Cara Mengubah Petua Anda di DoorDash

Penghantaran, restoran, dan pelanggan semuanya menggunakan aplikasi DoorDash. Apabila anda membuat pesanan, anda boleh menambahkan ganjaran (tip) sebelum penghantaran anda tiba. Artikel ini menerangkan cara mengubah jumlahnya sebelum membuat pesanan, serta cara mengubahnya setelah makanan tiba. Terdapat pelbagai peraturan mengenai penyesuaian tip, dan kami akan membahas yang paling penting dalam artikel ini.

Bagaimana Mengubah Jumlah Petua?

Ketika anda sampai di halaman pembayaran, jangan ketuk "Pesan". Pada layar ini, ada fungsi yang membolehkan anda menetapkan jumlah tip yang anda berikan. Buat perubahan anda di sini, dan setelah anda yakin berapa banyak yang anda ingin berikan sebagai petua, anda harus mengetuk butang "Pesan".

Troli Petua Pintu Pintu

Agak ganjil syarikat meminta anda memberi tip sebelum menerima perkhidmatan anda. Petua seharusnya mewakili jumlah kepuasan yang anda rasakan dengan perkhidmatan tersebut, dan anda belum menerimanya. Oleh itu, jumlah yang anda berikan adalah lebih daripada sekadar ucapan terima kasih.

Mengapa Saya Perlu Memilih Petua Sebelum Perkhidmatan?

Ini kerana aplikasi memproses pembayaran anda sekali gus. Sekiranya anda memberi petua setelah melakukan transaksi, maka anda harus memberi kebenaran dua pembayaran untuk satu perkhidmatan.

Ini bukan sahaja menyusahkan anda, tetapi juga menanggung kos dua kali ganda dari kos pemprosesan pembayaran syarikat. Syarikat menjimatkan wang untuk pembayaran jika mereka melakukannya dalam satu sesi.

Bolehkah Saya Menukar Petua Selepas Penghantaran?

Selepas anda menerima perkhidmatan dan Dasher pergi, anda sudah membayar. Ini bermaksud penguasa pembayaran anda telah memperuntukkan pembayaran anda untuk perkhidmatan dan tip anda.

Oleh kerana pembayaran sudah selesai, kerana memerlukan frasa yang lebih baik, anda perlu menghubungi DoorDash dan memilikinya. Tidak ada fungsi di laman web atau aplikasi DoorDash yang memungkinkan anda mengubah transaksi ini secara manual. Anda perlu mengemukakan tuntutan kepada syarikat itu, dan anda harus menghubungi bahagian perkhidmatan pelanggan DoorDash.

Memfailkan Tuntutan dengan DoorDash

Untuk mengubah tip anda, anda harus mengunjungi laman web DoorDash, atau menggunakan aplikasi DoorDash, dan mengemukakan tuntutan. Tindakan ini membawa anda ke halaman "Hubungi Sokongan Pelanggan", di mana anda mesti menjelaskan bahawa anda ingin mengubah tip anda. Pergi ke halaman sokongan pelanggan dan isi borang.

Hubungi sokongan pelanggan

Anda perlu mengisi nama, alamat e-mel, dan nombor telefon anda. Anda tidak perlu log masuk untuk menggunakan borang hubungan sokongan pelanggan. Oleh itu, pastikan anda menggunakan nama yang sama dengan yang anda gunakan semasa mendaftar ke DoorDash. Perkara yang sama berlaku untuk alamat e-mel dan nombor telefon anda kerana mereka perlu memadankan maklumat anda dengan akaun anda.

Kategori yang anda perlukan adalah "Dukungan Penghantaran Pasca", dan subkategori adalah "Sesuaikan Petua Dasher."

Beri Penerangan dan Penjelasan

DoorDash berhak untuk menolak permintaan anda untuk mengubah jumlah tip jika mereka menganggap alasan anda sebagai sembrono atau tidak masuk akal. Itulah sebabnya anda perlu memberikan penjelasan yang sesuai dan difahami untuk mengurangkan jumlah tip.

Sesuai dengan terma dan syarat DoorDash, mereka berhak untuk mengabaikan mesej dan permintaan anda jika terlalu agresif, mengancam, atau jika ia berisi kata-kata tidak senonoh atau tidak sopan. Contohnya, anda boleh memanggil Dasher "Dasher yang tidak cekap mengamuk," tetapi anda tidak boleh memanggil Dasher dan "Dasher [penghinaan kaum] yang tidak cekap mengamuk."

Syarikat juga boleh menolak hak untuk menambah tip Dasher anda. Contohnya, jika anda meminta jumlahnya meningkat dari $ 3 hingga $ 3.25, mereka mungkin menolak kerana kos perubahan tersebut tidak bernilai dengan jumlah yang ditawarkan.

Berapa lamakah masa untuk menukar jumlah tip?

Mengirim borang memerlukan beberapa minit, tetapi keseluruhan proses memerlukan lebih banyak. Jenis kenalan sokongan pelanggan ini diutamakan kerana melibatkan wang, yang bermaksud ada had masa. Dalam kebanyakan kes, jika penyesuaian tip disetujui (bukan jaminan), maka ia berlaku dalam 24 jam pada hari bekerja.

Singkatnya, penyesuaian tip dilakukan sebelum transaksi ACH (Automated Clearing House) dapat berlaku. Rumah Kliring Automatik memindahkan wang selepas waktu kerja, atau pada akhir waktu kerja, dan hanya pada hari bekerja. Oleh itu, jika anda membuat penyesuaian tip pada hari Sabtu, kemungkinan besar anda tidak akan melihat kesannya dalam akaun bank anda sehingga hari Selasa.

Berapa lama saya perlu menunggu untuk membuat tuntutan?

Anda berhak untuk membuat tuntutan kapan pun anda mahu, tetapi persetujuan permintaan anda berbeza bergantung pada masa yang telah berlalu. Ringkasnya, semakin cepat anda membuat tuntutan, semakin besar kemungkinan tindakan tersebut akan diambil.

Sekiranya anda membuat tuntutan pada hari penghantaran tiba, maka peluang kejayaan anda adalah baik. Membuat tuntutan sehari selepas itu juga baik, tetapi menurunkan peluang anda. DoorDash tidak akan menyesuaikan hujungnya secara retroaktif. Peraturan ini telah dibuat sehingga anda tidak dapat membalas dendam pada Dasher.

Contohnya, jika Dasher sama-sama menghantar barang beberapa kali pada bulan lalu, tetapi pada suatu malam anda mengalami pengalaman buruk, anda tidak boleh kembali dan mengemukakan tuntutan untuk semua petua yang pernah anda berikan kepada Dasher itu. Anda hanya boleh meminta untuk menukar tip untuk penghantaran terakhir.

Petua Apa yang Anda Fikirkan Sesuai

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, anda perlu mengemukakan tuntutan dengan DoorDash kerana pembayaran anda telah diperuntukkan oleh pemproses pembayaran dan pentadbir akaun anda. Plus, DoorDash mahu anda mengemukakan tuntutan kerana perubahan tersebut mungkin disebabkan oleh pengalaman yang tidak menyenangkan.

Adakah anda pernah menukar tip dengan DoorDash? Adakah kerana anda mendapat layanan yang sangat baik dan ingin menambah tip? Beritahu kami mengenai pengalaman anda dengan fungsi tip DoorDash pada komen di bawah.