Cara Mengubah Transaksi Venmo dari Swasta ke Awam

Venmo adalah perkhidmatan pembayaran mudah yang membolehkan transaksi cepat antara orang. Dimiliki oleh PayPal, ia menawarkan cara mudah untuk memindahkan dana antara rakan dan keluarga. Walaupun anda boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk membayar produk dan perkhidmatan kepada orang yang tidak anda kenali, Venmo tidak mendorongnya. Anda tidak akan terlalu yakin jika mereka menepati janji mereka.

Mengenai privasi, Venmo membolehkan anda membuat urus niaga anda awam atau peribadi. Sekiranya ditetapkan kepada umum, sesiapa sahaja yang menggunakan aplikasi dapat melihat keseluruhan sejarah transaksi anda. Oleh itu, ada baiknya mengetahui cara mengubah tetapan privasi anda.

Menukar Tetapan Privasi Transaksi

Sebelum meneruskan, pastikan anda mempunyai versi aplikasi terkini. Untuk memeriksa apakah ada kemas kini baru, kunjungi halaman aplikasi di Google Play atau Apple App Store, bergantung pada smartphone yang Anda gunakan.

Semasa membuat setiap pembayaran baru di Venmo, anda boleh mengubah tetapan privasinya. Ketika berada di layar pembayaran utama, ketuk butang "Privasi" di sudut kanan bawah layar. Setelah selesai, anda akan melihat tiga pilihan yang tersedia:

  1. Umum - Ini menjadikan transaksi dapat dilihat oleh sesiapa sahaja di Internet.
  2. Rakan - Transaksi akan dapat dilihat oleh pengirim dan penerima, serta rakan mereka yang menggunakan Venmo.
  3. Peribadi - Hanya penerima yang dapat melihat pembayaran anda.

Bergantung pada mana dari tiga pilihan yang saat ini menjadi aplikasi lalai, Anda akan melihat "(Lalai Anda)" di sebelah namanya. Sekiranya anda ingin mengubah tetapan ini, baca bahagian berikut.

Tukar Transaksi Venmo dari Swasta ke Awam

Menetapkan Tahap Privasi Lalai

Untuk menetapkan tetapan privasi lalai untuk semua transaksi masa depan anda, gunakan menu aplikasi untuk melakukannya. Apa sahaja pilihan yang anda pilih, ini juga akan berlaku untuk semua transaksi masa lalu anda.

  1. Buka aplikasi Venmo pada telefon pintar anda.
  2. Di skrin utama, ketuk ikon menu - tiga garis mendatar di sudut atas skrin.
  3. Ketuk pilihan "Tetapan".
  4. Ketik "Privasi."
  5. Di bahagian "Tetapan Privasi Lalai", ketuk salah satu pilihan: Umum, Rakan, atau Peribadi.
  6. Kembali ke skrin Utama.

Sekarang setelah anda memilih privasi lalai untuk transaksi anda, anda boleh yakin bahawa ia akan tetap seperti itu. Untuk memastikan demikian, periksa tetapan privasi anda setiap kali aplikasi dikemas kini. Ini kerana aplikasi kadang-kadang dapat mengembalikan tetapan privasi ke lalai, yaitu "Umum."

Urus Niaga Awam Tepat Itu - Umum

Dengan menetapkan urus niaga anda ke "Umum", orang lain dapat melihat kapan anda melakukan pembayaran melalui Venmo, serta keterangan yang anda lampirkan pada setiap transaksi. Seperti mana-mana rangkaian sosial, aplikasi ini juga mendorong interaksi sosial dengan menerbitkan aktiviti pengguna dalam suapan aplikasi. Walaupun tidak ada yang dapat melihat jumlah yang tepat yang anda bayar atau terima, jika mereka melihat sejarah transaksi anda di Venmo, mereka dapat mengenali corak tertentu.

Cara Mengubah Transaksi Venmo

Apabila mereka menggabungkan corak anda dengan kehadiran anda di platform media sosial yang lain, sangat mudah bagi hampir semua orang untuk memahami gaya hidup anda. Mereka dapat dengan cepat mengetahui ke mana anda pergi, apa yang anda lakukan, dan apa yang anda beli. Dengan menggunakan sedikit logik konvensional, berdasarkan perihalan pembayaran yang anda tinggalkan, mungkin juga untuk menentukan perbelanjaan purata anda.

Oleh kerana data ini bersifat umum, mana-mana pembangun yang tahu menggunakan API dapat memuat turun keseluruhan set data yang menyenaraikan semua transaksi 40+ juta pengguna Venmo. Kekayaan maklumat itu membolehkan mereka menentukan corak perbelanjaan seluruh komuniti. Mereka dapat menggunakan data untuk kampanye pemasaran, dan juga untuk tujuan lain.

Sebagai contoh, Do Thi Duc, seorang penyelidik privasi dari Berlin, berjaya mengumpulkan semua transaksi Venmo awam yang dibuat pada tahun 2017. Itu merangkumi lebih dari 200 juta penjualan dan pembelian secara keseluruhan. Dan setiap transaksi tersebut mempunyai keterangan yang dilampirkan - input wajib yang diperlukan oleh Venmo dari anda untuk dapat menghantar pembayaran.

Dengan menggunakan data ini, Do Thi Duc dapat melihat corak individu tertentu. Sebagai contoh, satu orang mempunyai lebih dari 900 pembayaran masuk yang berkaitan dengan penjualan ganja. Dan itu hanya pada tahun 2017 sahaja. Orang lain membayar makanan segera, alkohol, soda, dan pencuci mulut lebih daripada 950 kali. Cuba bayangkan jika syarikat insurans kesihatan menggunakan data ini untuk menentukan tawaran yang mereka tawarkan. Kedengarannya tidak masuk akal

Privasi Penting

Walaupun Venmo menganggap dirinya sebagai rangkaian sosial, orang mungkin terlalu banyak berkongsi sejarah transaksi mereka dengan Internet. Venmo adalah perkhidmatan pembayaran, jadi mungkin mengejutkan bahawa privasi lalai untuk transaksi anda adalah "Awam" ketika anda memasang aplikasi.

Adakah anda berjaya mengubah privasi transaksi anda? Pilihan mana yang telah anda tetapkan sebagai lalai? Sila kongsi pengalaman anda dengan Venmo di bahagian komen di bawah.