetan Ejen Pengguna di Google Chrome

 6. Di tab Syarat rangkaian, anda akan melihat bahawa pilihan Pilih secara automatik dicentang. Lumpuhkannya.
 7. Terdapat butang Daftar khusus di bawahnya, jadi klik padanya dan pilih peranti dari senarai untuk melihat bagaimana laman web akan kelihatan pada peranti tersebut.

2. Memasang Pengalih Ejen Pengguna

Cara lain untuk menukar rentetan ejen pengguna di Google Chrome adalah dengan memasang program khusus. Ini adalah sambungan untuk Chrome, dan sangat mudah untuk menambahkannya ke penyemak imbas anda.

 1. Pergi ke Kedai Web Chrome rasmi dan cari User-Agent Switcher.
 2. Klik pada butang Tambah ke Chrome biru di sebelah nama peluasan.
 3. Setelah ditambahkan ke penyemak imbas anda, anda boleh mula menggunakannya dengan mengklik kanan pada mana-mana ruang kosong di laman web dan memilih Pengguna-Ejen Pengalih.
 4. Pilih penyemak imbas dan kemudian peranti dari menu.

 5. Sekiranya anda tidak melihat peranti yang anda mahukan dalam menu ini, klik Lain dan buat yang anda mahukan. Anda kemudian boleh menambahkan ejen pengguna khusus ini ke menu.

Untuk Pengguna Safari dan Firefox

Anda juga boleh menukar pengalih ejen pengguna jika anda menggunakan Safari atau Firefox sebagai penyemak imbas lalai anda. Ini caranya.

Safari

Semasa anda melancarkan Safari di komputer anda, lakukan perkara berikut untuk menukar rentetan ejen pengguna.

 1. Buka menu Safari dan klik pada Pilihan.

 2. Pilih tab Advanced dan tandakan menu Show Develop di menu bar pilihan.

 3. Tutup Pilihan dan buka menu Kembangkan.

 4. Pilih Ejen Pengguna dari menu ini.

 5. Pilih penyemak imbas dan peranti, atau klik Lain ... jika peranti yang anda perlukan tidak ada dalam senarai.

Firefox

Anda juga boleh menukar rentetan ejen pengguna di penyemak imbas Firefox anda. Terdapat cara terpadu untuk melakukan ini, tetapi penggunaan pelanjutan lebih digalakkan. Ini kerana ia menjadikan proses lebih cepat dan tidak rumit.

 1. Buka penyemak imbas Firefox anda dan pergi ke Kedai Firefox rasmi untuk mencari alat tambah.
 2. Cari Pengalih Ejen Pengguna.
 3. Klik pada butang + Tambah ke Firefox berwarna biru.
 4. Anda akan melihat bahawa menu dan bar alat baru telah ditambahkan ke penyemak imbas anda, yang bermaksud anda boleh mula menggunakan pelanjutan.
 5. Klik pada URL kemudian klik pada pelanjutan yang telah anda muat turun.
 6. Pilih salah satu pilihan dari menu drop-down dan nikmati melihat halaman web dalam versi pilihan anda.

Catatan: Kedai Firefox mempunyai banyak pilihan dari pembangun pihak ketiga. Pastikan anda membaca ulasan sebelum memasang. Ini memastikan bahawa anda menggunakan peluasan yang selamat dan boleh dipercayai.

Sambungan Menjimatkan Masa Anda

Memasang pelanjutan pastinya merupakan pilihan yang baik sekiranya anda sering menukar rentetan ejen pengguna. Sekiranya tidak, kami juga mengesyorkan melakukannya, kerana ia sangat senang dan senang digunakan.

Sudahkah anda cuba menukar rentetan ejen pengguna di Google Chrome atau penyemak imbas lain? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!