Cara Menukar Saluran Wi-Fi pada Penghala Paling Popular

Sebilangan besar orang mengabaikan tetapan Wi-Fi rangkaian mereka setelah persediaan awal. Walau bagaimanapun, saluran lalai adalah sesak, yang sering menyebabkan sambungan Wi-Fi perlahan. Mengubah saluran Wi-Fi dapat meningkatkan prestasi dan kelajuan internet anda.

Cara Menukar Saluran Wi-Fi pada Penghala Paling Popular

Sekiranya anda menghadapi masalah menukar saluran Wi-Fi, baca terus.

Menukar Saluran Wi-Fi pada Penghala Anda

Mari kita mengejar. Pertama, inilah cara menukar saluran Wi-Fi pada penghala anda:

  1. Cari alamat IP penghala anda (gateway lalai) di belakang atau di manual penghala. Anda juga boleh mengetik "ipconfig" di command prompt. Masukkan IP anda dalam penyemak imbas internet di komputer anda. Ia akan kelihatan seperti ini: 192.168.1.1.

  2. Masukkan nama pengguna dan kata laluan penghala anda untuk log masuk. Perinciannya terdapat di bahagian belakang penghala jika anda belum mengubahnya. Kelayakan lalai biasanya "admin", dan kata laluan biasanya "kata laluan" atau "tanpa wayar."

  3. Akses tetapan tanpa wayar, atau tetapan lanjutan, bergantung pada penghala anda. Pada penghala D-Link, anda perlu memilih Penyediaan Rangkaian Tanpa Wayar Manual. Langkahnya mungkin sedikit berbeza untuk jenama penghala yang berbeza, tetapi prinsipnya sama.

  4. Kemudian, cari Saluran Tanpa Wayar, dan ubah menjadi Saluran yang lebih optimum. Sekiranya anda mempunyai sambungan tanpa wayar untuk sambungan 2.4 GHz dan 5 GHz, ubah saluran pada kedua frekuensi.

  5. Simpan perubahan dan log keluar dari halaman, jika berkenaan.

Mencari Saluran Wi-Fi yang Optimum

Menukar saluran Wi-Fi tidak begitu sukar, tetapi mencari saluran yang optimum agak sukar. Pertama, anda perlu memahami mengapa anda menukar saluran. Apabila anda menyiapkan penghala anda untuk pertama kalinya, ia secara automatik akan menyambung ke saluran Wi-Fi yang paling optimum.

Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, saluran tersebut tidak begitu optimum. Itu kerana banyak orang di sekitar anda mungkin menggunakan saluran yang sama. Mereka tidak disambungkan ke rangkaian anda, tetapi anda berkongsi saluran Wi-Fi yang sama, menyebabkan gangguan dan kadar pemindahan Mbps atau MBps yang perlahan.

Apabila terlalu banyak orang menyambung ke saluran yang sama (di Wi-Fi anda), ia menjadi sesak. Prestasi internet anda menurun. Dengan kata lain, kecepatan data anda menjadi perlahan, dan penghala tidak menggunakan sepenuhnya potensi. Itulah sebabnya anda mahu menukar saluran Wi-Fi.

Anda boleh mencuba saluran satu persatu secara manual. Anda juga boleh menggunakan aplikasi pihak ketiga, dan terdapat banyak aplikasi yang tersedia untuk peranti yang berbeza. Berikut adalah beberapa cadangan.

Gunakan Aplikasi Pihak Ketiga untuk Mengesan Saluran Wi-Fi yang Optimum untuk Penghala Anda

Banyak aplikasi dapat mengesan saluran Wi-Fi tempatan anda dan banyak lagi, tetapi tidak semuanya boleh dipercayai atau praktikal. NetSpot adalah aplikasi pencari saluran yang sangat baik untuk pengguna Mac dan Windows.

Anda boleh menggunakan percubaan tujuh hari untuk mencari saluran yang paling optimum pada masa ini, tetapi anda perlu melanggan atau memilih versi percuma jika anda ingin terus menggunakan aplikasi tersebut. Kami akan menyerahkannya kepada anda, tetapi versi percubaan sudah cukup untuk tugas yang sedang dilakukan.

Sekiranya anda menggunakan Android, anda boleh menemui banyak alat Penganalisis Wi-Fi di Play Store. Wi-Fi Analyzer by farproc dan WiFi Analyzer oleh olgor.com adalah pilihan hebat, dan keduanya percuma.

saluran

Pengguna Apple boleh memuat turun Network Analyzer oleh Techet. Aplikasi ini percuma, dan tidak memerlukan banyak ruang penyimpanan.

benarkan

Alat di atas memberi anda perincian mengenai rangkaian Wi-Fi anda dan menawarkan saluran terbaik untuk penghala anda. Perhatikan bahawa anda perlu memberi mereka akses ke lokasi anda.

Setelah anda mendapatkan saluran Wi-Fi terbaik untuk penyediaan tertentu, kembali ke bahagian pertama dengan arahan, kemudian pilih saluran tersebut dalam tetapan Wi-Fi lanjutan penghala anda. Anda akan melihat peningkatan dengan segera.

Menguji Saluran Wi-Fi

Setelah anda menerapkan perubahan yang merangkumi saluran Wi-Fi baru untuk penghala anda, masuk ke dalam talian, dan uji kelajuan muat turun dan muat naik anda.

Speedtest by Ookla adalah pilihan terbaik untuk memeriksa kelajuan lebar jalur anda. Tekan yang besar "PERGI" butang di tengah, dan alat itu akan mengira kelajuan internet semasa anda (dalam Mbps). Perhatikan bahawa anda tidak akan mempunyai kelajuan sambungan yang anda tawar dengan penyedia internet anda. Anda mungkin menghampiri kelajuan maksimum pakej anda, tetapi hanya jika anda hampir dengan pangkalan pelayan atau mempunyai penyedia yang cemerlang.

Nikmati Wi-Fi yang Lebih Baik dengan Saluran yang Lebih Baik

Semoga panduan ini membantu anda mendapatkan pengalaman Wi-Fi yang lebih baik dalam masa yang singkat. Arahan dari bahagian kedua artikel harus berfungsi pada semua jenama penghala yang popular, termasuk D-Link, TP-Link, Asus, Google, Netgear, dan lain-lain.

Adakah anda berjaya meningkatkan kelajuan internet anda dengan menukar saluran Wi-Fi? Adakah anda menemui saluran baru secara manual, atau adakah anda menggunakan aplikasi pihak ketiga?