Cara Mengubah Lokasi Cuaca Anda di Alexa [Echo Devices]

Anda telah memuat turun Alexa, dan anda terkejut melihat lokasinya ditetapkan ke Seattle, Washington. Secara automatik menunjukkan bagaimana cuaca di sana.

Cara Mengubah Lokasi Cuaca Anda di Alexa [Echo Devices]

Baik untuk mengetahui, tetapi bagaimana jika anda tinggal di Chicago atau Miami? Jangan risau kerana anda boleh mengubah lokasi cuaca bila-bila masa yang anda mahukan. Teruskan membaca untuk melihat apa yang harus anda lakukan.

Bagaimana Menetapkan Lokasi Cuaca?

Bergantung pada peranti Echo yang anda gunakan, anda dapat mengakses cuaca dengan beberapa cara yang berbeza. Pertama, anda boleh bertanya kepada Alexa bagaimana cuaca di mana sahaja di dunia menggunakan "Alexa, bagaimana cuaca hari ini di [lokasi]?"Perintah suara akan berfungsi pada mana-mana peranti Echo yang anda miliki. Sekiranya anda lebih suka kaedah ini, anda mungkin tidak perlu mengemas kini lokasi anda; anda hanya boleh meminta Alexa memberikan maklumat tersebut.

Sekiranya anda menggunakan peranti Echo Show dengan layar, layar utama akan memaparkan cuaca di kawasan anda tanpa perlu bertanya. Agar Pertunjukan Gema anda dapat memberikan cuaca di kawasan anda, anda perlu mengemas kini lokasi anda.

Terakhir, anda mungkin mengaktifkan Skill Alexa yang memberi anda cuaca secara automatik. Contohnya, rutin pagi di mana Alexa memberi anda maklumat mengenai lalu lintas dan cuaca pada waktu tertentu setiap hari. Dalam senario ini, anda perlu mengemas kini lokasi anda untuk mendapatkan maklumat yang paling tepat.

Anda boleh mengubah lokasi cuaca melalui aplikasi Alexa. Sekiranya anda belum mempunyai aplikasinya, anda boleh memuat turunnya dari Google Play, Apple App Store atau Amazon. Sekarang, ikuti langkah-langkah ini untuk mengubah lokasi peranti anda:

  1. Buka Aplikasi Alexa pada telefon pintar anda dan arahkan ke peranti Echo yang dimaksudkan.

  2. Ketik pada Tetapan roda gigi di sudut kanan atas.

  3. Ketik Lokasi Peranti dalam menu.

  4. Kemas kini alamat anda. Kemudian, ketik Jimat di bahagian atas.

Itu sahaja! Anda telah menukar lokasi, dan Alexa kini dapat memberi anda maklumat yang lebih tepat. Untuk memeriksa sama ada ia berfungsi, tanya Alexa bagaimana cuaca di luar. Jawapannya harus sesuai dengan lokasi anda sekarang. Anda tidak perlu memulakan semula aplikasi anda kerana lokasinya dikemas kini secara automatik.

Sekiranya anda mempunyai banyak peranti Echo, anda perlu mengikuti langkah yang sama untuk setiap satu.

tukar lokasi cuaca di alexa

Ciri-ciri tambahan

Sebilangan besar orang mendaftar masuk dengan Alexa untuk melihat sama ada mereka harus membawa jaket dan payung pada hari itu atau tidak. Tetapi daripada memeriksa cuaca pada masa ini, anda boleh bertanya kepada Alexa banyak perkara lain.

Alexa dihubungkan dengan AccuWeather, dan ini memberi anda maklumat cuaca terkini dan paling tepat. Anda boleh mendapatkan ramalan cuaca selama seminggu lebih awal. Anda boleh bertanya perkara seperti: Adakah cerah pada hujung minggu ini? Atau, untuk lebih tepat lagi, anda boleh bertanya: Adakah hujan pada hari Khamis pagi?

Dengan cara itu, anda boleh menjadualkan tugas luaran anda dan memastikan bahawa anda tidak perlu membatalkan rancangan anda kerana cuaca buruk. Itu bagus jika anda merancang perjalanan dan perlu mengatur masa anda di sana. Juga, ini dapat membantu anda memutuskan apa yang harus dibungkus jika anda dalam perjalanan.

alexa cara menukar lokasi cuaca

Rutin Berdasarkan Lokasi

Selain cuaca dan waktu, mengemas kini lokasi Alexa membolehkan anda mengakses beberapa ciri berguna lain. Salah satu yang paling popular adalah rutin berdasarkan lokasi. Ciri ini sesuai untuk orang sibuk yang perlu mengimbangkan pekerjaan, keluarga, gim, dll.

Sukar untuk mengingat semuanya, dan anda boleh mengelirukan beberapa tugas dengan mudah. Sekiranya anda baru dalam hal ini, kami mencadangkan anda menyimpan dua lokasi: pejabat dan rumah anda. Anda kemudian boleh menetapkan peringatan yang akan diaktifkan sebaik sahaja pulang dari tempat kerja. Itu akan membantu anda memisahkan kehidupan dan pekerjaan peribadi anda.

Apabila anda pulang, Alexa akan mengingatkan anda tentang apa yang harus anda lakukan pada hari itu, seperti: membeli barang runcit atau menolong anak membuat kerja rumah. Anda juga boleh membuat rutin yang boleh anda kongsi dengan pengguna lain. Contohnya, jika anda membuat rutin makan malam yang bermula pada jam 6:00 petang, ahli keluarga anda akan mendapat pemberitahuan untuk menyertai anda di ruang makan.

Sekiranya anda tiba-tiba teringat sesuatu pada waktu petang yang harus anda lakukan esok di tempat kerja, anda boleh meminta Alexa untuk mengingatkan anda ketika anda datang bekerja.

Anda juga tidak perlu mempunyai peranti Alexa di pejabat anda. Anda hanya memerlukan aplikasi Alexa yang dipasang di telefon anda. Alexa akan menghantar pemberitahuan melalui telefon anda kepada anda.

Perkara yang baik ialah anda boleh bergantung pada ciri ini semasa merancang minggu anda. Sekiranya anda mempunyai kebiasaan menyiapkan tugas, anda boleh menjadualkan semuanya dan menetapkan peringatan sepanjang minggu. Setelah melakukannya, anda boleh berehat dan meneruskan aktiviti anda dengan tenang.

Pencarian Berdasarkan Lokasi

Perkara hebat lain ialah anda tidak perlu google untuk mencari apa yang anda perlukan. Itu sangat berguna apabila anda terburu-buru atau tidak dapat menggunakan tangan anda untuk menaip.

Katakan anda memandu dan ingin mampir ke kedai kopi terdekat dan minum kopi. Yang harus anda buat hanyalah bertanya kepada Alexa: Di mana kedai kopi terdekat? Aplikasi itu kemudian akan mencari kedai kopi yang berdekatan dan memberi anda petunjuk.

Ia seperti mempunyai pembantu yang anda gunakan 24/7. Alexa tidak pernah letih dan gugup, dan dia selalu mempunyai jawapan yang betul. Dan dia tidak akan lupa untuk mengingatkan anda tentang pertemuan penting atau sesuatu seperti itu.

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa lagi jawapan untuk membantu anda memanfaatkan yang terbaik dari peranti Echo anda.

Bolehkah saya menggunakan perkhidmatan cuaca yang berbeza dengan Echo saya?

Alexa mendapat cuaca dari Accuweather, dan beberapa pengguna lebih suka sumber lain. Malangnya, tidak ada cara untuk mengubah sumber cuaca lalai ini. Tetapi, anda boleh menambahkan Skill Alexa ke peranti Echo anda. Yang perlu anda lakukan ialah tarik aplikasi Alexa pada telefon pintar anda dan ketik ikon Lagi di sudut kiri bawah. Dari sini, anda boleh mengetuk Kemahiran & Permainan untuk mencari sumber cuaca yang anda gemari.

Setelah menambahkan kemahiran, anda hanya dapat mengatakan, "Alexa, tanyakan [kemahiran cuaca] bagaimana cuaca"Atau sesuatu yang berkaitan.

Mengapa Alexa memberi saya cuaca untuk alamat sebelumnya?

Walaupun Echo anda dilog masuk ke akaun Amazon anda, setiap peranti dirancang untuk berfungsi di lokasi yang berbeza. Ada yang membuat spekulasi bahawa ini kerana banyak pengguna berkongsi peranti mereka dengan rakan dan ahli keluarga, jadi lebih praktikal untuk membiarkan anda mengemas kini alamat mengikut keperluan.

Sekiranya anda berpindah dan Gema anda masih memberi anda maklumat cuaca untuk alamat sebelumnya, ikuti langkah di atas untuk membetulkan ralat.

Manfaatkan Paling Banyak

Sekarang anda tahu cara menukar lokasi di Alexa. Kami mendorong anda untuk memanfaatkan sepenuhnya kerana Alexa dapat membantu dalam kehidupan seharian anda. Terokai semua pilihan yang ada dan biarkan Alexa membantu anda mengatur dan meningkatkan kualiti hidup anda.

Untuk apa anda biasanya menggunakan Alexa? Adakah anda akan mencuba beberapa ciri baru? Jangan ragu untuk berkongsi amalan dan petua terbaik anda di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found