Cara Mengubah Suara pada Peranti Rumah Google

Google Home adalah pembantu maya yang hebat yang dapat membantu anda dalam pelbagai bidang dan menawarkan banyak ciri untuk mengawal peranti anda, memberikan maklumat yang relevan, dan bahkan terlibat dalam perbualan. Perkhidmatan ini dilengkapi dengan suara lalai, tetapi anda mungkin akan bosan dengannya setelah beberapa ketika. Nasib baik, anda boleh menukar suara dengan mudah sesuai dengan pilihan anda.

Sekiranya anda berminat mempelajari cara menukar suara di Google Home, anda telah sampai di tempat yang tepat. Artikel ini akan membincangkan cara melakukannya dan memberikan gambaran lebih lanjut mengenai perkhidmatan hebat ini.

Cara Mengubah Suara Peranti Rumah Google

Sekiranya anda tidak menyukai suara semasa peranti Google Home anda (sekarang merupakan bahagian dari Google Nest) dan mahu ia bercakap dengan anda dengan jantina atau aksen yang berbeza, anda akan senang mengetahui bahawa mudah untuk mengubahnya dalam aplikasi.

Cara Mengubah Suara Rumah Google Anda

Mengubah suara Google Home anda adalah sama tanpa mengira sama ada anda menggunakan Android atau iPhone:

 1. Buka aplikasi Google Home.

 2. Pilih akaun anda.

 3. Ketik "Tetapan Pembantu."

 4. Ketik "Pembantu Suara."

 5. Pilih suara yang disukai.

Google sering menambahkan suara baru pada pilihan, jadi selalu periksa kemas kini sebelum memilihnya.

Cara Mengubah Suara Hab Rumah Google Anda

Anda boleh menukar suara Google Home Hub dengan menukar suara untuk Pembantu Google. Apabila anda mengubah suara Pembantu, tetapan akan diterapkan ke semua perangkat rangkaian Google Home atau Nest yang ditambahkan ke aplikasi Google Home.

Berikut adalah langkahnya sekali lagi:

 1. Buka aplikasi Google Home.

 2. Ketuk gambar profil anda untuk mengakses akaun anda.

 3. Ketik "Tetapan Pembantu."

 4. Ketik "Pembantu Suara."

 5. Pilih suara yang anda suka.

Cara Mengubah Suara Pembantu Google

Dengan menukar suara Pembantu Google, anda mengubahnya untuk semua peranti yang disambungkan. Anda boleh memilih antara suara lelaki dan wanita dan pelbagai aksen antarabangsa. Setiap pembantu dilengkapi dengan keperibadian yang berbeza, jadi anda boleh menukar suara sehingga anda mendapat padanan yang tepat.

Langkahnya sama seperti di bahagian sebelumnya, tetapi mari kita ulasnya:

 1. Buka aplikasi Google Home anda.

 2. Ketik akaun anda.

 3. Tekan "Tetapan Pembantu."

 4. Ketik "Pembantu Suara."

 5. Pilih salah satu pilihan. Anda boleh mencuba suara sebelum memilihnya.

Cara Mengubah Kelantangan Suara pada Peranti Rumah Google

Bergantung pada pilihan dan jarak anda, anda dapat mengubah kelantangan menggunakan suara anda, di dalam aplikasi Google Home, atau dengan menyentuh peranti.

Perintah suara untuk kelantangan adalah sama untuk semua peranti Google Nest (Google Home). Sekiranya anda ingin mengawal kelantangan dengan sentuhan, arahannya berbeza-beza bergantung pada peranti yang anda miliki.

Cara Mengubah Kelantangan Suara Mini Rumah Google

Terdapat tiga cara untuk mengatur kelantangan suara di Google Home Mini anda: dengan mengeluarkan perintah suara, menggunakan aplikasi Google Home, atau menyentuh perangkat.

Sekiranya anda ingin menggunakan suara anda untuk menyesuaikan kelantangan, anda boleh menggunakan salah satu arahan di bawah:

 • "Naikkan / turunkan."
 • "Tahap kelantangan x."
 • "Isipadu hingga x%."
 • "Kelantangan maksimum / minimum."
 • "Tingkatkan / turunkan kelantangan."

Untuk memeriksa kelantangan, katakan "Berapa jumlahnya?"

Untuk menggunakan aplikasi Google Home untuk menyesuaikan volume, ikuti langkah di bawah:

 1. Buka aplikasi Google Home.
 2. Pilih Google Home Mini.
 3. Tukar kelantangan.

Kaedah ketiga ialah mengawal kelantangan dengan menyentuh peranti. Berikut adalah arahannya:

 • Untuk meningkatkan kelantangan, ketuk di sebelah kanan peranti anda. Sekiranya anda mahukan kelantangan maksimum, ketuk 10 kali.
 • Untuk mengurangkan kelantangan, ketuk di sebelah kiri peranti anda. Ketik 10 kali jika anda mahu membisukannya.

Penting untuk diperhatikan bahawa tetapan ini hanya mempengaruhi media dan Pembantu Google anda. Contohnya, jika anda mematikan peranti, anda sebenarnya telah mematikan media. Pembantu Google akan bercakap pada tahap minimum, sementara tidak akan ada perubahan pada penggera dan pemasa yang telah anda tetapkan.

Suara yang tersedia di Laman Utama Google

Dalam kebanyakan kes, Google Home menawarkan 10 suara dalam pakej lalai. Ketersediaan suara bergantung pada bahasa yang telah anda tetapkan.

Berikut adalah senarai 10 suara lalai untuk Bahasa Inggeris AS:

 1. Merah - wanita, ini adalah suara lalai.
 2. Jingga - lelaki.
 3. Amber - wanita.
 4. Hijau - lelaki.
 5. Sian - wanita.
 6. Biru - lelaki.
 7. Ungu - lelaki.
 8. Pink - lelaki.
 9. British Racing Green - wanita, mempunyai loghat Inggeris.
 10. Sydney Harbour Blue - wanita, mempunyai aksen Australia.

Sekiranya anda berada di A.S., anda juga boleh memilih suara selebriti (seperti pelakon dan pengarah Issa Rae). Anda boleh mengaktifkannya dengan mengatakan, "Hai Google, bercakap seperti Issa." Sebelumnya, suara penyanyi John Legend juga terdapat di Google Home. Suara selebriti ditandai dengan bintang.

Suara berkisar dalam, intonasi, dan nada, membolehkan anda mencari suara yang anda gemari.

Soalan Lazim Tambahan

Mengapa Saya Tidak Boleh Mengubah Suara Rumah Google Saya?

Anda tidak dapat mengubah suara Rumah Google anda jika bahasa telefon anda tidak menyokongnya. Untuk melihat pilihan yang ada, anda mesti mempunyai bahasa Inggeris (Amerika Syarikat) sebagai bahasa lalai sistem anda.

Sekiranya anda tidak mahu menukar bahasa telefon anda, tidak ada perkara lain yang dapat anda lakukan kerana, buat masa ini, Google belum mengeluarkan kemas kini mengenai bahasa lain.

Selain ketidaksesuaian bahasa, masalahnya mungkin ada di dalam aplikasi. Cuba tunggu dan mulakan semula aplikasi atau pasang semula.

Bolehkah Saya Mengubah Suara Google saya ke Jarvis?

J. A. R. V. I. S. adalah pembantu Tony Stark (Iron Man's) dalam buku komik dan francais filem Marvel. Singkatan dari "Sistem Cukup Cukup Cerdas." Oleh itu, tidak hairanlah ramai pengguna bertanya adakah mungkin menukar Google Voice mereka ke Jarvis. Malangnya, kami harus mengecewakan anda kerana, buat masa ini, Google tidak menawarkan pilihan ini.

Nikmati Suara Suara Google

Setiap suara yang ditawarkan oleh Google Home unik, yang membolehkan anda memilih satu bergantung pada mood anda sekarang. Mengubah suara itu mudah dan dapat dilakukan hanya dengan beberapa klik menggunakan aplikasi Google Home. Apa jua pilihan anda, anda pasti akan mendapat suara yang anda gemari.

Kami harap kami dapat mengajar anda cara menukar suara di Laman Utama Google dan anda berjaya menemui suara yang sesuai dengan anda.

Adakah anda menggunakan suara lalai di Google Home? Sekiranya tidak, apakah kegemaran anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.