Cara Menukar Nama Pengguna Anda di TikTok

Menjadi tidak menyukai nama pengguna anda adalah sesuatu yang sering berlaku. Biasanya bukan dengan platform sosial seperti Facebook atau LinkedIn. Tetapi TikTok berbeza.

Cara Menukar Nama Pengguna Anda di TikTok

Proses ini hanya melibatkan beberapa langkah mudah untuk sebarang peranti. Yang mengatakan, terdapat peraturan dan batasan yang jelas.

Semasa pertama kali mendaftar, aplikasi ini memberi anda nama pengguna yang unik. Pegangan itu selalu "pengguna ****", di mana bintang mewakili rentetan nombor. Itulah sebab utama mengapa kebanyakan pendatang baru di platform ini pada mulanya menukar nama mereka, sering kali mencerminkan akaun media sosial mereka yang boleh mereka pautkan (Instagram, YouTube, dll.).

Cara Mengubah Nama Pengguna Anda di Aplikasi iPhone TikTok

Pada mana-mana peranti mudah alih, langkah-langkah yang berkaitan dengan menukar nama pengguna anda biasanya sama.

 1. Lancarkan aplikasi TikTok.
 2. Log masuk jika anda perlu.
 3. Ketik ikon Profil.
 4. Ketik butang Edit Profil.
 5. Pergi ke bahagian nama pengguna dan ketik nama pengguna anda yang ada.
 6. Padamkan nama pengguna lama anda dan taipkan yang baru.
 7. Ketik butang Simpan di sudut kanan atas.

Sekiranya nama pengguna sudah ada, teruskan perubahan sehingga anda melihat tanda semak hijau di bawahnya.

Cara Mengubah Nama Pengguna Anda di Aplikasi Android TikTok

 1. Lancarkan aplikasi TikTok dan log masuk.

 2. Ketik ikon Me di sudut kanan atas skrin utama.

 3. Ketik pilihan Edit Profil.

 4. Ketik Nama Pengguna.

 5. Ganti nama pengguna lama anda dengan yang baru.

 6. Ketik butang Simpan.

Seperti di iPhone, aplikasinya akan memberitahu anda apakah itu nama pengguna yang unik. Terus berjalan sehingga anda mempunyai lampu hijau.

Cara Mengubah Nama Pengguna TikTok Anda pada PC Windows, MacBook, Chromebook

Sekiranya anda baru menggunakan platform, anda mungkin tidak mengetahui perkara ini. TikTok hanya tersedia untuk telefon bimbit anda. Ia tidak mempunyai versi desktop. Ia masuk akal kerana kebanyakan ciri bergantung pada teknologi dan tingkah laku telefon pintar.

Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakannya di komputer jika anda memasangnya melalui emulator seperti BlueStacks. BlueStacks adalah emulator Android yang memberi anda telefon Android tepat di komputer anda.

Setelah memasang BlueStacks, anda boleh memuat turun aplikasi TikTok dan mendaftarkan akaun. Perlu diingat bahawa anda mungkin tidak dapat membuat dan memuat naik video. Anda boleh menggunakan aplikasi itu untuk mengikuti apa yang diposkan oleh orang lain.

Cara Memasang BlueStacks dan TikTok

 1. Pasang BlueStacks pada peranti anda seperti aplikasi lain.

 2. Setelah dipasang, lancarkan aplikasi dan lawati Pusat Aplikasi.

 3. Log masuk menggunakan akaun Google anda.

 4. Cari aplikasi TikTok.

 5. Klik pada aplikasi dan tekan Pasang.

 6. Klik Terima pada pop timbul semasa cuba mengakses kamera dan mikrofon anda.

Cara Mengubah Nama Pengguna TikTok Anda di TikTok yang Ditiru

 1. Lancarkan BlueStacks dan pergi ke aplikasi anda.

 2. Pilih TikTok dari senarai dan klik dua kali di atasnya.

 3. Daftarkan akaun baru atau gunakan bukti kelayakan anda yang ada.

 4. Sekarang anda mempunyai aplikasi Android di komputer anda.

 5. Klik pada butang Me.

 6. Klik pada medan Nama Pengguna.

 7. Ganti nama pengguna lama anda dengan yang baru.

 8. Klik butang Simpan.

Anda juga boleh memasang TikTok sebagai pelanjutan penyemak imbas web. Anda tidak akan dapat membuat dan menghantar video anda sendiri, tetapi anda masih boleh log masuk ke akaun anda dan melihat video viral terkini.

 1. Pergi ke Kedai Web Chrome.

 2. Cari aplikasi TikTok.

 3. Pilih TikTok Web (Paparan Mudah Alih).

 4. Tambahkan pelanjutan ke penyemak imbas anda.

 5. Pergi ke laman web TikTok rasmi dari penyemak imbas anda.

Ini akan membuka versi aplikasi TikTok Lite di tetingkap baru. Tekan butang Login dan masukkan kelayakan akaun anda. Selepas itu, anda boleh meleret semua video terkini, sama seperti yang anda lakukan dari telefon atau tablet anda.

Perlu diingat bahawa anda tidak mempunyai akses ke semua ciri aplikasi. Oleh itu, anda tidak dapat menukar nama pengguna anda dari versi aplikasi antara muka penyemak imbas.

Soalan Lazim Tambahan

Berikut adalah beberapa lagi jawapan untuk soalan anda yang paling kerap ditanya.

Adakah had berapa kali saya boleh menukar nama pengguna TikTok saya?

Tidak. Anda boleh menukar nama pengguna anda di TikTok seberapa banyak kali yang anda mahukan. Anda juga boleh pergi dan balik. Pengguna menukar nama paparan mereka sepanjang masa ketika mereka beralih dari satu jenis kandungan ke yang lain. Yang lain mengubahnya apabila mereka tidak menyukainya lagi. Ada yang melakukannya sehingga mereka tidak muncul dalam suapan tertentu lagi. Namun, ada had mengenai seberapa cepat anda dapat mengubahnya.

Bolehkah anda menukar nama pengguna di TikTok lebih cepat sebelum had 30 hari habis?

Jawapannya adalah TIDAK gemilang. Pembangun TikTok menetapkan peraturan menunggu 30 hari untuk mencegah spam dan memerangi buli siber. Walaupun tidak ada batasan berapa kali anda dapat mengubah nama pengguna anda sepanjang hayat anda, anda tidak dapat melakukannya lebih dari sekali setiap 30 hari.

Bolehkah saya menukar tetapan tarikh dan waktu untuk menukar nama pengguna TikTok saya lebih cepat?

Terdapat helah TikTok yang popular di internet. Sekiranya anda mengubah tetapan Tarikh dan Waktu di peranti anda dan mematikan ciri laras automatik, anda boleh melangkau 30 hari ke depan. Ini bermaksud bahawa anda boleh melangkau sepanjang bulan setelah menukar nama pengguna anda. Walaupun anda dapat melakukannya di mana-mana peranti, ia tidak membantu anda menggunakan akaun TikTok anda. Walaupun anda melangkau ke depan, TikTok tidak bergantung pada tarikh dan masa peranti anda. Walaupun anda dapat menemui "tip" ini di banyak tempat, ini adalah mitos dan tidak lebih dari itu.

Watak apa yang boleh saya gunakan dalam nama pengguna TikTok saya?

Apabila anda memutuskan untuk menukar nama pengguna anda, anda akan melihat pop timbul dengan peraturan. TikTok membolehkan anda menggunakan huruf, angka, titik, dan garis bawah. Sudah tentu, anda tidak boleh menggunakan noktah di akhir nama pengguna anda; ia mesti ada di antara dua watak lain. Anda tidak boleh menggunakan simbol lain dalam nama pengguna anda.

Adakah menukar nama pengguna TikTok saya mengubah pautan profil?

Ya, memang begitu. Itulah sebabnya lebih baik memikirkan perkara sebelum menukar nama pengguna anda. Bagaimanapun, tempoh menunggu 30 hari juga berguna kerana memberi anda masa untuk menimbang pilihan yang berbeza. Malangnya, ini juga bermaksud bahawa anda akan bertahan selama sebulan sekiranya anda melakukan kesalahan.

Bagaimana saya boleh menukar foto profil saya?

Tidak seperti nama pengguna dan ID sebenar anda, anda boleh menukar foto profil anda di TikTok sekerap yang anda mahukan. Dari menu profil, anda boleh mengetuk butang Tukar Foto atau Tukar Video. Muat naik fail baru dari peranti anda dan ketuk butang Simpan. Tidak ada tempoh menunggu selama 30 hari ketika anda melakukan ini.

Bolehkah saya menggunakan kamera komputer saya untuk merakam video TikTok?

Sekiranya anda menggunakan cam USB luaran pada PC atau Mac anda, anda boleh menggunakannya untuk video TikTok. Walau bagaimanapun, ini hanya berfungsi jika anda memasang emulator Android BlueStacks. Tanpa itu, anda tidak dapat memasang TikTok pada komputer. Setelah memasang emulator, pastikan anda membenarkan aplikasi mengakses kamera dan mikrofon anda.

Perkataan Akhir

Tidak ada yang rumit dengan TikTok. Aplikasi ini mempunyai reka bentuk yang ringkas, dan mudah difahami dan digunakan oleh pengguna dari semua peringkat usia. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan pengalaman TikTok sepenuhnya, anda harus menggunakan aplikasi di telefon.

Mengenai pertukaran nama pengguna, ada yang menyukainya dan ada juga yang tidak. Ini boleh menjadi masalah jika anda membuat kesilapan dan menukar nama pengguna anda menjadi sesuatu yang tidak anda mahukan.

Apa pendapat anda mengenai bagaimana platform menangani masalah perubahan nama pengguna / ID? Adakah anda ingin ada penyelesaian untuk ini? Mungkin versi premium aplikasi yang membolehkan penggunanya melakukan perubahan yang lebih kerap? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.